+316 10 62 42 42 INFO@ENFORCE.NL

Een route en een slok water

Het is warm, o zo warm, warm in alles, warm met hardlopen, maar wat is warmte, wat is te warm? Waar zit die warmte? In ons hoofd, kruipt ze tegen onze huid aan? Zeg het maar.

Wat ik wel weet is dat we met een 3 in de temperatuur overwegen trainingen af te gelasten. Terecht? Tja… Is 30 graden te warm?

Met 10 graden trainen we gewoon, 11 ook, 12 geen probleem, 13 is lekker, 14 ook prima, 20 ook nog, 30 niet meer. Maar 25 dan? Kan net, 26 moeilijker, 27 kielekiele, 28 nou nee, eigenlijk.

Maar wat nu als we beginnen in 28 en het koelt af naar 26, of we gaan trainen bij dat meertje waar het 23 is of we doen een rustige training, of, of.

En wat nu als het 3 weken lang 30 graden is, wat nu als we moeten trainen voor een woestijnmarathon of wat als we een wonen in een land waar het alleen maar warm is.

Een paar jaar geleden stond ik in een snikhete, gammele bus zonder airco, zelfs zonder ramen op sommige plekken, hartje Sri Lanka, volgens mij was het 340 graden. Links mensen, rechts mensen, voor me, achter me, een kotsend kind, de vloer onder me lag vol met de maaltijd van de dag ervoor, mijn schoenen had ik ternauwernood schoon weten te houden. Het zweet gutste van mijn lijf en ik moest staan, een uur, anderhalf uur lang. Dat was pas een training. Had het veel zin om me er druk over te maken? Wel nee, ik moest die bus hebben, want een nieuwe bestemming doemde aan de horizon op.

Daarmee wil ik de warmte niet bagatelliseren, maar wat ik wel weet is dat we het vaak allemaal een beetje erger maken dan het is. Hoe? Gewoon, door er heel simpelweg over te praten, eindeloos te praten, ons af te vragen of we verstandig bezig zijn. Voel de warmte en bedenk wat je wel kunt doen en dat is echt niet alleen maar bankhangen. Ik durf te wedden dat je met een glimlach op je gezicht thuis komt. En o ja, drie kilo lichter ook, maar dat drink je er wel weer aan. Het enige dat een hardloper nodig heeft: een route en een slok water.

Gerben Solleveld
Enforce Run Franchisenemer & Mastertrainer
gerben@enforce.nl

We willen je graag een waardevolle tijd op onze website geven. Als je verder gaat op deze website gaan wij ervan uit dat je instemt met ons cookiebeleid. Lees ons beleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten