In de gym zie ik vaak dat mensen hun doel om af te vallen niet halen, ondanks hun goede intenties en harde werk. Een veelvoorkomend probleem is dat mensen een stok achter de deur nodig hebben. Ze zijn beter in staat om afspraken met anderen na te komen dan afspraken met zichzelf. Dit werkt goed voor trainingen, waar je bijvoorbeeld een sportschoolmaatje hebt of een personal trainer die je motiveert en verantwoordelijk houdt.
Maar als het om voeding gaat, lijkt dit principe niet zo goed te werken. Mensen maken afspraken met zichzelf om bijvoorbeeld tussen de 1500 en 1700 calorieën te blijven, minder te cheaten, geen traktaties meer te nemen op het werk, of niet elke avond chips te eten. Toch zie ik vaak dat deze afspraken niet worden nagekomen. Waarom lukt het niet om deze afspraken wel na te komen?
Een van de belangrijkste redenen is dat voedingsafspraken vaak minder tastbaar en onmiddellijk zijn dan afspraken over fysieke activiteit. Een workout is een duidelijke, afgebakende activiteit die je kunt plannen en waar je direct resultaat van ziet in de vorm van een voldaan gevoel of spierpijn. Voedingskeuzes daarentegen zijn door de dag heen verspreid en minder zichtbaar. Het is gemakkelijker om ‘even’ iets lekkers te pakken omdat het directe gevoel van voldoening of troost die je ervaart moeilijk te weerstaan is.
Daarnaast speelt het psychologische aspect van beloning een grote rol. Bij fysieke activiteit heb je vaak een directe beloning: je voelt je energiek, sterker en gemotiveerd. Bij voeding zijn de beloningen vaak pas op langere termijn zichtbaar, zoals gewichtsverlies of betere gezondheid. Dit maakt het moeilijker om gemotiveerd te blijven.
Sociale druk en gewoontes spelen ook een cruciale rol. Eten is vaak een sociaal gebeuren, en het weigeren van traktaties of niet deelnemen aan sociale eetmomenten kan voelen alsof je jezelf buiten sluit of niet sociaal bent. Daarnaast zijn voedingsgewoonten vaak diepgeworteld en moeilijk te doorbreken zonder bewuste, consistente inspanning.
Dus, wat kun je doen om je voedingsafspraken beter na te komen? Hier zijn enkele tips:
1) Maak het tastbaar: Schrijf je voedingsdoelen op en houd een voedingsdagboek bij. Dit maakt je afspraken concreter en helpt je bewust te blijven van je keuzes.
2) Zoek ondersteuning: Net zoals je een workoutmaatje hebt, kun je een ‘voedingsmaatje’ zoeken. Iemand die je motiveert en met wie je je voortgang kunt delen.
3) Stel beloningen in: Geef jezelf kleine beloningen voor het behalen van je voedingsdoelen. Dit kan je helpen gemotiveerd te blijven.
4) Wees realistisch: Stel haalbare doelen en geef jezelf de ruimte om af en toe te genieten. Het gaat om balans en duurzaamheid.
Uiteindelijk is de belangrijkste persoon met wie je een afspraak maakt jezelf. Zorg ervoor dat je jezelf diezelfde verantwoordelijkheid en toewijding geeft die je aan anderen zou geven.
Leoni Heemskerk
Enforce Mastertrainer
leoni@enforce.nl
Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest
Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachgesprek in met mij of één van de andere mastertrainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!
Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!