De Enforce Story van Quint: Van belastbaarheid naar overtuigingen tot vriendschap

Toen ik in augustus 2022 mijn 500e blessure opliep, drong er een diepe realisatie door: ‘Met de huidige manier van fysieke belasting kan ik niet op een fitte manier 45 worden’. Die hakte er nogal in, want sport is voor mij ontzettend belangrijk, en daarom vertaalde ik deze constatering snel naar een actie: Ik ga een personal trainer inschakelen’.

Met gepast enthousiasme googelde ik ‘personal trainer Den Bosch’ en zag dat twee weken daarvoor een nieuwe personal trainer aan de slag was gegaan; de beste meneer Raoul van Ooij. Ik belde hem en zette mijn beste beentje voor om pseudo-intellectueel over te komen door wat PT-jargon te gebruiken: ‘Ik ben op zoek naar iemand die mijn belastbaarheid wil vergroten zodat ik pijnvrij kan skiën, hiken en sporten. Iemand die dat vanuit anatomisch en fysiologisch standpunt kan benaderen en ook naar mijn ketens wil kijken’. Eigenlijk wist ik niet precies wat er moest gebeuren, maar ik had op veel plekken pijn en was bang geworden voor een squat. Raoul antwoordde kalm en opgewekt: ‘Dat is wat ik doe’.

Een symbiotische kennismaking later was het duidelijk voor mij dat Raoul de PT was waar ik naar op zoek was. Zo liet hij mij met een 1kg gewicht duidelijk merken dat ik verkeerd bezig was geweest en sommige ketens volledig onbelastbaar waren. Een 1kg gewicht was nog nooit zo zwaar geweest, en zweten kwam nog nooit zo snel. Vanuit mijn ooghoek dacht ik een kleine glimlach te herkennen bij Raoul bij deze constatering. Een ding was duidelijk: er was werk aan de winkel.

En zo geschiedde de reis naar de ‘Beloofde Belastbaarheid’. Raoul liet zijn expertise snel zien door mijn fysieke problematiek te kunnen vertalen naar duurzame oefeningen. Raouls kennis culmineert zodra je vlak voor een training aangeeft ergens meer pijn/last van te ervaren. Op dat moment kan hij ad hoc de hele training omgooien (het kost hem 10 seconden) om daarmee rekening te houden.

Maar de reis stopte daar niet. Als je zoveel blessureleed hebt gehad, verandert de mentale relatie met je lijf en vormen er pathologische overtuigingen. Ook zijn er overtuigingen aanwezig die je meeneemt uit je privéleven. Deze weet Raoul feilloos te herkennen en anticipeert hij op basis van je karakter naar een werkbare vorm om deze in samenwerking aan te pakken.

Ik schrijf dit stuk anderhalf jaar later na dat eerste belletje en bestempel mezelf als volledig belastbaar. Vorige week belastte ik voor het eerst mijn lijf maximaal zonder angst. Ik hike zonder pijn en scheur op de piste. Ik ben een vriend rijker en geniet van de trainingen met de Enforce leden.

Ik zie het als de beste investering van 2023.

Thnx Masta-Masta!

Groet,
Quint