Monday Master Blog: Bewustwording is de eerste stap naar groei

Veel mensen leven op de automatische piloot. Ze staan ’s ochtends op en starten de dag als de dagen daarvoor. Misschien herken jij jezelf hier wel in.

Je gaat ervan uit dat de keuzes die je ondoordacht maakt automatisch de beste zijn; wellicht doordat aangeleerd is dat dit de (enige) juiste keuzes zijn. Echter door alles op de automatische piloot te doen sta je niet bewust stil bij datgene waar je op dat moment mee bezig bent of wilt gaan doen.

Om verandering/groei te creëren zal je bewust stil moeten gaan staan bij de keuzes die je maakt.

Om uiteindelijk verandering te creëren zal je de volgende 5 fases moeten doorlopen:

1: Ontkenning
2: Erkenning
3: Verkenning
4: Actie
5: Volhouden

In de eerste fase zit je nog in de ontkenningsfase. Onbewust van hetgeen waardoor je vastzit, onbewust van het probleem.

De tweede fase is er een van bewustwording. In deze fase erken je dat de keuzes die je maakt niet de juiste zijn om te groeien, verandering te weeg te brengen.

In de derde fase wordt het tijd om op verkenning uit te gaan en ben je bereid om actie te gaan ondernemen. In deze fase komen wij als mastertrainers vaak in beeld omdat, bij de mensen die in deze fase vast zitten, het probleem erkend is, maar het nog niet duidelijk is hoe hieraan een vervolg te geven.

In fase vier vindt er dan toch echt actie plaats. Je hebt gevonden wat je gaat helpen om verandering te creëren. Je merkt dat je gedrag, de keuzes die je maakt, gevolgen heeft en dat als je – wellicht met soms een extra zetje van ons – de bewuste keuzes een positief gevolg zullen hebben.

De laatste fase staat in het teken van volhouden. Als je eenmaal actie hebt ondernomen is het zaak om die lijn door te trekken en het vol te houden. Er is altijd kans op terugval en zeker tijdens het creëren van een nieuw patroon voor jezelf. Het gaat erom hoe jij hier mee omgaat en, wanneer nodig, je herpakt. Blijf altijd in de laatste fase focussen en blijf je bewust van de keuzes die je maakt. Onthoud dat elke stap er één is ongeacht hoe groot of hoe klein. Samen zorgen ze uiteindelijk voor die verandering en groei, dat zal je helpen het vol te houden.

Ben je benieuwd of je dingen op de automatische piloot doet of ben je net bewust geworden (onbewuste) keuzes waar je mee aan de slag wilt?
Ik sta graag voor je klaar om je daar mee te helpen!

Björn Aertssen
Enforce Mastertrainer
bjorn@enforce.nl

 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!