Monday Master Blog: 5 seconden die jouw leven veranderen

Van de week kwam ik een Tedtalk tegen van Mel Davis. Mel is een strafrechtadvocaat en een van Amerika’s top carrière- en relatie-experts. Zij zegt dat als jij je leven wilt veranderen je moet stoppen met naar je gevoel te luisteren en gaan handelen naar de 5 seconden regel. Motivatie en zin om te veranderen komen namelijk nooit vanzelf.

Volgens haar hebben je hersenen 2 standen; de automatische piloot en de noodrem. Je herkent vast het volgende; je komt op je werk aan en herinnert je bijna niet meer hoe je er gekomen bent, wat heb je gezien onderweg? Je was echt wel wakker en bij bewustzijn, maar door de routine ging je op de automatische piloot. Onze hersenen vinden die automatisch piloot fijn. Je hoeft nauwelijks na te denken en gebruikt feitelijk maar een fractie van je capaciteit. Heerlijk. Bij Enforce noemen wij dit het cirkelpatroon. Lekker comfortabel, veilig en ja, ook wel saai.

Kom je buiten je normale routine ofwel buiten de automatische piloot, dan trekken de hersenen keihard aan de noodrem. Ho stop, dit ken ik niet. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je een gewoonte wilt veranderen, gezond wil gaan eten of meer bewegen. Dat kost je een berg energie. Vaak kan je tijdelijk die energie wel opbrengen, maar al snel val je weer terug op je automatische piloot. Dit noemen wij het Zig-zag patroon.

Ja, het gaat best wel goed met je. Althans, dat houd jij jezelf voor. Als iemand jou vraagt ‘hoe gaat het met je?’ Zeg je ‘Goed’. ‘Hoe gaat het met je man en kinderen?’ ‘Goed’. ‘Hoe gaat het op je werk?’ ‘Goed’.

Je vat hem al. We gebruiken ‘Goed’ om aan te geven dat we best tevreden zijn, maar dat er eigenlijk nog heel veel te wensen over blijft. Het is geniaal; door op alles het stickertje ‘Goed’ te plakken, hoef je niets te veranderen. Je kan lekker op de automatisch piloot door het leven en heerlijk blijven klagen over de situatie waar je in zit. Het onderliggende probleem is namelijk dat jij je erbij neer hebt gelegd dat je jouw ideaal nooit bereikt. Dat een fantastisch leven voor jou niet is weggelegd.

Als jij bent vastgelopen in je leven, in je relatie of in je baan, dan is dat een signaal; jij moet erop uit. Uit je vastgeroeste patroon. Je moet nieuwe dingen gaan ervaren, nieuwe mensen leren kennen, nieuwe uitdagingen aan gaan. Even je automatische piloot en je noodrem deactiveren.

Denk eens na; wat wil jij graag bereiken? Hoe ziet een fantastisch leven er voor jou uit? Ga het niet dood beredeneren, maar luister naar je eerste ingeving. Jouw ‘gut feeling’. Het hoeft niet mooi te klinken voor een ander. Het gaat erom waar JIJ warm voor loopt. Het is namelijk heel gemakkelijk om te krijgen wat je wilt, maar niet simpel. Wil jij je je leven veranderen of een nieuwe gewoonte aanleren, dan moet je breken met je routine. En als je wacht op motivatie, dan kan je wachten tot je een ons weegt. Je zult er nooit vanzelf zin in hebben; je hebt er letterlijk fysieke kracht voor nodig om in beweging te komen en verandering te brengen in jouw situatie.

Wetenschappers noemen dit activeringsenergie.

Lukt het je bijvoorbeeld niet om tijd te vinden om te sporten? Probeer dan het volgende.

Zet de wekker een half uur eerder dan normaal en sta meteen, binnen 5 seconden op zodra die af gaat. Je komt dan oog in oog te staan met de fysieke kracht die nodig is om te veranderen.

Zonder je verder te bedenken trek je de sportkleren aan die je de vorige avond hebt klaargelegd en stap je de deur uit. Voordat je aan de noodrem hebt kunnen trekken (help, dit is ongemakkelijk) of op de automatische piloot je laptop op start (en allerlei slappe excuses hebt kunnen verzinnen) ben je aan de gang en is dit je start van een nieuwe dag. Je loopt je rondje en geniet misschien stiekem van die prachtige zonsopgang of van die vogel die jou vanaf een tak goedemorgen tegenmoet kwettert.

Vind je er geen bal aan omdat het regent? Geen nood; je springt bij thuiskomst onder de douche en begint de dag met een fit en fris gevoel. Je eerste succes van vandaag is binnen!

Die activeringsenergie is precies wat je nodig hebt om je leven te veranderen.

De hele dag door heb jij kleine en grote ideeën die je leven, zelfs de wereld kunnen veranderen. Ideeën die kunnen veranderen hoe jij je voelt. En wat doe jij ermee? Je helpt ze om zeep! Dat gebeurt namelijk als je er niet meteen werk van maakt en binnen 5 seconden actie onderneemt. Maak er meteen een notitie van en kom erop terug zodra het kan. Je zal aangenaam verrast zijn over wat er dan in je leven gebeurt.

Zie je iemand en denkt in een impuls, die ziet er interessant uit? Ga ernaar toe en spreek degene aan! In tijden van Social distancing kan dat natuurlijk ook virtueel, via een berichtje of een connectieverzoek. Werd je geïnspireerd door iemand en heb je een verzoek? Doe het!
Heb je een aantrekkelijk idee? Maak er werk van! Activeer dus je energie en kom in actie!

Heb je moeite met het achterhalen van waar jij warm voor loopt? Maak dan een afspraak met een van onze Mastertrainers/ coaches bij jou in de buurt. Zij helpen jou met het formuleren van een doel waar jouw ogen van gaan glanzen. Zij helpen je in actie te komen, jouw dromen te realiseren en jouw leven een fantastisch vervolg te geven.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring.

Hanneke Hurst
Enforce Run Franchisenemer & Mastertrainer, Expert Bewegingsanalist, Voetkundig sportspecialist
hanneke@enforce.nl

[one_half]De link naar de TedTalk van Mel Davis: klik hier[/one_half]
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!