+316 10 62 42 42 INFO@ENFORCE.NL

Een jaar geleden merkte ik aan mezelf dat het niet goed met me ging. Toch bleef ik doorlopen met allerlei stressklachten en hoopte ik op een rustigere periode waarin het wel beter zou gaan.
Stiekem had ik er al wel eens aan gedacht dat het misschien goed zou zijn om toch weer eens te gaan sporten. Maar ik kon allerlei redenen bedenken om het niet te doen. Tijd vinden om te gaan sporten was niet gemakkelijk met een gezin en beiden een drukke baan.
Wat ik vooral als een probleem zag was dat ik sporten nog nooit echt leuk gevonden had. Van kleins af aan ben ik er niet goed in geweest. Het moest ook meteen goed lukken en ik wilde er ook nog het beste in zijn. Zonder er veel voor hoeven te doen. Onmogelijke opgave dus, maar dat heeft er wel voor gezorgd dat ik er geen plezier in had. Doorzetten was iets wat ik in het sporten niet kende.

Waar ik wel een echte doorzetter in ben is mijn werk. Ik ben leerkracht op een basisschool.
Het zal niemand zijn ontgaan dat de werkdruk in het onderwijs heel hoog is. Nu ben ik mijn hele leven al een harde werker geweest, daar ligt het probleem dan ook niet. Of juist wel, ik bleef maar doorwerken om mijn ‘to-do-list’ af te werken. Geen kind, ouder of collega wilde ik teleurstellen. Maar waar ik boven op de lijst 3 dingen af kon werken, groeide deze aan de onderkant met 6 dingen aan.
Een oneerlijke strijd dus. Heel geleidelijk bleef ik steeds langer doorwerken, en pauze nemen deed ik al lang niet meer. Ik putte mezelf langzaam uit.
De vermoeidheid werd steeds erger, ik had weinig plezier in wat ik deed en ergerde me aan alles en iedereen om me heen. Ik zat op het randje van een burn out.
Precies op het juiste moment belde ik met Eric de Jong. Ik had niet veel langer moeten wachten, want dan was ik waarschijnlijk thuis komen te zitten, en dat was een grote angst. Ik wilde absoluut niet de moeder worden die er niet kon zijn voor de kinderen en in bed bleef liggen of op de bank bleef hangen. Tijd voor actie dus.
Na 8 maanden Enforce kan ik deze angst gelukkig helemaal achter me laten.

In April ben ik gestart met sporten. Ik heb een commitment gemaakt met mezelf dat ik alle keren zou gaan. Waar ik altijd dacht geen tijd te hebben, lukte het nu wel om 3 keer per week te trainen. Natuurlijk ben ik heel dankbaar dat het thuisfront me daar alle ruimte voor heeft gegeven.
In die 8 maanden is er geen enkele keer geweest dat ik twijfelde om te gaan. Ik had het afgesproken met mezelf en deed het gewoon. Was het altijd leuk? Nee zeker niet. Vooral niet in het begin. Waar ik voorheen niet wilde doorzetten, hebben Eric en Michael me geleerd dat wel te doen. Met de nodige tranen tijdens het trainen. Maar dat rotgevoel wat ik had als ik dacht dat een oefening niet haalbaar was, maakte plaats voor trots dat het me toch wel gelukt was. Zo groeide mijn plezier voor sporten en ging ik ook daadwerkelijk voelen dat mijn lijf het nodig had.
Langzaam aan werd ik weer fit.
Maar ook meer vastberaden. Minder twijfelen, een standpunt innemen, en daar ook voor gaan.
Het gesprek aan gaan met mensen wanneer je iets dwars zit zodat het niet in je hoofd blijft hangen en je blijft gissen naar wat men bedoelt. Duidelijkheid scheppen voor jezelf is een belangrijke. Dit scheelt veel negatieve energie.

Maar ook grenzen durven stellen heb ik geleerd bij Enforce. En dan vooral in tijd. Op tijd rust nemen werkt beter en is efficiënter dan maar doorgaan als een sneltrein heb ik echt ervaren. Kom ik nu tijd te kort? In het onderwijs altijd, maar ik ben wel kritischer gaan kijken en kan nu veel beter inzien wat echt belangrijk is. Gaat het dan nooit meer mis? Jawel, het enthousiasme en de drang om alles perfect te doen zal blijven, maar ik kan mezelf nu veel sneller herpakken en de balans weer terug vinden. Sporten en gezonde voeding is daarbij een belangrijke factor geworden. Want als je fit bent kun je die drempels veel beter nemen.
Bedankt Eric en Michael voor deze leerzame periode, het is me heel dierbaar!
En ook in 2018 blijf ik heerlijk bij jullie sporten!

We willen je graag een waardevolle tijd op onze website geven. Als je verder gaat op deze website gaan wij ervan uit dat je instemt met ons cookiebeleid. Lees ons beleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten