Monday Master Blog: Goede voornemen(s) nog steeds volgehouden?

Inmiddels is 2023 alweer ruim 1 maand onderweg en van veel goede voornemens om meer te gaan bewegen, gezonder te eten of drinken van minder alcohol is inmiddels alweer 80% gestrand. De reden waarom goede voornemens niet werken is onder andere vanwege de motivatie of omdat je plannen niet concreet genoeg zijn. Stel je zelf de vraag waarom je iets wilt veranderen. Alles begint namelijk bij wat jij belangrijk vindt en niet datgene wat trendy is op social media of omdat anderen zo’n “lekker gevoel” krijgen van een rondje hardlopen. Als je iets doet omdat het zo hoort of omdat je jezelf vergelijkt met anderen wordt het volhouden van een goede voornemen veel lastiger.

Hoe gaat het jouw wel lukken?

Maak je doel concreet
Naast je motivatie is het ook belangrijk dat je een plan hebt. Om een doel te halen is het belangrijk dat je een plan hebt. Als jouw doelstelling is om “fitter” te worden dan is dat uiteraard een mooi doel. Probeer voor jezelf concreet te maken hoe je dat doel gaat bereiken, wat ga je precies doen en hoe vaak ga je sporten of bewegen. Uiteindelijk kan je aan het fitter worden ook een hele concrete doelstelling hangen zoals 5km binnen 30 minuten lopen.

Maak het haalbaar en realistisch
Als je uiteindelijke doel is om 10km te hardlopen is het goed om dit doel in kleinere stapjes te verdelen. Je deelt als het ware je doelstelling op in deeldoelstellingen. Door bijvoorbeeld eerst als doelstelling 2,5km hardlopen te stellen dan is het doel makkelijker haalbaar en beter vol te houden. Op deze manier kan je ook behaalde doelen vieren en jezelf hiervoor belonen. En als je een doel gehaald hebt voel je jezelf meer gemotiveerd om een nieuw doel te stellen.

Omgaan met tegenslagen
De weg naar het behalen van een doelstelling is zelden tot nooit zonder obstakels. De vraag is echter hoe je omgaat met deze tegenslagen. Laat je jezelf meteen uit de weg slaan of accepteer je dat het even minder gaat en herpak je jezelf daarna weer. Het kan helpen om vooraf na te denken over hoe je om kan gaan deze obstakels.
Bereid je alvast voor op obstakels en maak een als-danplan. “Een als-danplan gaat zo: ‘Als ik (vul je obstakel in, bijvoorbeeld: Als ik ‘s avonds moe ben en geen zin meer heb om te gaan sporten), dan (vul je je voornemen in, bijvoorbeeld: ‘bel ik een vriendin om te gaan wandelen’).” Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan en heb je afspraken met jezelf over het omgaan met tegenslagen.

Je hoeft het niet alleen te doen
Ben je niet zo gemotiveerd om vanaf nu iedere week twee keer sporten? Of om beter op je voeding te gaan letten? Doe het dan samen! Als je samen met een vriend of vriendin voorneemt om te gaan bewegen dan motiveert dat meer dan wanneer je telkens alleen de deur uit moet.

Een goede optie is om met een coach van Enforce aan de slag te gaan. Een coach kan jou begeleiden in het stellen van doelen en het maken van een plan en je coachen in het realiseren van jouw doelstellingen.

Ga jij behoren bij die 20% die goede voornemens wel volhouden?

Claudine van Vlimmeren
Enforce Mastertrainer
claudine@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!