+316 10 62 42 42 INFO@ENFORCE.NL
Rijstnoedels met snijbonen en broccoli

Rijstnoedels met snijbonen en broccoli

Zo smaakt het Oosten.

Een zeer smakelijk gerecht met Singaporese noedels! Lekker veel groentes en smullen maar.

Rijstnoedels zijn, na de rijstkorrels, het tweede meest voorkomende rijstproduct dat in Azië gegeten wordt. Ze hebben een kortere bereidingstijd nodig dan de reguliere pasta/noedels welke meestal gemaakt zijn van tarwe. Tarwe pasta bevat wel iets meer voedingsstoffen dan in rijst; maar rijstnoedels bevatten weer geen gluten waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen met een glutenallergie of coeliakie. Wil je dit gerecht dus nog voedzamer maken? Gebruik dan volkoren noedels in plaats van rijstnoedels. En houd je niet zo van snijbonen? Vervang ze dan door een andere groente zoals; broccoli of sperziebonen.

Duur: 40 minuten

Voor 4 personen:
– 250 gram rijstnoedels
– 15 snijbonen
– 1 broccoli
– 1 ui
– 400 gram garnalen
– 12 eetlepels sojasaus
– 4 eetlepels sesamolie
– 3 knoflookteentjes
– gember (stukje van 2 cm)
– limoen

Zo maak je het:
– Snijd de snijbonen in stukjes en de broccoliroosjes in de lengte doormidden.
– Kook de snijbonen (10 min) en de broccoli (5 min) tot ze beetgaar zijn.
– Pers de knoflook en de gember tot een puree. Meng dit samen met de sojasaus en sesamolie tot een sausje.
– Snijd het uitje fijn.
– Bereid de noedels volgens de verpakking (wellen in warm water).
– Verhit wat olie in een wokpan en bak het uitje.
– Voeg de garnalen toe en bak deze 2-3 minuten mee.
– Voeg de groenten toe en bak ze even mee.
– Roer nu de noedels door het geheel.
– Verdeel het geheel over 4 borden en maak af met de saus. Knijp als laatste een kwart limoen uit over ieder bord.
– Klaar om op te dienen!

Tip: je kunt het geheel afmaken met wat koriander.

De Enforce Story van Dominique van Dongen: het is doorzetten, het is klote, veel vloeken en veel zweten, maar iedere keer als je op de weegschaal staat is het geweldig

De Enforce Story van Dominique van Dongen: het is doorzetten, het is klote, veel vloeken en veel zweten, maar iedere keer als je op de weegschaal staat is het geweldig

De Afvalrace
Alweer een paar weken geleden was de finale van De Afvalrace. Heel de dag was een verrassing en ik was dan ook zeker benieuwd wat mij te wachten stond. Ik houd namelijk niet zo van verrassingen, omdat ik graag alles gepland wil hebben.

We hebben die dag geluncht, kleding uitgekozen, onze haren en make-up laten doen, een foto-shoot (super ongemakkelijk) en daarna hebben we met alle kandidaten wat gegeten. Daarna was het zover: we moesten het podium op om onszelf te laten zien. Ik was heel zenuwachtig en had daarvoor ook met Kevin, Jochen en Sosja een Prosecco’tje op.

Jochen noemde mijn naam en ik moest het podium op. Wat voelde ik me trots. Mijn ogen vielen gelijk op mijn familie en vrienden die mij zo hebben gesteund in deze tijd. Jochen vertelde waarom hij mij had uitgekozen om dit traject te doen en ik was aan het genieten. Deze kans die Jochen (en Enforce) mij heeft gegeven in mijn leven, zal ik nooit vergeten. Ik ben hem hier zo dankbaar voor.

Sterker in mijn schoenen
Het laatste half jaar heeft niet alleen mijn lichaam veranderd (-13kg), maar ook mijzelf als persoon. Ik sta veel sterker in mijn schoenen en durf uitdagingen aan te gaan. Het is doorzetten, het is klote, veel vloeken en veel zweten, maar iedere keer als je op de weegschaal staat is het geweldig. De resultaten die je haalt en hoe je in je vel zit, motiveren je, naast Jochen en mijn medekandidaten, zo veel.

Ik ben gaan genieten van het sporten en de mooie mensen die ik om mij heen heb. De kracht om hiermee door te gaan is ook enorm groot. Ik ga door met sporten en ga het meeste uit mijzelf halen.

Groetjes, Dominique

Monday Master Blog: Als je doet wat je zegt, werkt je leven

Monday Master Blog: Als je doet wat je zegt, werkt je leven

Gelukkig, de volgende vakantie is er weer.

Het is januari geweest en als het goed is zijn er veel mensen die een voornemen hebben gemaakt op hun fysieke lichaam. We zijn goed van start gegaan en hebben in de eerste paar weken echt resultaat gehaald. Vervolgens was er een feestje of kwam Carnaval. Doordat we hier aan mee hebben gedaan starten we weer van voor af aan. Na het feestje/carnaval zijn we weer goed aan de slag gegaan de kilo’s moeten er namelijk toch af. En de volgende vakantie komt er aan. Even niet meer aan dat dieet denken. Heerlijk genoten van de vakantie zijn we weer aangekomen en kunnen we weer voor die extra kilo’s gaan werken. Vol goede moed ga je dit keer echt het doel halen dat je voor ogen hebt. Dan komt de zomer eraan en je gaat het terras op, neemt een extra dag rust van de training want je vind het te warm of er is iets anders leuk. Je wordt er moe van en geeft het op. Wie weet begin je de volgende keer wel met een ander dieet (dat hopelijk wel gaat werken).

OKE, STOP MET HET VERZINNEN VAN REDENEN EN EXCUSES!

Eén ding is zeker. Je mag zeker blijven genieten van het leven, de vakanties, drukke banen en je sociale leven. Maar zorg ervoor dat je dit niet de schuld gaat geven voor het resultaat dat JIJ wilt bereiken. Niet je buurman, vriend(in) of baas alleen JIJ kan zorgen dat je het doel haalt.

Stel jezelf twee vragen:

#1 Hoe graag wil ik dit?

#2 Is dit echt belangrijk voor mij?

Zijn je antwoorden hierop ‘ja’, zorg dan dat je zelf actie onderneemt!

Remco Jonkers
Mastertrainer Enforce Tilburg
remco@enforce.nl

Fruitwater als gezonde dorstlesser

Fruitwater als gezonde dorstlesser

Genoeg drinken is geen kwestie van willen, eerder van moeten
We hebben dit voorjaar al een paar mooie en warme dagen gehad. En dan is voldoende drinken erg belangrijk om je vochtgehalte op peil te houden.
De meeste drankjes bevatten veel suiker en dus energie. Op een warme dag krijg je door veel drinken dan al snel teveel calorieën binnen en zoete drankjes zijn niet eens het meest dorstlessend. De oplossing is heel simpel: drink zoveel mogelijk water!

Factcheck
Een gebrek aan vocht maakt je sneller vermoeid en bovendien minder scherp. Vocht hydrateert je lichaam, het bevordert je stoelgang, voert gifstoffen af en draagt bij aan een gezonde en stralende huid.

Wie minstens twee liter (zo’n acht grote glazen) water per dag drinkt, plukt er duidelijk de vruchten van. Letterlijk zelfs. Maak het jezelf een stuk gemakkelijker en leuker door een grote kan vers fruitwater voor je neus te zetten.

Infused
Fruitwater, ook wel ‘infused’ water, is water met een smaakje. Dat smaakje voeg je toe door middel van fruit, groenten en kruiden. Het is een simpele manier om een gezonder dorstlesser te maken, die nauwelijks calorieën bevat.

Basisrecept
– Snijd vers fruit en/of groente in stukjes en leg het op de bodem van een glazen kan.
– Kneus het fruit en/of de groente door er met een vijzel, stamper, lepel of vork op te drukken, zodat de sappen vrijkomen.
– Giet er kraanwater op en zet het voor enkele uren in de koelkast. Zo trekt de smaak lekker in het water.
– Voeg voor het uitserveren wat ijsblokjes en (verse) gekneusde kruiden eraan toe (kruiden voeg je er pas op het laatst aan toe omdat deze qua smaak anders al snel kunnen overheersen).

5 lekkere combinaties
#1 Citroen en komkommer
#2 Frambozen en limoen
#3 Sinaasappel en blauwe bessen
#4 Meloen en munt
#5 Aardbei en basilicum

De Enforce Story van Brenda Hoogesteger: meelopen in de Run for KIKA, hier doe ik aan mee met een reden

De Enforce Story van Brenda Hoogesteger: meelopen in de Run for KIKA, hier doe ik aan mee met een reden

Hoe ik bij Enforce terecht ben gekomen
Ik weet het nog goed, ik zat op Facebook te scrollen en kwam een filmpje tegen van Enforce, daar vertelde iemand over haar ervaring en dat sprak mij wel aan. Ik kon mijzelf inschrijven via de link, en dat heb ik toen ook gedaan met de gedachte ‘ach die bellen mij toch niet’. Maar toch ging die telefoon, of ik naar het live event wilde komen, daar zouden ze mij vertellen over het ‘stop met stoppen’ en het reptielenbrein. Die uitleg en die verhalen spraken mij enorm aan waardoor ik ben gestart met de afvalrace.

Hoe ik mijzelf zag
Dik, lui en onzeker. En sporten kwam in mijn zelfbeeld niet voor. Ik deed ook weinig om mijzelf te veranderen, wel verschillende lijnpogingen gedaan maar dat hield ik niet langer vol dan een paar weken. Gewoon omdat ik niet kon eten wat ik wilde eten, of ik omdat ik geen trek had in het eten dat op het menu stond. En buiten dat, ik vond uit eten gaan heerlijk en samen met vrienden eten enorm gezellig.

Wat heeft Enforce mij gebracht
Enforce heeft mij leren sporten! op een goede en verantwoorde manier. Vroeger kwam sporten niet in mijn woordenboek voor, maar nu staat het er met dikke letters in. Ik ben Enforce en de Master Trainers dankbaar en niet in de laatste plaats mijn Master Trainer Michael. Bij Michael kan ik mijn verhalen kwijt en Michael geeft mij handige tips die ik weer meeneem. Ook geeft hij wel eens huiswerk mee, dan moet ik nadenken over mijn sterke beloftes, zwakke beloftes en criminele beloftes. Het sporten op zich gaat nu goed, en daar ben ik trots op, voorheen had ik hier moeite mee en moest ik mijzelf er wel eens naar toe slepen, met de gedachte ‘pff moet ik alweer sporten’. Dat heb ik soms nog wel eens, maar als ik klaar ben met sporten ben ik weer trots op mijzelf dat ik het toch weer heb gedaan.

Mijn doel
Voor ik begon met sporten bij Enforce had ik niet echt een doel voor ogen. Ja ik wilde het hardlopen weer oppakken, maar zonder doel is dat best moeilijk. Daardoor kon ik niet hardlopen, nou ja dat kon wel, maar ik wilde niet alleen. Michael stelde een doel voor mij op. Jij gaat meedoen aan de Kaaienloop. Hier stond ik direct achter, hier ga ik voor trainen, zo gezegd zo gedaan. ik ben op eigen houtje gaan hardlopen en dit gaat gelukkig goed.

Maar mijn echte doel is het meelopen in de Run for KIKA. Hier doe ik aan mee met een reden, op 1 jarige leeftijd zijn wij er achter gekomen dat mijn neefje Ravi een hersentumor heeft. Ravi en zijn ouders hebben een pittige tijd achter de rug en er komt ook nog een pittige tijd aan. Ravi heeft een chemokuur ondergaan van 1,5 jaar, de tumor is hierdoor kleiner geworden. Maar dit ging niet zo makkelijk, Ravi heeft regelmatig in het ziekenhuis gelegen omdat hij ziek was. Daar zat hij dan keer op keer 72 uur in isolatie, niet altijd makkelijk, de kamertjes in het ziekenhuis zijn klein, er is weinig speelruimte en zo’n klein manneke wil toch graag spelen. Toen Ravi klaar was met zijn chemo waren we enorm opgelucht, eindelijk kon Ravi bijkomen en weer kind worden met meer energie, en dat werd hij ook. Ravi werd weer vrolijk energierijk en hij kreeg weer haar. Ravi was hier ook enorm trots op. Vier maanden later kreeg Ravi weer een scan, en eind van de week kregen we de uitslag, spannend maar wij stonden er positief in, het ging immers goed met het manneke. Tot we de uitslag kregen. De tumor was toch weer een halve centimeter gegroeid, nu moet hij weer die mallemolen in en hij kan niet aan de chemo omdat dit de vorige keer niet heeft geholpen. De dokters denken dat er een cyste in de tumor zit en Ravi zal zo snel als mogelijk worden geopereerd. Dat kan deze week zijn of volgende week.

Na al deze ervaringen met mij neefje ben ik er wel achter gekomen dat onderzoeken naar kinderkanker enorm belangrijk zijn. Daarom wil ik meedoen aan de Run for KIKA en geld ophalen voor dit belangrijke goede doel. Maar ik kan dit niet alleen, daar heb ik jullie hulp bij nodig.

Gratis event
Enforce start binnenkort speciaal voor mij en de mensen die mij willen steunen een event, dit event zal gratis door Enforce worden georganiseerd en jullie zouden mij enorm kunnen helpen met jullie deelname en een kleine donatie voor dit goede doel. Al deze onschuldige kinderen verdienen immers om gewoon kind te zijn, onbekommerd zonder in het ziekenhuis te moeten liggen.

Groetjes, Brenda Hoogesteger

16e Van Mossel OPC Kaaienloop in Oosterhout

16e Van Mossel OPC Kaaienloop in Oosterhout

Afgelopen zaterdag 12 mei 2018 stond alweer de 16e Van Mossel OPC Kaaienloop in Oosterhout op het programma met een jeugdloop, Atletiekunie wedstrijd- en prestatieloop en een speciale loop voor mensen met een verstandelijke beperking.

Enforce
Er stonden een flink aantal lopers namens Enforce aan de start. Voor sommigen hun eerste loop en anderen fanatiek op jacht naar een nieuw persoonlijk record, kortom volop zenuwen aanwezig bij de start van de 5 of 10 km wedstrijdloop.

Warmte
Ondanks de warmte hebben alle Enforce lopers een leuke loop gehad en velen hebben ook een voldaan gevoel over gehouden aan de geleverde prestatie. Dit laatste bleek tijdens de nabespreking.

Triple Threat
Speciale vermelding voor Enforce Master Trainer Michael Blom die maar liefst deel heeft genomen aan drie verschillende onderdelen, de Kaaise mijl (1600 mtr) de 5 km en de 10 km waarbij hij tijdens de 10 km Enforcer Marieke van Bavel heeft gehaast.

Nationale topper
Jip Vastenburg deed waarvoor ze naar de Oosterhoutse Kaaienloop was gekomen, een serieuze aanval op het parcoursrecord bij de vrouwen 5 KM. Dit stond sinds 2009 op naam van Saskia van Vugt met 17:22. Jip won de bochtige vijf kilometer in een tijd van 16,45 minuten. Onze eigen Enforce topper Ruud Looijmans wist met 38,15 minuten de eerste plaats in de 10 kilometer in de M35 te pakken.

Resultaten
De aanwezige hardlooptrainers kregen na de finish van veel van onze hardlopers een mooi compliment, de trainingen zijn altijd bijzonder uitdagend maar leveren zeker de gewenste resultaten!

Gegrild tartaartje met spinaziesalade en nieuwe aardappeltjes

Gegrild tartaartje met spinaziesalade en nieuwe aardappeltjes

Tijd voor een lekkere Hollandse maaltijd!

Belangrijke voordelen van dit recept
Spinazie is een seizoensgroente en dus volop verkrijgbaar van eigen bodem.
Rundertartaar is een magere vleessoort en bevat relatief weinig vet (t.o.v. bijv. worst).
Grillen is een bereidingswijze waar geen bereidingsvet (boter/olie) voor nodig is, je hebt alleen een grilpan nodig.

Ingrediënten
– 400 gram kleine (nieuwe) aardappelen
– 2 rode uien
– 200 gram spinazie
– 1 bos radijs
– 100 gram kerstomaatjes
– 2 eetlepels olijfolie
– 4 takjes selderij
– azijn
– 1 theelepel mosterd
– 2 rundertartaartjes

Bereiding
– Boen de aardappelen goed schoon en kook ze in een bodempje water in 20 minuten gaar.
– Pel de uien en snijd ze in halve ringen.
– Was de spinazie en dep de groente goed droog.
– Maak de radijs en de tomaatjes schoon. Snijd de radijs in vieren en halveer de tomaatjes.
– Bak de uienringen in 1 eetlepel olie zacht.
– Was de selderij en knip het klein.
– Klop een dressing van de rest van de olie, 1 eetlepel water, azijn, de mosterd en een deel van de selderij.
– Bestrooi de tartaartjes met peper en grill ze in een hete grillpan in 6 minuten bruin.
– Meng de rest van de selderij en de helft van de gebakken uien door de aardappelen.
– Schep de rest van de uien op de tartaar.
– Meng de spinazie met de radijs, de tomaatjes en de dressing.

Past in dieet
– Caloriearm
– Met weinig zout
– Bij verhoogd cholesterol
– Bij diabetes
– Vrij van gluten
– Vrij van melk
– Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon
– Energie: 460 kcal
– Eiwit: 25 gram
– Koolhydraten: 45 gram (waarvan suikers 6 gram)
– Vet: 15 gram (waarvan verzadigd vet 4 gram)
– Vezels: 8 gram
– Zout: 0,4 gram

Een heerlijke penne met knoflookkip en broccoli pasta

Een heerlijke penne met knoflookkip en broccoli pasta

Dit gerecht met penne, kip en broccoli heb je zo klaar en is erg lekker.

Bereidingstijd: 15 – 30 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten
– 2 teentjes knoflook
– 2 eetlepels vloeibare margarine
– 6 takjes peterselie
– 2 theelepels mosterd
– 500 gram broccoli
– 150 gram volkoren penne
– 200 gram kipfilet

Bereiding
– Pel de knoflook en snijd de teentjes grof.
– Bak de knoflook in de margarine zacht. Schep de knoflook eruit.
– Was de peterselie. Pureer de peterselie met de knoflook, de mosterd en 100 ml water met een staafmixer tot een knoflookpasta.
– Maak de broccoli schoon. Snijd de groente in roosjes, schil de stelen en snijd ze in stukjes. Kook de broccoli net gaar.
– Kook de penne in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing.
– Snijd de kipfilet in blokjes.
– Verwarm de overgebleven knoflookmargarine en bak hierin de kip bruin en gaar.
– Giet de penne en de broccoli af.
– Meng de knoflookpasta, de broccoli en de kip door de penne.

Voedingswaarde per persoon
– Eiwit: 40 gram
– Koolhydraten: 50 gram
– Vet: 10 gram
– Verzadigd vet: 2 gram

De Enforce Story van Paul Cornelissen: een andere mindset, die er mede voor zorgt dat je minder snoept, bewuster eet, meer beweegt

De Enforce Story van Paul Cornelissen: een andere mindset, die er mede voor zorgt dat je minder snoept, bewuster eet, meer beweegt

Tussen je oren
In december 2017 startte ik met een wekelijkse persoonlijke training bij Remco. Niet flauw: om 07.00 uur op de fiets en door weer en wind. Na een half uur stevig doortrappen arriveer ik bij Prise d’Eau, waar Remco mij in een koude schuur een uur lang stevig onder handen neemt met krachttrainingsoefeningen. De reden dat ik bij hem begon was tweeledig: Remco’s goede verhaal over zijn aanpak en het besef dat ik weer eens in beweging moest komen. Dit jaar ben ik 55 jaar geworden, er zitten teveel kilo’s op de verkeerde plekken en mijn conditie laat te wensen over. Toen ik Remco’s verhaal hoorde wist ik: dit gaat niet alleen over afvallen of sporten. Dit gaat ook over wat er tussen je oren gebeurt. Een nieuwe of in elk geval andere mindset, die er mede voor zorgt dat je minder snoept, bewuster eet, meer beweegt. Dat zou mooi zijn. Zou het werken? Eerst maar eens vol zien te houden: 90 dagen had ik me aan dit traject gecommitteerd. Elke vrijdagochtend. En als één van ons niet kon of ziek zou zijn: hup, een andere dag inhalen!

Mijn doel
Aan mezelf laten zien dat ik na het stoppen met roken (2017) en drinken (2006) dit ook kan: bewuster en meer bewegen, beter op mijn voeding letten, structureel gaan sporten. Tegelijk met het 90-dagen programma bij Remco startte ik ook op de zondagochtend met een spinning-klasje bij Club Pellikaan en een wekelijkse vrije training (cardio en krachttraining) eveneens bij Club Pellikaan. Dat volhouden was al een doel op zich. Als dat lukte, liet ik aan mezelf zien dat ik het serieus nam, na 30 jaar zonder sport.

Pittig
De krachttrainingen waren zonder uitzondering pittig en soms zwaar. Maar het lukte. Ik leerde van Remco om controle toe te passen op ademhaling, spieren, houding en herstel. De oefeningen die ik bij Enforce leerde kon ik bij Club Pellikaan toepassen in mijn eigen tijd. Dubbel effectief dus.

Bewustwording
De prettige coaching gesprekken zorgden voor bewustwording en verantwoording: wat ben je aan het doen?, hoe zijn je vorderingen?, wat merk je bij jezelf?; dat soort punten liepen we wekelijks langs. Ook de aandacht voor de balans in mijn leven tussen privé, werk en de rest was effectief.

Verandering
De grootste verandering: ik vind het weer leuk om te sporten! Ik zie uit naar mijn wekelijkse uren in de sportschool, iets wat ik een jaar geleden voor onmogelijk had gehouden. Het 90-dagen traject bij Enforce was een enorme stimulans om die vliegende start te maken. Ik weet dat ik er mee doorga en het is super motiverend dat mijn partner ook meedoet. De oefeningen die Remco mij aanleerde hou ik bij en pas ik toe. Nog een verandering: ondanks dat het niet mijn hoofddoel was ben ik in die 90 dagen toch maar mooi 6 kilo afgevallen. En ik let nu structureel beter op mijn voeding.

Dit traject was enorm waardevol, ik zit beter in mijn vel, ben deze winter niet ziek geweest, voel me energieker dan hiervoor en ik heb sporten en bewegen een plek in mijn drukke leven gegeven. Dat gaat niet meer weg en dat pakken ze me niet meer af !

Paul Cornelissen

Zo maak je de perfecte smoothie

Zo maak je de perfecte smoothie

Dat smoothies een goede en lekkere manier zijn om extra fruit en groenten binnen te krijgen, wist je vast al. Wat veel mensen niet weten, is wat ze er in moeten stoppen, laat staan hoeveel. Dit is een handige formule voor de perfecte smoothie.

1: Twee stuks (bevroren) fruit
Voorbeelden zijn appel, peer, sinaasappel, mandarijn, kiwi, mango, ananas en bosvruchten, maar de lijst van fruit is natuurlijk veel langer dan dat. Hoeveel een portie precies is, lees je hier. Voor een romige smoothie kun je het beste voor een banaan of halve avocado. Wil je een dikkere, koude smoothie? Gebruik dan bevroren fruit. In dit geval kun je nummer vijf uit dit lijstje weglaten.

2: 250 – 400 milliliter (kokos)water, plantaardige melk of koude thee
Om je smoothie te kunnen pureren heb je, naast een blender of staafmixer, natuurlijk vloeistof nodig. Water werkt altijd, maar voor extra smaak kun je ook ongezoet kokoswater, plantaardige melk als amandelmelk, havermelk of sojamelk of koude thee toevoegen. Koemelk is ook een optie, maar plantaardige melk is lichter verteerbaar. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe vloeibaarder je smoothie wordt.

3: Een eetlepel noten, zaden of noten- of zadenpasta
Voor gezonde vetten, kun je wat noten, zaden of een eetlepel noten- of zadenpasta toevoegen. Chiazaad, hennepzaad en gebroken lijnzaad zijn ideaal, maar ook cashewnoten, walnoten en hazelnoten vormen een heerlijke toevoeging. Week harde noten en zaden eventueel in wat water tot ze wat zachter zijn om het zowel jou als je blender wat makkelijker te maken. Bij noten- of zadenpasta kun je bijvoorbeeld denken aan pindakaas, amandelpasta en zonnebloempittenpasta.

4: Een handje groenten
Wist je dat smoothies een goede manier zijn om alvast wat groenten binnen te krijgen? Dit is superhandig als je nog wat worteltjes over hebt van de dag ervoor, maar ook spinazie, courgette, broccoli, boerenkool, bloemkool, komkommer, en bietjes doen het altijd goed. Wil je een dikkere, koude smoothie? Gebruik dan bevroren groenten. In dit geval kun je nummer vijf uit dit lijstje weglaten.

5: IJsklontjes
Als je vers fruit en verse groenten gebruikt, zijn vijf of zes ijsklontjes lekker om je smoothie wat koeler en dikker te maken. Je kunt je smoothie natuurlijk ook even in de koelkast of vriezer zetten. Het nadeel is alleen dat je ‘m dan niet gelijk op kunt drinken.

6: Optioneel
Wat je daarna nog toevoegt aan je smoothie, is helemaal aan jou. In plaats van siroop of suiker kun je (verse) kruiden en specerijen gebruiken als smaakmakers. Denk hierbij aan wat verse munt, basilicum, een snufje kaneel, kurkuma, cacao en (cayenne)peper. Als je echt iets zoets zoekt, zijn gedroogde dadels, vijgen en abrikozen een goede oplossing. Om de smaken in je smoothie nog meer uit te laten komen, werkt een eetlepel citroen- of limoensap ideaal. Bij superfood kun je denken aan wat cacao nibs, carobe, macapoeder, tarwegras, gember en spirulina. Kun je wel wat proteïne gebruiken? Voeg dan een schepje eiwitpoeder toe om de smoothie nog meer volume te geven.

We willen je graag een waardevolle tijd op onze website geven. Als je verder gaat op deze website gaan wij ervan uit dat je instemt met ons cookiebeleid. Lees ons beleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten