De meeste mensen hebben de neiging om te veel na te denken over dingen. Wij laten ons leiden door talloze gedachtes. Hierdoor stellen we dingen uit. Of beginnen we aan iets, maar maken we het niet af. Zo zien we rond deze tijd, zo’n 3 a 4 weken na het nieuwe jaar, dat de commitments die zijn gemaakt op 1 januari nu alweer stranden. Stonden we op 1 januari vol op AAN ergens hebben we in de afgelopen weken de knop weer op UIT of SLUIMEREN gezet.
De dingen die we toen belangrijk vonden zijn nu niet meer zo belangrijk. We hebben excuses en smoesjes gevonden om niet meer naar de sportschool te gaan, of te stoppen met gezond eten, of toch weer te gaan roken. We zijn gestopt en vallen terug in het oude patroon.
Je zou wellicht denken dat het menselijke rationele brein (de neocortex) het meest actief is. Toch maak je de meeste beslissingen op basis van emoties (afkomstig uit het zoogdieren brein) en primitieve instincten (reptielenbrein). Je emotionele brein en je reptielenbrein overheersen dus vaak je rationele brein. In praktijk betekent dit dat je wéét dat je beter geen chocolade kunt eten, maar het toch doet. De dopamine die wordt aangemaakt vanuit je emotionele brein wint het van je gezonde verstand.
Het krachtenspel tussen de 3 delen van je brein verklaart ook waarom het zo moeilijk is om je gedrag te veranderen. Als mens ontwikkel je een bepaalde manier van leven die past binnen je comfortzone. Zonder dat je je er bewust van bent, herhaal je constant hetzelfde patroon. Je reptielenbrein zal er achter de schermen ook alles aan doen om jou in hetzelfde kringetje te laten lopen. Het vaste patroon dat je volgt zorgt weliswaar voor een paar kilo te veel, maar is wél voorspelbaar en daardoor veilig. En veiligheid staat bovenaan bij je reptielenbrein. Alles wat nieuw of anders is, voelt onveilig en zal je reptielenbrein dus in eerste instantie willen verwerpen. Ook al wéét jij rationeel gezien dat minder snoepen en meer sporten beter voor je is.
Sta jij aan of uit? Teveel nadenken, wikken en wegen kost alleen maar tijd en draagt niet bij aan in actie komen of in actie blijven.
Ikzelf bewonder van een van de mooiste eigenschappen van mijn Staffordshire Bull terriër.
Deze mooie eigenschap heet Gameness.
Het is het vermogen om “af te zien” om te incasseren opstaan en weer doorgaan. Vaak voor mensen tot een onvoorstelbare diepte. Het is een op trance gelijkende Toestand waarin de hond zich opzweept door te gaan. Elke pijnprikkel als motivatie aanvaardend en ALTIJD met kwispelende staart.
Een Game-hond zal, wanneer hij iets doet uit volle overtuiging NOOIT uit zichzelf stoppen.
De meeste volwassen Game honden zijn zeer fanatiek in hun spelletje met takken, frisbee, een rubber bal of spring-pole. De mijne hoeft de spring-pole alleen maar te zien en hij gaat uit zijn dak en staat volledig AAN. Hij zal wanneer hij in die staat verkeerd pas ophouden , wanneer hij van vermoeidheid letterlijk niet meer uit zijn ogen kan kijken. Als ik niet op tijd het spel stop.
Game honden hebben GEEN motivatie nodig om iets te doen. Zij denken niet na voordat ze iets doen, denken niet na over hoe ze iets doen. Wikken en wegen niets tegen elkaar af. Zij zoeken geen EXCUSES en smoesjes om iets niet te doen. Zij doen wat ze op dat moment moeten doen. En doen dat met volle overtuiging. Ze hebben maar 2 standen in hun brein, AAN of UIT. JA of NEE. Geen middenweg.
Wij mensen hebben ook Gameness. Kijk maar naar de Marathonloper die doorgaat tot de finish en daar dan kotsend overheen komt omdat hij wil winnen. De bokser die op het moment dat hij 8 tellen heeft gehad gewoon weer opstaat en zijn tegenstander weer opzoekt. Het doel is duidelijk. In volle overtuiging. Over de eindstreep komen. De tegenstander neerleggen. Zij staan AAN.
Wij zijn continu excuses aan het zoeken, om onszelf te overtuigen dat het goed is zo.
Terwijl we eigenlijk zouden moeten doen wat we moeten doen om je doel te halen. Het motiveert niet om te starten en dan weer te stoppen.
Wat wel motiveert is in volle overtuiging achter je doelen te gaan staan. Groeien in wie je bent, een betere versie te worden van jezelf en dit te doen in de AAN stand. AAN = GAAN met volle overtuiging. AAN = ACTIE. En actie levert resultaat.
Dus hoe belangrijk zijn je doelen? En ben hier volledig van overtuigd?
Leer van de mooie eigenschap die Gameness heet en spreek je innerlijke AAN/UIT knop aan.
Daniëlle de Jong-Roet
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
danielle@enforce.nl
Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest
Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!
Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!