Het belang van voldoende beweging op basis van belasting en belastbaarheid

Bewegen

We zullen kort stilstaan bij het concept ‘belasting versus belastbaarheid’, een cruciaal onderwerp voor het begrijpen van training. Ook bespreken we dagelijkse beweging en waarom dit van essentieel belang is. Dit zijn de fundamentele elementen die essentieel zijn voor het begrijpen van het begin van het verbeteren van zowel fysieke als mentale gezondheid door middel van lichamelijke activiteiten.

Belasting vs belastbaarheid

Belasting:

De belasting kan worden omschreven in termen van frequentie, duur, intensiteit en type training. Gezamenlijk geven deze factoren aan hoe zwaar de totale belasting van de activiteit is.

Belastbaarheid:

Belastbaarheid, ook wel draagkracht genoemd, verwijst naar wat het lichaam aankan en wordt beïnvloed door diverse lichamelijke, mentale en sociale factoren. Deze variabele factoren kunnen de training-herstel-toename beïnvloeden, wat zich kan uiten in aspecten zoals fitnessniveau, ziekte of stress.” Ziekten, vermoeidheid, overtraining en langdurige onderbreking van de training kunnen de belastbaarheid verminderen, wat wijst op een afname in draagkracht.

Dagelijkse beweging

De wereld veranderde de afgelopen jaren drastisch met thuiswerken, live workouts, robotstofzuigers, en de opkomst van de metaverse. Eén constante blijft echter: het cruciale belang van dagelijkse lichaamsbeweging voor een gezonde levensstijl. Ondanks de neiging tot de wet van de minste inspanning, waarbij inspanning wordt vermeden, is dagelijkse beweging in Nederland soms verwaarloosd, zelfs bij regelmatig sportschoolbezoek. Het is van essentieel belang om de dagelijkse beweging niet te negeren, omdat dit niet alleen een fitter lichaam bevordert, maar ook stress vermindert, verbetert ontspanning, betere slaap, en meer energie oplevert.

Onthoud dat juist de kleine dingen een groot verschil kunnen maken!

Voorbeelden van praktische tips voor thuis:

– Plaats de wasmand en de wasmachine op verschillende verdiepingen, zodat je automatisch meer trappen loopt.

– Maak na het avondeten een wandeling; dit stimuleert de spijsvertering, reguleert de bloeddruk en bloedsuikerspiegel, verbetert de hartgezondheid en bevordert een betere nachtrust.

Voorbeelden van praktische tips voor werk:

– Kies voor de fiets in plaats van de auto om naar het werk te gaan. Gebruik de trap in plaats van de lift.

– Maak tijdens de pauze een wandeling.

– Organiseer vergaderingen zodat je ze lopend kunt doen. Als je alleen iets te bespreken hebt, kun je dit vaak ook buiten doen. Dit stimuleert onmiddellijk creativiteit, concentratie en vitaliteit.

– Beloon jezelf bij het behalen van een bepaald aantal stappen door telkens na zoveel stappen een euro in een (digitaal) spaarpotje te doen, bijvoorbeeld €1 per 10.000 stappen.

– Parkeer verder weg en loop het laatste stukje naar je bestemming. Maak actievere afspraken met vrienden en familie.

Succes!
Team Enforce