+316 10 62 42 42 [email protected]

Wat is jouw droom?
Waar sta je nu? Weet jij hoe je zou willen dat jouw leven eruit zag? En ziet jouw leven er op dit moment zo uit? Wat zijn jouw wensen voor het leven?

Alleen maar dromen, willen en wensen werkt niet.

Jij kunt je droom waarmaken door te doen, want alleen maar dromen is niet genoeg, je moet ook actie ondernemen. Jezelf Enforcen.

Wij bij Enforce hadden ook een droom. Wij zijn gestopt met dromen en hebben actie ondernomen om ons leven in te vullen zoals wij willen. Om onze dromen waar te maken.

Waar droom je over?
Misschien droom je over een partner voor het leven hebben, je kinderen een waardevolle opvoeding kunnen geven, eerlijk voor je mening uit durven komen.

Misschien droom je over een baan waar je het echt naar je zin hebt, misschien wil je meer zelfvertrouwen hebben, misschien wil je jezelf de moeite waard vinden, wil je een paar kilo afvallen om er beter uit te zien.

Misschien wil je meer dan voldoende geld hebben, misschien wil je dichtbij de zee wonen, misschien wil je veel kunnen reizen.

Waar al deze dromen uiteindelijk op neer komen is dat je gelukkig wilt zijn. Je hoopt dat wanneer jouw droom is uitgekomen, het geluk je toelacht.

Geloven in je droom
Veel mensen hebben wel een droom, maar zij geloven niet echt dat zij die droom kunnen realiseren en doen er dus ook niet hun best voor om die droom te realiseren.

Waarom niet? De droom is misschien te groot, of te ver weg en lijkt volkomen onbereikbaar.

Je vertelt jezelf misschien allerlei redenen waarom jij jouw droom niet zou kunnen realiseren. Je hebt er geen geld voor, je hebt er de hersenen niet voor, jouw uiterlijk zit niet mee, je bent in het verkeerde land geboren of hebt de verkeerde ouders gehad. Allemaal excuses die je jezelf voorlegt.

Je hebt de verkeerde partner gekozen, het verkeerde huis, je bent nu te oud, je bent nog te jong enz. enz. Meestal zijn wij heel goed in het kunnen opsommen van redenen waarom wij onze droom niet zouden kunnen realiseren.

Durf te geloven in je droom
De werkelijke reden dat je niet meer gelooft in je droom is dat wij als volwassenen geleerd hebben niet meer te durven geloven in onze wensen.

Wij hebben in het proces van groei naar volwassenheid inmiddels zo vaak gehoord ‘Dat kan niet’ en ‘Doe maar gewoon’, dat wij onze dromen, en daarmee de richting in ons leven, stukje bij beetje hebben ingeleverd en ons conformeren aan wat ‘iedereen’ doet en wat ‘normaal’ gevonden wordt.

Toch blijft een ‘droom’ iets dat telkens weer aan de orde komt als we het hebben over het bereiken van een doel. We moeten een droom hebben om vooruit te kunnen komen. Zeker als het moeilijk wordt komen we zonder droom waar wij in geloven niet verder.

Doe maar gewoon
De behoefte om iets groots te bereiken, om groots te dromen, wordt in onze opvoeding meestal langzamerhand, maar stelselmatig de nek omgedraaid.

Wanneer iemand ergens succes mee heeft, ergens goed in is, is het eerste wat we bedenken, de reden waarom die persoon dat heeft bereikt en daarmee de reden wij waarom wij dat nooit zullen kunnen bereiken is dat hij/zij geluk heeft gehad. Wij denken dan: ‘Hij/zij heeft het allemaal cadeau gekregen’, ‘Die was op het juiste moment op de juiste plaats’, ‘Heeft capaciteiten die ik niet heb’.

Wat wij vaak niet weten en niet zien, is dat degene die een succes heeft behaald, daar meestal heel veel tijd, geld en moeite in heeft gestoken om die droom te verwezenlijken. En natuurlijk zijn er uitzonderingen bij wie het allemaal in de schoot is geworpen, maar de meeste mensen hebben toch zelf een behoorlijk handje mee geholpen aan het bereiken van dat succes.

