De ontwikkeling of conditionering van ‘onze’ identiteit begint al vroeg. Als kind wordt je (bewust of onbewust) verteld of je ergens wel of niet goed in bent. Laag op laag wordt zo ‘onze’ identiteit opgebouwd. Als middelbare scholier label je jezelf met een bepaald type, je kiest een studie die ‘bij je past’ en die labels raken meer en meer vastgeroest naarmate je volwassen wordt. Je gaat er dan ook steeds meer vanuit dat jouw vaardigheden, skills en karakter ‘nu eenmaal zo zijn’.
Waar je aan voorbijgaat wanneer je in die overtuiging gelooft, is wat je allemaal nog meer of óók zou kunnen zijn. Jouw potentie. Want doordat je gelooft dat je dingen niet kan of niet leuk vindt, of iets bent omdat je het ooit studeerde, rem je jezelf onnodig af.
Jouw perceptie, waarin jij gelooft (wat je is verteld, aannames), wordt jouw waarheid. Jouw waarheid bepaalt op een dagelijkse basis waarbij jij je goed of slecht voelt. En dat gevoel bepaalt weer hoe jij je gedraagt. Oftewel: je gedrag wordt bepaald door de dingen waarin je gelooft en dat kan je beperken in het leven van je volledige potentieel.
Om te leren geloven in je volle potentieel is het goed je af te vragen of er misschien verlangens zijn die je nog geen aandacht had gegeven. Zijn er eigenschappen of skills die je minder hebt ontwikkeld dan je zou willen? Zijn er dromen die je niet meer najaagt? Zijn er kansen die je voorbij hebt laten gaan, en opnieuw zou willen bekijken?
We denken zelden goed na over wat we nu echt voor onszelf willen. Wanneer we dat wel doen, dan zijn we in staat om veel meer van onze potentie te bereiken. Daarom is het goed om je huidige overtuigingen eens onder de loep te nemen. Te herkennen welke je afremmen, welke patronen er niet werken en hoe je deze kunt doorbreken als ze je niet meer dienen. Wat zorgde ervoor dat je die kans niet pakte of die droom niet achterna ging? Waarom ga je dat verborgen talent niet ontdekken? Waarom ga je die vaardigheid niet ontwikkelen? Probeer jezelf te betrappen op aannames en stel jezelf vragen.
Terwijl ons brein druk is met al die aannames en opgelegde overtuigingen, is het de kunst om je leven met meer aandacht te ervaren, het is meer dan dat het was of dat het nu is, het is wat het zou kunnen zijn.