Het verschil en belang van een gezonde leefstijl en vitaliteit in het leven

Leefstijl

Leefstijl omvat alle gedrag dat onze gezondheid beïnvloedt. Om je leven gezonder te maken, wordt er gebruik gemaakt van de BRAVO-benadering. BRAVO onderscheid vijf thema’s: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Recentelijk is de Z van Zitten toegevoegd, resulterend in BRAVOZ.

Vitaliteit

Vitaliteit is floreren in een autonoom en zinvol bestaan, gekenmerkt door hoog emotioneel, psychologisch en sociaal welbevinden op basis van zelfdeterminatie, persoonlijke ontwikkeling, betekenisvolle relaties en een zinvol leven met duidelijke richting. Het draait om het bepalen van je eigen waarde en ethische keuzes.

Versterk vitaliteit door gezond te eten, voldoende te slapen, te bewegen, te ontspannen en mentaal fit te zijn, wat leidt tot meer energie, motivatie en mentale veerkracht. Ontvang tips voor een levendige levensstijl en zet vandaag de eerste stap.

Mensen die meer mindful leven, meer bevredigen in hun behoeften en in staat om vitaler te leven.

Verschil leefstijl en vitaliteit:

Een verschil is dat leefstijlgedrag direct zichtbaar is, terwijl vitaliteit dat niet is. Bijvoorbeeld, ik kan waarnemen wat iemand eet, zien of iemand overgewicht heeft en naar de sportschool gaat. Echter, het is niet altijd duidelijk of iemand zich autonoom voelt, gelukkig is, en zingeving ervaart.

Het verschil tussen leefstijl en vitaliteit zullen we illustreren aan de hand van een aantal voorbeelden:

– Iemand die wil afvallen en meer bewegen, zodat hij/zij gezond oud kan worden valt onder leefstijl.

– Iemand die wil afvallen en meer bewegen, zodat hij/zij dan een betere relatie heeft met zijn/haar partner valt onder vitaliteit.

Vitaliteit en leefstijl overlappen; vitaliteit verhoogt weerstand tegen stress en ziekten. Als afvallen je doel is en je overgewicht hebt, bespreek dit met je mastertrainer, want overgewicht beïnvloedt autonomie en levenskeuzes. Focussen op vitaliteit kan meer impact hebben op doelen en leven.

We kijken naar drie basisbehoeften: autonomie, binding en competentie. Om vitaliteit te vergroten, bekijk deze met je mastertrainer. Voorbeeld: verliefd worden draagt bij aan verbinding, nieuwe vaardigheden leren aan competentie, en een nieuw doel vinden aan autonomie. Dit leidt tot een vitaal leven. Vitaliteit is energie om vrijwillig activiteiten te kiezen, gedrag te bepalen en een positieve houding te behouden.

Succes!
Team Enforce