Maakt het waarmaken van je droom je gelukkig?
Niet altijd, het bereiken van je droom is geen garantie voor geluk. We kennen allemaal mensen die alles lijken te hebben en die toch absoluut niet gelukkig zijn.

Maar, het streven naar een droom, een doel wat je wilt bereiken, kan je wel gelukkiger maken.
Wanneer je weet wat je zou willen, kun je daar naar toe werken. En ook al zou je die droom nooit waarmaken, het streven er naar geeft je een goed gevoel.

Misschien heb jij het dromen wel helemaal afgeleerd. Jij bent daar veel te nuchter voor en weet wel beter. Of durf jij je dromen niet waar te maken. Je kijkt niet te ver vooruit en ziet wel wat het leven je zal brengen. Je bent bang om teleurgesteld of uitgelachen te worden wanneer je een (te) grote droom zou hebben. Je zit in hetzelfde cirkelpatroon en draait daar rondjes om de waarheid. Namelijk gewoon doen.

Van DROMEN naar DOEN
Schrijf je dromen op.
Pak een vel papier en schrijf op wie je zou willen zijn, wat je zou willen hebben en bereiken. Opschrijven is belangrijk, want daarmee maak je het echt.

Wanneer je zwart op wit ziet staan wat je droom is, wordt het wat minder vrijblijvend.

Op dit moment hoef je je nog geen zorgen te maken over de haalbaarheid van je dromen. Zelfs wanneer je ervan droomt om iets te kunnen of hebben wat volkomen onmogelijk lijkt kun je het opschrijven. Leef je helemaal uit!

Maak het concreet
Op een gegeven moment zul je waarschijnlijk het punt bereiken waarop je niet verder komt, je hebt één of meerdere dromen opgeschreven en daar kom je steeds weer op uit.

Stap 1:
Als eerste probeer je te achterhalen wat je nou precies zo aantrekkelijk lijkt aan die droom. Wat zit daar achter.

Kun je een algemene deler vinden die van toepassing is op al je dromen, of zie je een rode draad? Lukt je dat, dan weet je meer over jouw achterliggende drijfveren, lukt je dat niet, geen nood, misschien dat het je later wel duidelijk wordt.

Stap 2:
De tweede stap is het super concreet maken van je droom.

Wanneer je droomt van een bepaalde auto of een specifiek huis, ga je alle details over die auto of over dat huis verzamelen.

Verzamel plaatjes, verzamel modellen, uitvoeringen. Zoek uit wat de prijs is van je droomauto of droom huis.

Achterhaal welke opleiding en vaardigheden je moet bezitten voor die droombaan.

Doe alsof je morgen die auto of dat huis zou gaan kopen, of dat je volgende maand zou gaan beginnen in je droombaan. Voelt dat goed? Of moet je je droom iets bijstellen?

Stap 3:
De derde stap is het bedenken van de acties die je zou moeten ondernemen om je droom te bereiken.

Op dit punt wordt het heel concreet, wat moet je doen en wat heb je er voor over om je doel te bereiken. Bedenk hoe je het geld bij elkaar kunt sparen voor bijvoorbeeld die auto of hoe je tijd vrij kunt maken voor een noodzakelijke studie om die droombaan te bemachtigen, of waar je zou kunnen leren om assertiever te worden.

De vraag die je jezelf moet stellen is dan niet OF je dat kunt halen, maar HOE je dat kunt halen.

Dat is een heel ander uitgangspunt wat je kan helpen om je gedachten op een ander spoor te krijgen.

Is je droom haalbaar?
Dit is het punt waarop je er achter komt of je droom een haalbare droom is of niet.

Wanneer je ervan droomt om president van Amerika te worden en je bent geen inwoner van dat land, weet je van tevoren dat je die droom nooit zult kunnen waarmaken.

