Monday Master Blog: Het Belang van Slaap

Wanneer we het over fitness hebben, associëren veel mensen dit uitsluitend met training en voeding, maar ze vergeten vaak iets dat net zo belangrijk is om in vorm te komen: slaap.

Het leven is tegenwoordig veel sneller dan vroeger; mensen proberen het tempo bij te houden en vergeten vaak hoe belangrijk het is om goed te rusten. Een voorbeeld dat ik vaak tegenkom in gesprekken is dat iemand traint en op zijn voeding let, maar de resultaten blijven uit, wat leidt tot frustratie. Mijn eerste vraag in die situaties is: hoeveel uur slaap je? Hoe slaap je? En daar komen we bij het probleem, want mensen zien vaak het belang van slaap niet in en negeren dat aspect.

Slaap is juist dat element dat het lichaam in staat stelt te herstellen, omdat tijdens de slaap de productie van groeihormoon toeneemt, wat direct invloed heeft op het herstel en de groei van spieren. Als we niet voldoende en kwalitatief goed slapen, kan dit leiden tot een afname van spiermassa en een verhoogd risico op blessures.

Als we kijken naar andere factoren die beïnvloed worden door onvoldoende slaap, moeten we de hormonale balans noemen. Hoe korter en slechter de slaap, hoe gevoeliger we zijn voor hormonale disbalansen, zoals een toename van het stresshormoon, wat direct invloed heeft op ons privé- en werkleven. Ook verzwakt onvoldoende slaap ons immuunsysteem, waardoor we minder weerbaar zijn tegen verschillende infecties en mogelijk ernstigere gezondheidsproblemen.

Hieruit kunnen we concluderen dat het uiterst belangrijk is om voor voldoende en kwalitatief goede slaap te zorgen. Enkele richtlijnen die kunnen helpen zijn:

– Slaap tussen de 7-9 uur, afhankelijk van individuele behoeften.
– Vermijd cafeïne voor het slapengaan, het beste na 14-15 uur.
– Vermijd fel licht voor het slapengaan en focus op iets ontspannends, zoals het lezen van een boek.
– Zorg voor slaap in rustige omstandigheden, zoals een donkere en stille kamer.

Dus, als de vooruitgang ondanks grote inspanningen uitblijft, let dan op je slaap, want dat is vaak de sleutel tot succes!

Stjepan Barbalic
Enforce vestigingsmanager & Mastertrainer
stjepan@enforce.nl

 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachgesprek in met mij of één van de andere mastertrainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!