Monday Master Blog: Gewoon AAN en GAAN

De Marathonloper die doorgaat tot de finish en daar dan kotsend overheen komt omdat hij wil winnen.

De bokser die op het moment dat hij 8 tellen heeft gehad gewoon, weer opstaat en zijn tegenstander weer opzoekt. Is dat gek?

De formule 1 coureur die na gecrasht te zijn, in brand te zijn gevlogen. Diezelfde dag weer in een raceauto wil stappen.

Wij laten ons leiden door talloze gedachtes. Wegen alles tegen elkaar af.
Je reptielenbrein is het kleinste en oudste deel van je hersenen. Het is gebrand op maar één ding: overleven.

1) Het menselijk brein (de neocortex)
Dit is het jongste gedeelte van je brein. Het is vooral verantwoordelijk voor alle rationaliteit en nuchterheid. In dit deel van je hersenen maak je weloverwogen beslissingen, doe je kennis op, denk je logisch na en analyseer je problemen. Dit deel van je hersenen laat zich het beste omschrijven als je gezonde verstand.

2) Het emotionele brein/zoogdieren brein
Het zoogdieren brein is het domein van je emoties. Dit deel van je hersenen screent alle zintuiglijke informatie op emotionele relevantie en vergelijkt deze met opgeslagen herinneringen en gedrag gebaseerd op positieve en negatieve ervaringen. Het zoogdieren brein helpt je op die manier om gedrag te herhalen dat gelukkig maakt (seks, lekker eten, lachen, knuffelen) en onplezierige ervaringen (pijn, verdriet en angst) te vermijden. Dit deel van het brein beloont ook sociaal gedrag
door het vrijgeven van de neurotransmitter dopamine die je een goed gevoel geeft.

3)Het reptielenbrein is het kleinste en oudste deel van je hersenen
Het reptielenbrein is gebrand op maar één ding en dat is overleven. Dit deel van je hersenen is dan ook verantwoordelijk voor voortbestaan en voortplanting. Het reptielenbrein heeft controle over vitale lichaamsfuncties zoals je ademhaling, hartslag en bloedsomloop. In dit deel van je hersenen domineren instincten: voortplantingsdrang en overlevingsinstincten. Het reptielenbrein denkt niet na en onthoudt ook niets, het reageert instinctief en automatisch. Als zodanig functioneert dit brein buiten
je bewuste controle. Hier regeert het wilde beest dat maar één missie heeft: overleven.

Het krachtenspel tussen de 3 delen van je brein verklaart ook waarom het zo moeilijk is om je gedrag te veranderen. Als mens ontwikkel je een bepaalde manier van leven die past binnen je comfortzone.
Zonder dat je je er bewust van bent, herhaal je constant hetzelfde patroon. Je reptielenbrein zal er achter de schermen ook alles aan doen om jou in hetzelfde kringetje te laten lopen. Het vaste patroon dat je volgt zorgt weliswaar voor een paar kilo te veel, maar is wél voorspelbaar en daardoor veilig. En veiligheid staat bovenaan bij je reptielenbrein. Alles wat nieuw of anders is, voelt onveilig en zal je reptielenbrein dus in eerste instantie willen verwerpen. Ook al wéét jij rationeel gezien dat minder snoepen en meer sporten beter voor je is.

Misschien maak ik nu een vreemd uitstapje en is je reptielenbrein nu alweer vol in verzet. En zul je het volgende niet opslaan. Maar lees verder.

Een van de mooiste eigenschappen van een Staffordshire Bull terriër en de Pit Bull. (Niet in je hoofd schieten nu). Heet Gameness. Voor mij persoonlijk een inspiratiebron om de inzet te tonen die nodig is voor het behalen van mijn Doel.

Het is het vermogen om “af te zien”(de marathon loper) om te incasseren (de bokser). Vaak voor mensen tot onvoorstelbare diepte. Het is een op trance gelijkende toestand waarin de hond zich opzweept door te gaan wat er ook gebeurt.
Elke pijnprikkel als motivatie aanvaardend (de F1 coureur) en ALTIJD met kwispelende staart. Wanneer hij iets doet uit volle overtuiging zal hij NOOIT uit zichzelf stoppen.

Zij zwepen zich tot een bepaald enthousiasme op en zullen pas ophouden, wanneer ze van vermoeidheid letterlijk niet meer uit hun ogen kunnen kijken. En wij als baas moeten ingrijpen. Of dood neervallen.

Zij hebben GEEN motivatie nodig om iets te doen. Zij zoeken geen EXCUSES om iets niet te doen. Zij doen wat ze moeten doen en dat met 200% inzet.

Zij hebben een duidelijk doel. Gaan van A naar B in 1 rechte lijn. Zij zijn zeer fanatiek in hun spelletjes met bal, frisbee of springpole. Met behendigheid of gehoorzaamheid. Het is alles of niets. Ze hebben maar 2 standen in hun brein, AAN of UIT. JA of NEE. Geen middenweg.

Wij zijn continu excuses aan het zoeken, naar onszelf uit te leggen waarom we doen wat we doen. Het voor onszelf goed te praten dat we tevreden zijn met minderwaardigheid. Wij voeren 24 uur per dag een conversatie met onszelf.

Zij zeggen JA AAN en GAAN. Geen conversatie in hun kop, geen excuses, niet afwegen. Gewoon AAN en GAAN. Geen krachtenspel tussen de 3 breinen.

Overigens kunnen ze ook voor 200% NEE UIT staan. En krijg ze dan nog maar van de bank. Dat is dan de keuze die zij maken en jij kan dan letterlijk de boom in.

Voor mij is deze eigenschap een inspiratie geweest om mijn 3 breinen uit te dagen.
Om vooral het reptielenbrein te laten zien dat ik de baas ben over mijn leven en gewoon de keuze maak. En met 200% inzet. Dit heeft mij geholpen om te komen waar ik nu sta.

Bij Enforce kunnen we je helpen om jouw 3 breinen uit te dagen.

Daniëlle de Jong-Roet
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
danielle@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!