Monday Master Blog: Alcohol en feestdagen

We gaan een drukke en gezellige periode tegemoet met kerstborrels, etentjes met familie en als klap op de vuurpijl hebben we nog oud en nieuw. Deze dagen gaan vaak gepaard met een glaasje alcohol. Zeker als je in goed gezelschap bent. Alcohol is niet meer weg te denken uit onze Westerse cultuur. Toch is het goed om even stil te staan bij wat alcohol precies met je doet.

Om maar met de deur in huis te vallen, alcohol is schadelijk. Ook kleine beetjes. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol te drinken of het te beperken tot 1 glas per dag. Als alcohol in grote hoeveelheden wordt gedronken loop je een verhoogd risico op kanker en hart- en vaatziekten en daaraan gekoppeld vervroegd overlijden. Daarnaast verstoort alcohol je hormoonbalans. Het verhoogt het vrouwelijke oestrogeen (ja, ook bij mannen) en verlaagt testosteron. Na 1 glas wijn is de hoeveelheid oestrogenen in het bloed 24 uur lang verhoogd met 30 procent. En dat kan oestrogeendominantie verergeren en de kans op heftige menstruaties vergroten. Daarnaast heeft het een vaatverwijdend effect. Als je in de overgang bent, kan het de kans op opvliegers vergroten.

Bloedsuikerspiegel

Ook stijgt je bloedsuikerspiegel als je bier drinkt en dat zorgt ervoor dat je alvleesklier insuline gaat aanmaken. Je bloedsuikerspiegel gaat schommelen en dat zorgt voor trek na het drinken van bier. Denk maar eens aan de drukte in shoarmazaken na het stappen. Veel bier drinken kan je vetpercentage verhogen. In vetweefsel zit een enzym dat aromatase heet en dat zorgt ervoor dat testosteron weer wordt omgezet in het vrouwelijke oestrogeen.

Wist je dat ons lichaam alcohol niet kan uitscheiden? Het moet eerst worden omgezet in acetaldehyde. En ook dat is een giftige stof voor ons lichaam en moet door de lever worden afgebroken. Misschien heb je het wel eens gemerkt: mannen lijken alcohol beter te verdragen dan vrouwen. En dat is ook zo. Vrouwen kunnen alcohol minder goed afbreken dan mannen, omdat vrouwen minder van een bepaald enzym hebben. En daardoor nemen vrouwen alcohol beter op dan mannen.

Alcohol belast je lever

Het drinken van alcohol kan je lever overbelasten. Alle belangrijke taken die de lever uitvoert, worden stopgezet om alcohol af te breken. De lever is een chemische fabriek die giftige stoffen elimineert en afvalstoffen opruimt. Ook het stresshormoon cortisol wordt afgebroken door je lever. Hoe het met je lever gesteld is, zie je ook terug in de een bloedtest.

Ben je gestrest of (herstellende van) een bijnieruitputting? Drink dan geen alcohol. Cortisol blijft na een stressreactie ongeveer 2 dagen actief in je lichaam en daarna wordt het afgebroken. Maar als je alcohol drinkt, gaat het afbreken van alcohol voor. En dan blijft het stresshormoon cortisol onnodig lang in je lichaam. En het heeft ook invloed op je slaap. Door alcohol te drinken krijg je minder diepe slaap en dat zorgt ervoor dat je minder goed herstelt en uitrust.

Dus ga je lichaam belonen met een watertje of uitputten met een alcoholische versnappering? Ga je voor krachtige gezonde beslissingen of kiezen we voor valse beloftes?

Richard Dekker
Enforce Mastertrainer
richarddekker@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!