Wat is je droom je waard?
Dit is het punt waarop veel mensen afhaken.

Ze hebben er niets, niet veel, of niet genoeg voor over om deze droom te realiseren. Het is dus niet urgent genoeg om te doen wat er gedaan moet worden om deze droom te realiseren.

Wanneer je er achter gekomen bent dat het nodig is dat je een aanvullende opleiding gaat doen om je droombaan te kunnen bemachtigen, zou het kunnen zijn dat je het er niet voor over hebt om een aantal jaren ’s avonds of in het weekend naar school te moeten gaan en om veel vrije tijd op te offeren aan de studie.

Wanneer dat het geval is, weet je dat de droom die je hebt bedacht toch niet iets is waar je echt naar toe wilt.

O ja, je wilt die droom wel hebben, maar je wilt er niets voor inruilen, geen geld, geen vrije tijd, geen zekerheid en vooral niet teveel moeite voor doen. Dan is die droom je ook niets waart en zul je weer terecht komen in die cirkel waar je eigenlijk wel klaar mee bent.

Maak een actieplan
Wanneer de tweede stap hierboven je niet heeft afgeschrikt, ga je een actieplan maken. Je begint met het einddoel. Wanneer wil je je droom bereikt hebben?

Je weet inmiddels wat er nodig is om je droom waar te maken, schrijf nu alle stappen die je moet doen uit en zet ze in een chronologische volgorde.

– Bereken hoeveel tijd je voor iedere stap nodig zult hebben.
– Bereken aan de hand van de optelsom van al je stappen, wanneer je dan je droom zult zien uitkomen.

Klopt dat met je eerder gekozen einddatum?

Zo niet, dan moet je je planning aanpassen, je moet dan of de tijd voor de te nemen stappen korter maken of de datum waarop je je doel wilt bereiken naar achteren schuiven.

Maak een tijdsplanning
Geef de startdatum van iedere te nemen stap en de einddatum van die stap daarin aan.

Het kan je helpen om een aantal tussendoelen, mijlpalen te benoemen. Die zijn vaak makkelijker te bereiken en kunnen je de motivatie geven om door te gaan.

De eerste stap
Heel belangrijk is, dat je zo snel mogelijk, niet morgen maar vandaag nog, de eerst stap gaat zetten.

Wanneer je een droom hebt die zo aantrekkelijk voor je is dat je niet kunt wachten tot het zover is, zal die eerste stap je geen enkele moeite kosten.

Evalueren en bijstellen
Gaandeweg zul je mogelijk wel tegenvallers te incasseren krijgen, misschien wel dusdanig dat je je actieplan moet gaan bijstellen. Lukt het linksom niet dan gaan we rechtsom, lukt dat ook niet dan ga je rechtdoor.

Misschien moet je de tijdsplanning aanpassen of misschien moet je de stappen gaan herzien.

Het kan zelfs zo zijn dat je na een poosje gaat twijfelen aan je droom. Omdat je veel tegenslagen hebt. En je naar excuses gaat zoeken om ermee te stoppen. Stoppen betekend terug in je oude leven, waar je uit weg wilde.

Zet door en wees krachtig. Geen excuses en Bull SHIT.

En wat als je droom nu is uitgekomen?
Je bent in het bezit van je droomauto of woont in je mooie droomhuis, of je hebt die droombaan bemachtigd, of je bent die 25 kilo afgevallen stop dan niet met dromen.
Geniet van wat je hebt en ga verder met je leven, bedenk een nieuwe droom en ga stappen zetten om ook die droom te verwezenlijken.

Want dat is het leuke van dromen, je kunt altijd dromen.

Dus heb jij een droom en wil je die waarmaken, maar weet je niet hoe. Wij kunnen je helpen, wij kunnen je Enforcen.

Daniëlle de Jong-Roet
Enforce Mastertrainer
[email protected]

We willen je graag een waardevolle tijd op onze website geven. Als je verder gaat op deze website gaan wij ervan uit dat je instemt met ons cookiebeleid. Lees ons beleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten