8:00: ik sta op met een lekkere tas koffie (of twee), 9:00 op het werk aangekomen, tijd voor een tweede tasje, 12u00 nog eentje voor tijdens de lunch, 15u00 nog eentje om de dag door te komen 18u30 nog eentje voor de gezelligheid, …
Herken je dit patroon, dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Je kent mogelijk de voordelen, maar ken je ook de nadelen (of ben je je hierzelf van bewust)? Wat is Cafeïne nu net & wat doet het net je? Dat behandelen we in deze nieuwe Monday master blog.
Cafeïne & Adenosine
‘Adenosine’ is een stof in het centrale zenuwstelsel die zich doorheen de dag opstapelt (als je wakker bent) en die met als doel een gevoel van vermoeidheid & slaperigheid opwekt. Adenosine stuurt dus signalen uit naar het lichaam die aangeven wanneer het tijd is om te rusten en zorgt voor impulsen om in een constante slaap te komen.
‘Cafeïne’ daarentegen wordt snel opgenomen door de spijsvertering en komt snel in het bloed terecht ( 3-4min. na inname) met een volledige opname binnen de 45min., voordat het naar de hersenen gaat. Het effect van verhoogde energie & alertheid komt door de interactie met adenosine.
Cafeïne & adenosine lijken sterk op elkaar van structuur en kunnen zich hierdoor makkelijk aan elkaar gaan hechten. Dit zorgt ervoor dat cafeïne de functie van adenosine niet toelaat, met als resultaat dat de hersenen geen adenosine registreert en de zenuwactiviteit wordt vertraagd. Dit zet de hypofyse in gang, die zendt signalen uit voor een verhoogde activiteit en geeft adrenaline af vanuit de bijnier. Er wordt meer suiker afgegeven aan het bloed om energie te verhogen.
Tolerantie & ‘quick fix’
Sommige van ons drinken ’s avonds nog een kop koffie en kunnen de slaap niet vatten, anderen daarentegen vinden de problematiek hier niet van in. Dit wilt daarom niet zeggen dat er toch geen nadelen aanwezig zijn. Dit kan nog steeds leiden tot een verstoring van de diepe en doorlopende slaap en ons een rusteloze slaap als gevolg geven.
Dit komt doordat we tolerant kunnen worden voor het aspect van de rush (dopamine) die koffie ons geeft, waarbij als snel een paar extra tassen verslonden worden. Maar we worden niet tolerant voor de receptor die zorgt voor activatie voor slaperigheid & vermoeidheid, waardoor ons slaapritme, herstelproces, slaapkwaliteit,… wordt aangetast.
‘je slaapt slecht – bent vermoeid – drang naar cafeïne – slaapt verstoord door cafeïne’ en dit herhaalt zich terug vanaf het begin
Koffie mag dus zeker geen middel zijn om je slaaptekort op te lossen. Neem dus in eerste instantie meer slaap en laat dat tasje koffie, thee, frisdrank( ook light/zero varianten) links liggen.
Om mee af te sluiten cafeïne bevat ook positieve factoren waaronder:
– Stimulerend effect op concentratie en geheugen
– Verhoogt de alertheid, motivatie en verbetert het geheugen
– Kan in sport dat extra zetje dat je nodig had betekenen
– In thee zit ook cafeïne, onder de noemer ‘theïne’. Ook bevat het L-theanine, een aminozuur dat in combinatie met theïne zorgt dat je minder onrustig wordt.
Dus als slot zet cafeïne dus in op de juiste tijdstippen en laat zo je herstel, slaap & prestaties optimaal lopen voor die krachtigere persoon die je wilt bekomen.
Gianni Van Dooren
Enforce Mastertrainer
gianni@enforce.international
Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest
Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!
Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!