+316 10 62 42 42 INFO@ENFORCE.NL

In september 2017 woonde ik een van de live events van De Afvalrace bij. Ik wilde graag mijn overgewicht kwijt en was aan het oriënteren of ik ergens een geschikte aanpak kon vinden. Ik heb helaas een hele historie van diëten, deskundigen en programma’s achter de rug en iedere keer lukte het niet. Ik viel weer 10 kilo af, of 5 of 17, maar nooit bleef het er echt af. Ik kwam zelfs iedere keer weer meer bij.

Totdat ik de legendarische woorden op het bord tijdens het event zag staan: ‘Stop met stoppen’. En dat was precies voor mij de clue. Iedere keer deed ik iets “tijdelijks”. En een permanent gewichtsverlies behoud je met een permanente verandering. Ik voelde me aangesproken door het totaalconcept van Enforce met De Afvalrace en besloot me op te geven. Tot mijn grote verrassing werd ik door Enforce uitgekozen om als geselecteerde aan het programma deel te nemen en Eric werd mijn vaste Master Trainer. En dat heb ik geweten. Ik begon met sporten en kritisch naar mijn voeding te kijken. Dit was het begin van een mooie reis met onverwachte wendingen.

Sporten en het effect op afvallen
Binnen no time werd mijn eerste vastgeroeste overtuiging omver geworpen: Ik geloofde namelijk dat sporten eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is in het afvalproces. Kijk maar eens naar mijn beginfoto en eindfoto. Het lijkt wel (tenminste dat vind ik) of er nog veel meer af is dan 13 kilo. En dat klopt ook. De overstap van 0x sporten naar 5x in de week heeft wonderen gedaan. Niet alleen qua afvallen maar ook qua figuur verbetering. Het sporten helpt ook voor je mindset. Je komt namelijk in een positieve flow en je voelt je ook lekkerder na het sporten. Ook dit effect heb ik enorm onderschat.

Bloggen en het effect op afvallen
Als geselecteerde deelnemer startte ik ook met bloggen. Elke week stond er een bericht of filmpje op www.breda.nieuws.nl en op Facebook. Ook dat had een enorm voordeel. Ik moest echt met de billen bloot. Ik kan je vertellen dat ik wel even moest slikken. Gewoon even je gewicht en je worstelingen delen met de wereld. Hmmm.. Het heeft me wel ontzettend geholpen. Nog nooit eerder heb ik zoveel complimenten en aanmoedigingen ontvangen. Ik kan dat echt van harte aanraden: als je gaat afvallen, deel dat met zoveel mogelijk mensen. Zij kunnen echt een enorme steun zijn tijdens en ook na het proces. In het begin “vloog” mijn gewicht er af. Je past in eerste instantie ook best veel aan. Én een nieuwe sport routine (van 0 naar 5x) én je eetgewoontes aanpassen. Meer water drinken, minder wijn drinken, portie grootte aanpassen en door de week geen chocolade of andere extraatjes. Wel een handje noten of een stuk fruit. Al die kleine dingen hadden veel effect. Niet alleen in het begin ook op de lange termijn.Toch ging mijn afvalrace niet van een leien dakje.

Doorzetten en het effect op afvallen
Daar waar mijn mede afvalracers de kilo’s er vanaf zagen vliegen, ging het bij mij vanaf maand 3 erg langzaam. Soms heb je niet direct een duidelijke reden waarom je niet afvalt. Dat kan liggen aan hormonen, aan stress, aan vocht dat je vasthoudt, aan weet ik waaraan. Het enige dat ik wist was: volhouden. Ik had immers het “Stop met stoppen” nog in mijn hoofd zitten. En alle andere keren stopte ik en ik wist inmiddels dat dat geen goede strategie was. Makkelijk was het niet. Soms was die chocolade toch iets verleidelijker en baalde ik enorm van mijn “stilstand”. In die periode heb ik geleerd los te laten. Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel je weegt, als je uiteindelijk maar lekker in je vel zit en het fit voelen doet ook enorm veel. Gelukkig was er altijd de steun vanuit Eric. Hij leerde mij er anders naar te kijken. Die kilo’s zijn niet het belangrijkste. En ik had en heb gewoon een doel. Ik ging door en uiteindelijk ging mijn gewicht langzaam weer zakken. Achteraf gezien denk ik dat het “loslaten” hier een grote rol in heeft gespeeld. Ik heb een aantal jaren geleden geleerd dat er een “reden” kan zijn waarom je lichaam een vetbuffer opbouwt. Ik ben altijd een vrij gevoelig iemand geweest en directe (en negatieve) woorden van iemand konden mij ontzettend raken. Als gevolg daarvan heb ik letterlijk een beschermhoes aangelegd in de vorm van een vetbuffer. Nu na zoveel jaren (en persoonlijke ontwikkeling) weet ik dat het niet meer nodig is en kan ik eindelijk met de afbouw beginnen. Maar makkelijk is dat niet. Af en toe kan ik nog wel eens in de stress schieten.

Een nieuwe Cindy
Nu, na dit afgelopen half jaar, ben ik ongelooflijk trots op mijzelf. Als je jezelf maar een doel stelt en je maakt er een prioriteit van, dan lukt dat. Nog steeds kijken mensen mij gek aan als ik vertel dat ik 5x per week sport. Sterker nog, het is alleen maar meer geworden. Als je wilt kun je alles.. en ja, een goede planning helpt ook enorm. Uiteindelijk ben ik bijna 13 kilo kwijt, -23 cm en een berg zelfvertrouwen en trotsheid rijker. En dat gun ik iedereen. Daarvoor wil ik Eric en alle andere trainers bij Enforce super bedanken. Dank voor het vertrouwen, de pittige lessen, het helpen met verleggen van grenzen en het plezier dat ik keer op keer bij jullie mocht ervaren! Nu start mijn nieuwe uitdaging. Ervoor zorgen dat het er nooooooit meer aan komt!

Cindy Roelandt

We willen je graag een waardevolle tijd op onze website geven. Als je verder gaat op deze website gaan wij ervan uit dat je instemt met ons cookiebeleid. Lees ons beleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten