+316 10 62 42 42 [email protected]

7 doordachte en effectieve stappen om van die vermaledijde focus af te komen.

# 1: Creëer afleiding!
Niets is akeliger dan geconcentreerd aan het werk kunnen zijn. Als je dit wilt voorkomen is het belangrijk dat je zorgt voor veel afleiding. Zet muziek op, zet je twitteraccount aan en -actief en zorg ervoor dat je telefoon luid genoeg staat. Het is ook handig om je werkplek te vullen met gezellige rommeltjes: zorg voor stapels papieren overal, probeer het aantal kasten en opbergruimtes te verminderen en zorg voor veel gekleurde posters met leuke spreuken. Zorg er daarnaast voor dat je startscherm bestaat uit Facebook of YouTube en dat je je mail altijd open hebt staan.

#2: Stop met plannen!
Plannen maken is een uitermate gevaarlijke bezigheid. Je loopt hierdoor namelijk het risico dat je jezelf aan je plan gaat houden en daarvan krijg je juist weer focus. Dat is nu net wat we koste wat het kost willen vermijden. Zorg ervoor dat je geen plannen maakt, in geen enkele vorm. To-do lijstjes en plannen zijn namelijk funest wanneer je echt chaos wil creëren.

#3: Niets opschrijven!
Wanneer je dingen opschrijft dan is het uit je hoofd. Niet handig als je chaos wilt behouden. Zorg ervoor dat je niets opschrijft, voorkom notitieboekjes en post-its en probeer alles te onthouden. Zo voorkom je een gevoel van innerlijke rust.

#4: Houdt je e-mail open en telefoon aan!
Om focus te vermijden is het van belang dat je de hele dag je telefoon en email hebt aanstaan. Elke keer wanneer je een mailtje ziet binnen komen is het belangrijk om dat gelijk even af te handelen; de mensen die de moeite nemen om je een email te sturen hebben ook recht om direct a la de minuut even een antwoord te krijgen.

#5: Niet nadenken voor je iets doet!
Enorm belangrijk: zorg ervoor dat je niet nadenkt voordat je iets doet. Wanneer je iets te binnen schiet wat je leuk vindt of waar je graag mee bezig bent, laat dan alles wat je nu doet vallen en stap gelijk over op je nieuwe activiteit. Zie ook punt 6.

#6: Niets afmaken!
Wanneer je dingen afmaakt dan geeft je dat een opgeruimd gevoel en juist dat willen we voorkomen. Zorg er dus voor dat je niets af maakt en probeer zoveel mogelijk dingen tegelijkertijd te doen. Merk je onverhoopt dat je toch bezig bent met een taak die bijna klaar is? Stop er dan direct mee en begin iets nieuws.

#7: Geen pauzes nemen!
Pauze is niet bevorderlijk voor chaos. Wanneer je net lekker bezig bent met tientallen projecten tegelijkertijd te balanceren dan is pauze zeer gevaarlijk. Het geeft je namelijk de kans om even uit te rusten en na te denken over waar je mee bezig bent. (zie hiervoor ook punt 5) Voorkom het houden van pauze en zorg ervoor dat je lekker aan de gang blijft. Een tweede voordeel wanneer je geen pauze houdt is dat je minder voor elkaar krijgt. Je bent de hele dag keihard aan het werk om alle ballen in de lucht te houden en aan het einde van de dag heb je het gevoel dat je niets bereikt hebt. Ideaal en hét bewijs dat je je focus kwijt bent.

En nu even serieus!

Focus is niet simpelweg concentratie, concentratie is korte termijn en focus is lange termijn.

Focus is kiezen en het nemen van beslissingen. Wat doe ik wel, wat doe ik niet. Waar kies je voor, niet alleen op dat ene moment tijdens het uitvoeren van je actie, maar in alles. Wil jij daar succesvol in zijn? Maak dan keuzes!

Hoe meer focus, hoe sneller je je doel zult bereiken. En met het bereiken van je doelen, komen dromen uit. Het belangrijkste is dat je jezelf niet laat verleiden of afleiden. Afleidingen zijn niet altijd erg op het moment dat je ontspanning nodig hebt maar laat je niet afleiden op het moment dat er werk moet gebeuren en je echt daadwerkelijk resultaten en doelstellingen wil behalen!

Niet alleen de ‘van dag tot dag’ focus, het concentreren op de dagelijkse werkzaamheden en activiteiten. Het gaat ook, en misschien juist wel, om die grote focus. Om die grote vraag: Wat wil jij bereiken? Waar wil je naartoe?

Wanneer je geen doel voor ogen hebt, geen idee van de richting die je op wil gaan dan blijf je ronddwalen.

Voed je focus, voed je zelfvertrouwen! #

Secured By miniOrange