Monday Master Blog: Heeft mijn cyclus invloed op mijn training?

Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen is reproductieve Fysiologie & Endocrinologie (Endocrinologie houdt zich bezig met hormonen, endocriene ziekten zijn aandoeningen van hormoonproducerende organen).

In de pubertijd hebben mannen vaak stabiele seks hormoon levels, vrouwen daarin tegen niet, die hebben vaak last van:

– Terugkerende veranderingen in ovarium (eierstok) hormonen.
– Het slikken van synthetische ‘steroïde’ hormonen. (‘De Pil’)
– Kan een grotere hoeveelheid die van nature aanwezig is tegenkomen van oestrogeen en progesteron. (Hormonen die onder anderen helpen bij het regulieren van je menstruatiecyclus)

Nu zijn we benieuwd; Heeft mijn menstruatie invloed op mijn sportprestaties? Je zou denken van niet, maar heb je je wel eens afgevraagd waarom je de ene week extra kilo’s wegdrukt, en de week erna energieloos de sportschool binnen stapt? Dit kan te maken hebben met je menstruatiecyclus.

Hoe beter jij je cyclus leert kennen, hoe meer je uit je trainingssessies kan halen.

Hieronder wat tips & voorbeelden:

Menstruele fase

De beste activiteit tijdens je menstruatie, verschilt sterk per vrouw. Heb je voldoende energie, dan kun je trainen met hoge intensiteit, want tijdens de eerste helft van je cyclus bouw je gemakkelijker spieren op. Als je je nog te zwak voelt is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam en het rustig aan te doen. Doe een yoga lesje, stap even op de loopband, crosstrainer, etc.

Folliculaire fase (De 7 tot 10 dagen na de laatste dag van je menstruatie)

Tijdens de folliculaire fase stijgt je oestrogeenniveau en rijpt er een eicel in je eileider. Je zal merken dat je meer energie hebt en je je gelukkiger voelt. Een ideaal moment om meer buiten te komen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen of te experimenteren met nieuwe sporten. Tijdens deze fase staan snelheid en kracht centraal. Kies voor een zware, uitputtende work-out! Je kan het hebben!

De ovulatie fase

De 3 tot 4 dagen rondom je eisprong.

De dagen rondom de eisprong draaien rondom je uithoudingsvermogen en kracht. Je voelt je op je best, dus dit is de ideale periode om te knallen. In deze fase voel je je ook zelfzeker en sociaal gezien is dit dan ook het ideale moment om een groeps les te volgen. Kies voor HIIT-sessies, kracht trainingen etc.

De luteale fase

10 tot 14 dagen na je eisprong, vóór je menstruatie.

Onderzoek laat zien dat vrouwen tijdens deze fase sneller moe worden, en meer tijd nodig hebben om te herstellen. De laatste fase draait om mobiliteit en herstel. Kies daarom voor rustige activiteiten en lichte gewichten. Focus je op mobiliteit en techniek, en werk aan je vorm. Wissel HIIT sessies in voor yoga, pilates, wandelingen of rustige fietstochten.
Ondersteun je herstel verder met supplementen zoals magnesium (New Care). Dit mineraal helpt bij spierpijn en heeft een positief effect op het herstel van je spieren na een work-out.

Mannen hebben een cyclus!?

Ook mannen hebben een cyclus, met pieken én dalen. Het grote verschil is dat de mannelijke cyclus elke 24 uur opnieuw begint en vaak voor minder klachten zorgt

‘s Nachts maakt de man testosteron aan. Het testosteronniveau stijgt tot een ochtendpiek rond acht uur ‘s morgens. Vanaf dit moment daalt het testosteron weer. Tussen zeven en negen uur ‘s avonds bereikt de testosteronspiegel zijn laagste punt. Dit gebeurt elke 24 uur opnieuw.

En wat is het verschil met vrouwen?

De man merkt niets van de nachtelijke hormoonaanmaak. Logisch, want een goede nachtrust zorgt namelijk voor méér testosteron. Goede nachtrust is dus van nature belangrijk voor de man.
Bij vrouwen beïnvloeden de hormoonschommelingen de slaap wel. Na de ovulatie en vóór de menstruatie bijvoorbeeld, daalt de oestrogeenspiegel waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Zowel de duur als de kwaliteit van de nachtrust wordt hierdoor verstoord. Dit gebeurt bij een vrouw in een maandelijks ritme.

Mees Mulder
Enforce Mastertrainer
mees@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!