+316 10 62 42 42 INFO@ENFORCE.NL

De laatste tijd hebben we vaker gesproken over de taal die je spreekt. De taal die je spreekt laat zien hoe je (on)bewust tegen zaken aankijkt. Een tijdje geleden hebben we het gehad over ‘’eigenlijk’’. En ‘’eigenlijk’’ wil ik het eens hebben over ‘’eigenlijk heb ik geen tijd’’. Want ook de manier waarop je daarnaar kijkt bepaald hoe je omgaat met tijd.

Want niemand heeft natuurlijk tijd. Druk zijn is trendy, hip, belangrijk. Ik hoor ook vaak; ‘’Ben je al een beetje druk?’’ Mijn antwoord is meestal: ‘’Ik heb genoeg te doen, maar ik BEN niet druk.’’

168 uur in de week. Daarmee moet je het doen. Dat is een feit en dat staat vast. Wat je met die tijd doet, dat bepaal je zelf. Zo, het hoge woord is eruit: Je bepaalt het zelf.

Ik weet dat we allemaal wel eens denken dat dit niet zo is. Maar het is wel zo. Jij bepaald wanneer je gaat slapen, gaat sporten, een afspraak inplant, welke verjaardag je overslaat of juist niet… Je denkt misschien in eerste instantie dat ik niet gelijk heb. Maar aan de hand van een drietal, misschien herkenbare, voorbeelden kan je er anders naar kijken.

Ik sprak laatst een jonge man, laten we hem Richard noemen, die zei het volgende tegen mij: ‘’Ik weet dat ik eigenlijk 10KG moet afvallen, maar ik heb geen tijd’’. Dus ik vroeg hem waarom hij geen tijd had. Richard werkt in ploegendiensten dus het was onmogelijk om te gaan trainen. Zelf lukt het hem niet en omdat hij in ploegendiensten werkt heeft hij geen tijd voor een personal trainer. Toen ik hem vroeg waarom dat niet kon zei hij: ‘’Ja, dan is de sportschool dicht en als ze open zijn heb ik weer geen tijd want ik moet nog…’’ Ik viel hem in de rede en vroeg: ‘’Hoezo kan je niet voor of na je werk sporten? Waarom heb je dan geen tijd? Regelmaat en vaste werktijden zijn geen randvoorwaarde om te gaan trainen. Het is wel makkelijk, maar het is niet noodzakelijk’’. Richard keek me aan: ‘’Hmmm, dus je zegt dat ik ook om 23.00 uur kan trainen?’’ Ik zei: ‘’Ja, en om 04.00 uur kan ook. Als het maar belangrijk genoeg is, dan kan het. Maar ben jij bereid dat te doen? Ben je bereid anders naar de zaken te kijken als dat je tot nu toe deed?’’. Richard kwam er achter dat tijd niet het probleem was. De manier waarop hij naar tijd keek en de verhalen die hij daarover creëerde; dat was het probleem.

Een ander voorbeeld is van een succesvolle ondernemer, laten we hem Fred noemen. Fred wil graag afvallen en heeft geen tijd om te trainen. Daarom loopt hij 5 maal per week een beetje hard, ongeveer een half uur en in het weekend iets langer. In totaal kost hem dat ongeveer 4 uur per week met als resultaat: ‘’ik ben blij dat ik beweeg maar ik val om een of andere reden niet af…’’. Zien jullie wat ik zie? Omdat hij gelooft dat hij geen tijd kan vrijmaken om effectief te trainen is hij per week 4 uur kwijt aan een beetje hobbelen met tegenzin en ook nog zonder resultaat. Terwijl hij met 3 uur effectief trainen wel het resultaat zou halen. Als je als drukke ondernemer gelooft dat je geen tijd hebt zou je juist effectief moeten trainen. Als je dat doet win je niet alleen tijd, maar omdat je energieker, fitter en vitaler bent zal je productiever, energieker en meer gefocust zijn. Dubbele winst dus!

Als laatste nog een voorbeeld van mijzelf. Binnenkort zal ik in het huwelijksbootje stappen. Met nog ongeveer een week te gaan moeten er nog een aantal zaken geregeld worden. We maken de volgende som: 168 uur – slaap – de nodige zaken – huwelijksvoorbereidingen = genoeg tijd om alle prioriteiten op te pakken. In situaties als deze wordt het snel duidelijk welke taken kernacties zijn en welke taken bijzaken zijn. En dit soort live-events zoals trouwen, geboorte en overlijden komen natuurlijk vaker en hebben een enorme impact op je emoties maar ook op je tijd. Ik begon mij af te vragen: Stel dat je elke week maar de helft van de tijd zou hebben voor je business? Welke taken zou je dan nog doen? Welke taken zou je dan uitbesteden en managen in plaats van zelf te doen? Ik heb een uitdaging voor je: Denk hier eens over na en schrijf ze op. Dwing jezelf effectief met tijd om te gaan. Er gaat een wereld van tijd voor je open.

En met de juiste begeleiding heb je genoeg tijd om aan een fit en krachtig lichaam te werken zodat jij die krachtige en effectieve goalkiller blijft.

Collin Oosthof
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
collin@enforce.nl

Secured By miniOrange

We willen je graag een waardevolle tijd op onze website geven. Als je verder gaat op deze website gaan wij ervan uit dat je instemt met ons cookiebeleid. Lees ons beleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten