+316 10 62 42 42 [email protected]

Mijn vakgebied binnen de Enforce onderneming is marketing & communicatie. Een mooi vak dat bestaat uit creëren, informeren, overtuigen en activeren. Taal speelt daarin een belangrijke rol.
Het leek mij dan ook waardevol om in de Monday Master Blog iets te schrijven over taal. Wat is mijn kijk, binnen het gedachtengoed van Enforce, op taal?

Tweetalig
We spreken allemaal minimaal twee talen, gesproken taal en lichaamstaal. Taal zit in onze genen, in ons lichaam, in ons brein. Je communiceert in gesproken taal, maar ook in lichaamstaal, je straalt altijd iets uit onbewust of bewust. Het is bijna onmogelijk om niet te communiceren.

Versterkers
Uit onderzoek is gebleken dat ‘goed niet goed genoeg is’ (het kan dan ook geen toeval zijn dat dit één van de credo’s is die door Enforce worden gebruikt). Uit onderzoek blijkt dat positieve woorden minder sterk overkomen dan negatieve. Zeggen dat een training goed is, is nauwelijks meer een aanbeveling. Maar hoor je dat een training slecht is dan kijk je uit naar een andere optie. Pas als er een versterker wordt gebruikt – het is een fantastische training – dan wordt de boodschap als krachtig ervaren en wordt die eerder opgepikt. Kennelijk gaan we meestal al uit van het positieve. Misschien ook omdat positieve formuleringen sociaal wenselijk zijn. Daardoor heeft een positief woord als ‘goed’ tegenwoordig geen toegevoegde waarde meer, maar een versterkt woord als ‘geweldig’ of ‘fantastisch’ wel. Je zult dan ook begrijpen dat de trainingen en coaching van Enforce ‘geweldig’ en ‘fantastisch’ zijn.

Slappe taal
We zijn in onze gesproken taal veel minder direct dan we denken. Wanneer iemand vraagt of we zin hebben om het komend weekend mee te helpen verhuizen, verzinnen we een ‘Nou, uh, ik moet eigenlijk…’-smoes, in plaats van glashelder ‘Ik ga trainen!’ te antwoorden. Uitnodigingen beginnen vaak met een schuchtere inleiding zoals ‘Heb je vanavond wat te doen?’ zodat de ander de ruimte krijgt om op een pijnloze manier te weigeren. Zo zijn we voortdurend bezig om gezichtsverlies te voorkomen, bij de ander en bij onszelf, en daarom zijn we kennelijk zo indirect. We denken dat we zo direct zijn, maar we dwalen eindeloos voorzichtig om elkaar heen, in een wankele balans tussen dingen gedaan willen krijgen en mensen te vriend houden en daarmee bereik je minder snel of soms helemaal niet je doel.

Niet vragen maar zeggen
Vaak hoor ik mensen praten en die dan kiezen voor de vragende vorm, omdat dit vriendelijker lijkt. Deze mensen zijn van huis uit vriendelijk (en daar is niets mis mee). Echter, door te vragen in plaats van te zeggen, stuur je op iets wat er al voldoende is en kom je minder krachtig over. Directieve mensen zullen jouw vraag als meer open ervaren dan dat jij wil en daardoor loop je het risico je doel niet te bereiken. Sensitieve gesprekspartners proeven dan waarschijnlijk al dat je een mening hebt, in plaats van dat je iets vraagt en ervaren de communicatie met jou als minder transparant. ZEG, wat je wilt zeggen!

Was je het of ben je het?
Wat ik ook vaak hoor is dat mensen praten in de verleden tijd: “Ik WAS van plan om te gaan trainen”. Met andere woorden, nu niet meer. Zeg liever: “Ik BEN van plan om te gaan trainen”. Of, nog krachtiger: “Ik GA nu trainen”. Gebruik in elk geval de tegenwoordige tijd!

Twijfeltaal
“Eigenlijk ben ik aan het lijnen” Hoor je dit wel eens in je omgeving? Waarom zeggen ze dit? Juist, als ze iets nemen wat NIET goed is voor de lijn. Het woord ‘eigenlijk’ geeft opnieuw onbedoeld veel ruimte. Hetzelfde geldt voor formuleringen als ‘in principe’, ‘best wel’, ‘een beetje’ en ‘hopen’ (hoop is een uitgestelde teleurstelling). Gebruik geen twijfeltaal (deforced), laat afzwakkingen dus weg!

Krachtig
Spreek krachtige taal (enforced), krachtige taal overtuigt en maakt impact. Met een havik wordt onderhandeld, een duif wordt opgegeten!

Tot zover de gesproken taal!
Sommigen zeggen 80%, anderen houden het op 60%. Feit is dat lichaamstaal een groot deel uitmaakt van de indruk die je maakt op anderen. Lichaamstaal, we doen het allemaal. In gemiddeld 30 seconden oordelen we of we iemand aardig vinden – niet op basis van competentie maar op basis van zijn of haar lichaamstaal. Des te meer reden om je bewust te zijn van je lichaamstaal en de boodschap die je hiermee uitzendt.

We weten dat ons brein ons lichaam verandert. Wanneer we een stressvolle opdracht met uitdagingen moeten uitvoeren, waar we erg tegen op zien, dan gaat dat meestal gepaard met een weinig ondersteunende interne conversatie (je reptielenbrein meent te moeten ingrijpen). We zeggen tegen onszelf dat we het niet kunnen, niet willen, kortom we voelen ons onzeker, niet zo krachtig en oncomfortabel. Ons brein maakt dan weinig van het dominantiehormoon testosteron en veel van het stresshormoon cortisol aan. We zien dit terug in kleine veranderingen in onze lichaamshouding. We maken ons kleiner, zijn iets meer gebogen en onze kin wijst naar beneden.

Wanneer we ons krachtig voelen doen we precies het tegenovergestelde. We maken ons groot, we strekken ons uit, we nemen ruimte in. Onze interne conversatie is vol zelfvertrouwen, ‘’ik ben een bikkel’’. Het meest duidelijk is deze te zien bij bijvoorbeeld de atleet die als winnaar over de finish gaat. De armen omhoog in een V, de kin iets opgetild. Deze mensen voelen zich uitermate krachtig. Het brein zorgt dan voor een flinke boost van het dominantiehormoon testosteron en een forse afname van het stresshormoon cortisol.

Lichaamstaal bepaalt hoe andere mensen over ons denken en voelen. Het brein verandert ons lichaam, maar ons lichaam verandert ook ons brein. Sociaal psycholoog Amy Cuddy heeft dat recentelijk overtuigend aangetoond. Cuddy deed het volgende experiment. Mensen namen twee minuten een krachtige houding (enforced) of een krachteloze houding (deforced) aan. Uitgaande van de beginwaarde bij het binnenkomen, hadden krachtige mensen 20 % verhoging, en krachteloze mensen 10 % daling van het dominantiehormoon testosteron. Van het stresshormoon cortisol hadden krachtige mensen ongeveer 25 % daling en krachteloze mensen ongeveer 15% verhoging. Slechts twee minuten in een krachtige (enforced), dan wel krachteloze (deforced) houding leiden dus tot hormonale veranderingen die je hersenen omvormen tot assertief, zelfverzekerd en comfortabel, of echt stressgevoelig, met een gevoel van onzekerheid en blokkering. Twee minuten in de lift of op het toilet. Twee minuten voordat je een meeting ingaat om die deal te sluiten of je afstapt op je droomvrouw of droomman om haar of hem mee uit te vragen. Twee minuten waarin je je brein configureert: je testosteron verhoogt en je cortisol verlaagt. En je zelfverzekerd met de situatie om kunt gaan en je kunt laten zien wie je bent en wat je in huis hebt! Lichaamstaal lijkt dus te dicteren hoe we over onszelf denken en voelen. Ons lichaam verandert dus ons brein en daar kunnen we wat mee bij Enforce.

Wat voorbeelden van onbewuste (of bewuste) lichaamstaal:

Intenties
Er is een ‘sociale zone’ en een ‘intieme zone’. De ‘sociale zone’ bevindt zich in de ruimte tussen je ogen en je neus en duidt op een gewoon sociaal praatje zonder enige intenties. De ‘intieme zone’ daarentegen valt onder een andere ruimte die zich bevindt onder je neus en verder. Bekijk je je gesprekspartner verder dan de neus naar beneden dan laat je eigenlijk onbewust (of bewust) zien dat je intiem geïnteresseerd bent.

Oncomfortabel
Wanneer jij je nek aanraakt tijdens een gesprek dan voel je je oncomfortabel. Het aanraken van je nek is een kalmerende beweging. Je doet dat om het oncomfortabele gevoel te verzachten, je voelt je ongemakkelijk of je bent niet zeker van je zaak. Of erger nog, misschien ben je op dat moment een beetje aan het jokken.

Tevreden
Als jij in een gesprek je handen gebruikt als dienblad onder je kin dan ben je uitermate content met de persoon aan de overkant. Je ziet het geregeld in restaurants, het is een heel positief signaal voor de persoon aan de overkant.

Afwezig
Met handen in je zakken laat je onbewust (of bewust) zien niet deel te willen nemen in de situatie of conversatie. Een duidelijk voorbeeld van oncomfortabele lichaamstaal.

Oneens
Met getuite lippen laat je onbewust (of bewust) zien het niet eens te zijn met iets of iemand. Het kan ook zijn dat je denkt aan een alternatief, maar je daarover niet uitspreekt.

Zelfvertrouwen
Of we het nu willen of niet, we hebben al snel een mening over een ander gevormd door te kijken naar hoe iemand loopt. Dus slenter niet door het leven, maar loop met zelfvertrouwen.

Defensief
Veel mensen slaan hun armen over elkaar, puur en alleen omdat ze niet weten wat ze met hun handen moeten doen. Onderzoek laat zien dat deze houding je onzeker, defensief en gesloten over laat komen. Zorg er altijd voor dat je gesprekspartner je handen kan zien wanneer je praat. Wanneer iemand ze niet kan zien, gaat hij zich al snel afvragen wat je te verbergen hebt.

Geheime wapen
Ogen zijn de spiegels van de ziel. Oogcontact is belangrijk. Iemand aankijken, duidelijk oogcontact maken. Er wordt over goed oogcontact gesproken als iemand de gesprekspartner ongeveer 70% van de tijd in de ogen aankijkt.

Kortom, je zegt misschien wel de goede dingen, maar als je lichaamstaal er niet bij past komt de boodschap alsnog niet lekker over bij de ander. Je lichaam laat zien hoe jij je van binnen voelt, vertel met jouw lichaamstaal wat je wil vertellen.

Gesproken taal of lichaamstaal, het is allemaal net als je spieren en je mindset te trainen en te coachen. En even brutaal eerlijk, trainen en coachen is iets dat wij bij Enforce ‘geweldig’ en ‘fantastisch’ onder de knie hebben.

Peter Blommaert
Enforce Marketing Manager
[email protected]

We willen je graag een waardevolle tijd op onze website geven. Als je verder gaat op deze website gaan wij ervan uit dat je instemt met ons cookiebeleid. Lees ons beleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten