+316 10 62 42 42 [email protected]

Couscous wordt in Marokko vaak op vrijdag gemaakt, de heilige dag in de islam. Als men na het vrijdaggebed uit de moskee komt, staat er zo’n heerlijke schaal op tafel en aanvallen maar! Het wordt ook vaak gemaakt voor bezoek waar men erg blij mee is, als teken van gastvrijheid.

Ingrediënten: voor 4 personen:

– 1 plukje saffraan (circa 10 draadjes, afhankelijk van de kwaliteit)
– 8 uien
– 2 teentjes knoflook
– 1 stukje verse gember (circa 3 cm)
– olijfolie of zonnebloemolie
– 400 gram kip (bijvoorbeeld kippendijen)
– 2 theelepels gemberpoeder
– 1 theelepel kurkumapoeder
– 1 theelepel komijnpoeder
– Peper en zout
– ½ eetlepel kaneelpoeder
– 400 gram couscous (middel)
– 3 eetlepels gezouten roomboter
– 200 gram rozijnen

Bereiding:

Week de saffraan in een klein scheutje lauwwarm water. Pel de uien en de knoflook. Rasp 2 uien en de knoflook fijn. Snijd de rest van de uien in halve ringen. Schil en rasp de verse gember.

Verhit een scheutje olie (alleen olijfolie of mix) in een pan (of in het onderste deel van de couscoussière). Bak de kip rondom goudbruin. Voeg geraspte ui, knoflook en gember toe. Voeg ook de droge gember, kurkuma, komijn, peper en zout naar smaak en de helft van de kaneel toe. Bak alles kort mee. Voeg dan wat warm water toe totdat de kip onderstaat. Laat ongeveer 30 minuten zachtjes koken.

Besprenkel de couscous met circa 100 milliliter warm water, wat zout en 1 eetlepel olijfolie en wrijf met je handen de korrels los totdat ze allemaal een beetje glimmen. Doe de couscous in het bovenste deel van een couscoussière of stoompan en stoom circa 10 minuten.
Schep de gestoomde couscous in een grote schaal en laat iets afkoelen. Besprenkel met circa 50 milliliter water, wrijf de korrels los en stoom de couscous nog eens 10 minuten.

Schep de voor de tweede keer gestoomde couscous weer in de schaal en herhaal de vorige stap. Voeg zout naar smaak en de boter toe en stoom voor de laatste keer.

Verhit intussen een flinke laag (zonnebloem)olie in een koekenpan en bak hierin op matig vuur de uien zachtjes gaar en goudbruin. Breng op smaak met peper, zout en kaneel. Voeg als de uien bijna gaar zijn de rozijnen toe en laat ze zacht worden. Wil je het iets zoeter? Voeg dan een schepje suiker toe.

Verdeel de warme couscous over een grote schaal, schep de kip uit de bouillon erop en verdeel hierover het ui-rozijnenmengsel en de geweekte saffraan. Schep wat bouillon erover. Geef de rest van de bouillon er apart in een kom bij om aan tafel naar smaak over de couscous met kip te scheppen.

Besaha!

We willen je graag een waardevolle tijd op onze website geven. Als je verder gaat op deze website gaan wij ervan uit dat je instemt met ons cookiebeleid. Lees ons beleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten