+316 10 62 42 42 INFO@ENFORCE.NL

Een opgelucht kerstfeest. Dat wens ik je. Ik zal je uitleggen waarom.

Eerst leg ik je de volgende, wellicht herkenbare situatie voor:

Kerstontbijt: broodjes met van alles, belegde croissants, schaaltjes kwark, jus d’orange, nog meer broodjes, nog meer croissants.

Kersttussendoortjes: koekjes, taart, gevulde hapjes, nog meer koekjes, taart en gevulde hapjes.

Kerstdiner: voorgerecht, hoofdgerecht (opscheppen tot de schalen leeg zijn), nagerecht met veel bolletjes ijs en nog veel meer lepels slagroom.

Na afloop van eerste kerstdag zeg je met een overvol gevoel tegen jezelf: “Pfoe, ik heb toch wel wat veel gegeten.” Je compenseert door te vervolgen met: “Morgen doe ik het wat rustiger aan en in het nieuwe jaar ga ik wel weer eens wat aan mijn eetpatroon doen.”

Exact een dag later, tweede kerstdag, concludeer je precies hetzelfde. De verleiding was te groot. “Ja, maar het waren weer andere mensen. Ja, maar het was zo gezellig. Ja, maar ik kan toch niet als enige achterblijven.” En je verzint nog twintig, dertig slappe excuses.

Voor je het weet is het 1 januari en heb je er nog vijf van die dagen op zitten, want de oliebollen, appelbollen, kaasplankjes, champagneflessen en gevulde wijnglazen waren net zo verleidelijk. “En na de jaarwisseling ga ik het toch allemaal anders doen”, blijf je jezelf vol goede moed toespreken.

Aan het eind van de maand moet je concluderen dat de normaal al zo saaie, grijze en lome januarimaand niet ging zoals je had afgesproken. Natuurlijk waren die oliebollen en kerstkransjes er niet meer, maar een echt gewijzigd eetpatroon, echt wat kilo’s afgevallen, echt wat meer gaan bewegen? Nee, niet echt.

Hoe komt dat? Je hebt met jezelf geen duidelijke afspraken gemaakt. Je bent met jezelf geen commitment aangegaan: dit wil ik en dat ga ik doen. Nu.

Het gevolg: een vervelend gevoel tijdens de feestdagen en een nog rotter gevoel erna. Gefaald.

Ik heb met mezelf enkele afspraken gemaakt voor tijdens de kerstdagen. Nu al, vooraf. Dat geeft vrijheid, dat geeft een wow-gevoel: dit kan ik, dit mag ik en daar ga ik keihard voor werken. En straks, na afloop kan ik concluderen dat ik heerlijke laatste weken van 2018 heb kunnen vieren, waarbij ik ultiem heb kunnen genieten van al het lekkers en ik na afloop niet met ‘vreetkater’ zat na te denken over hoe dom ik ben geweest, hoe zielig ik wel niet ben en hoe het eigenlijk, misschien, mogelijk wel anders zou hebben moeten kunnen zijn.

Stop met excuses, stop met vage doelen. Ik wil concrete commitments, desnoods op papier, desnoods bespreek je ze met iemand in je omgeving of met je coach bij Enforce.

Geloof me, dan wordt die januarimaand de beste van het hele jaar. Ik wens je een opgelucht kerstfeest.

Gerben Solleveld
Enforce Run Franchisenemer & Mastertrainer
gerben@enforce.nl

We willen je graag een waardevolle tijd op onze website geven. Als je verder gaat op deze website gaan wij ervan uit dat je instemt met ons cookiebeleid. Lees ons beleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten