Niet weten wat je moet doen, en wachten of hopen op een betere toekomst, we hebben allemaal wel eens te maken met een situatie waarin je jezelf uit het veld geslagen voelt. Alleen maar wensen en hopen leidt dan zelden tot een goede uitkomst en maken van jou een passagier in het leven in plaats van de bestuurder.
Of het nu gaat om een project waaraan je werkt, de relatie met je man of vrouw die je wilt verbeteren, of je vitaliteit en gezondheid, we lopen allemaal wel eens tegen een onzichtbare muur op, die onmogelijk lijkt te omzeilen of te overkomen. Enkel maar wensen en hopen op een betere uitkomst houdt je in zo’n situatie mentaal en emotioneel vast in de slachtofferrol. Je voelt je machteloos, alsof er niets is wat je kunt doen om de situatie te veranderen.
In plaats van te wachten totdat jouw situatie verandert, en hopen op een betere toekomst (beide is passief), moet je juist je brein inzetten om met een echte strategie te komen. Stel jezelf kwalitatieve vragen die je brein dwingen om nieuwe oplossingen te vinden. Met de juiste vragen creëer je antwoorden die je (in ieder geval) de eerste stappen geven die je kunt nemen om de situatie te overkomen of veranderen. Door middel van de mindset die je stuurt met je vragen, help je jezelf om uit het gevoel te komen dat je vastzit en slachtoffer bent van de omstandigheden. De volgende stap is om echt in actie te komen. Onderzoek wijst uit, dat mensen die bereid zijn om de eerste stap te nemen, ook bereid zijn om de volgende stappen te nemen.
Verwacht niet dat je in één of twee stappen je doel hebt bereikt, maar blijf consistent in het nemen van de volgende acties. Net als in de sport moet je de punten zelf gaan halen. Niet hopen, maar halen en het spel niet angstig spelen.