Het leven is moeilijker als je denkt en makkelijker dan je denkt.
We kunnen proberen onze gedachten compleet te veranderen, en soms zal dit ook best lukken, maar (negatieve) gedachten zullen blijven komen in ons leven. Gedachten hebben nogal de neiging om zich op te blijven dringen namelijk.
In plaats van ze te proberen te veranderen (dus vechten ertegen), kunnen we beter leren hoe we hiermee om kunnen. Ze ‘van een afstand’ leren waarnemen om vervolgens rustig te kunnen bepalen hoe we met deze gedachten om willen gaan.
Happy, happy, happy?
Nog niet zo lang geleden zorgde het Corona virus voor veel angst, onzekerheid en negatieve gedachten. Mensen die ineens hun baan of inkomen verliezen of geconfronteerd worden met ziekte (van familie of vrienden).
Niet alleen Corona, maar ook andere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat angst, onzekerheid en negatieve gedachten ons leven minder aangenaam maken. Door deze omstandigheden, worden we vaak overspoelt met allerlei gedachten en hieruit voortkomende emoties of gevoelens. Vaak met het idee dat we hier geen controle over hebben of hier iets aan kunnen doen.
“Je moet positief blijven, probeer te genieten, we hebben het zo slecht nog niet.” Je kent ze vast wel, die goedbedoelde adviezen die zo ontzettend moeilijk op te volgen zijn. Ja, ook ik maak me schuldig aan het uitdelen ervan, aan anderen én aan mezelf. Sowieso is er tegenwoordig een tendens dat we vooral allemaal heel erg gelukkig ‘moeten’ zijn. Ben je dat niet? Dan ligt dat natuurlijk helemaal aan jezelf! Toch?
Helaas bestaat ons leven niet alleen uit ‘happy’ momenten en zullen negatieve gedachten, angst en onzekerheid er altijd zijn. En nee, dat ligt dus niet aan jou. Maar het zou wel fijn zijn wanneer we hier dusdanig mee om leren gaan, zodat je er wel voor kunt zorgen dat ze je leven niet onnodig ‘unhappy’ maken. Zullen we ze eens proberen toe te laten, ze er te mogen laten zijn en ze dan eens met een ‘kritische’ blik bekijken?
Hoe neem ik afstand van mijn gedachten?
Vaak zijn we geneigd om te gaan vechten tegen onze gedachten, deze stop te zetten of de discussie ermee aan te gaan. Dit zorgt er meestal voor dat de gedachten juist sterker worden. Als het ons niet lukt ze te ‘temmen’ raken we ook nog gefrustreerd of hebben we het gevoel dat we falen. Hierdoor gaan we nog negatiever denken en zo blijven we hangen in een vicieuze cirkel.
Het vechten tegen gedachten levert dus weinig op.
Wanneer we het dan toch over ‘vechten’ hebben: In verschillende vechtsport disciplines zie je dit mechanisme mooi terugkomen. In plaats van de tegenaanval in te zetten en terug te vechten, wordt daar gewerkt met het meebewegen met de beweging van je tegenstander. Dit kost jou minder energie en je bent je veel bewuster van wat de ander doet.
Op die manier zou je ook naar je gedachten kunnen kijken. Ze zijn er, neem ze waar en bepaal dan vanuit daar welke reactie jij hierop wilt gaan geven. Dus niet als een gek proberen weerstand te bieden, maar meebewegen.
Het is de waarheid!
Wanneer je met een zekere afstand naar je gedachten gaat kijken, kun je ze eens verder onder de loop nemen. Zijn je gedachten eigenlijk wel waar?
Ons brein maakt nauwelijks onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid. Dit zie je erg sterk terug bij kinderen. Naarmate we volwassen worden kunnen we een beter onderscheid maken, maar ons brein zelf blijft dit onderscheid nauwelijks maken. Zowel informatie over onze werkelijkheid als over fantasie bestaat namelijk uit gedachten. Beeld je maar eens in dat je je favoriete eten aan het eten bent. Loopt het water al in je mond?
Zodra je je bewust wordt dat er een verschil is tussen feit en een gedachte hierover, creëer je eigenlijk al ruimte om de gedachte eens wat nader te bekijken. Maar er zijn nog meer manieren om met wat meer afstand naar je gedachten te kijken.
Tips om afstand te leren nemen van je gedachten:
• Stel je voor dat de stroom van gedachten iemand anders is, een aparte persoon die je toespreekt. Geef deze desnoods een toepasselijke naam ‘zeurpiet’, ‘pietje precies’, ‘angsthaas’, ‘onzekere olga’. Zorg er wel voor dat de naam geen emotionele lading draagt, dus niet zomaar de naam van een bekende nemen.
• Pak eens een groot vel papier en schrijf hier veelvoorkomende gedachten van jezelf op. Als voorbeeld vind je hieronder de 10 meest voorkomende gedachten:
1. Ik moet het goed doen.
2. Ik moet altijd vrolijk zijn
3. Ik zou gelukkiger moeten zijn.
4. Ik mag anderen niet teleurstellen.
5. Mensen zijn egoïstisch.
6. De moeite die ik doe wordt niet gewaardeerd.
7. Ik ben minderwaardig.
8. Mijn beste ik is niet goed genoeg.
9. Als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.
10. Er is iets mis met me en anderen zien dat.
Herken je wat van die gedachten bij jezelf? Of gedachten die hierop lijken? Ik kan in elk geval zelf zo goed als bij elke gedachte wel een vinkje zetten. En weet je wat het ergste is? Van geen van deze gedachten kun je zeggen dat het een feit is. Nee, écht niet!
Wat moet ik ermee?
Tja, en daar zit je dan. Met je gedachten. Je kunt afstand nemen, je realiseert dat het niet de waarheid is, maar evengoed zijn ze er en beïnvloeden ze je gevoel. De neiging om er weer tegen te gaan vechten is groot, want ja ‘ik moet vrolijk en gelukkig zijn’?
Wat is de volgende stap? Ik snap de krachten van de gedachten en ook dat als ik anders ga denken ik me ook anders ga voelen. Ben ik dan aan het vechten? ‘Doe ik het dan goed?’ … check mijn volgende blog!
Collin Plasschaert
Enforce Mastertrainer
collin@enforce.nl
Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest
Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachgesprek in met mij of één van de andere mastertrainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!
Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!