Monday Master Blog: Als de verveling toeslaat, is het tijd om eens …

Het is voor velen in deze coronatijd erg herkenbaar: door de physical distancing zitten we eindeloos thuis, verliezen we onze bekende dagelijkse routine, kunnen we niet spontaan iets leuks gaan doen, en vervelen we ons daardoor af en toe enorm. Samen met de nodige frustratie en eenzaamheid voelen we dan ongemak en stress.

Diverse studies tonen aan dat verveling geassocieerd wordt met motivatieproblemen, uitstelgedrag, somberheid, depressie, agressie en zelfs slaapproblemen. Door verveling kan er een toename ontstaan in snackgedrag, verslavingen en kunnen we terugvallen in allang afgeleerde patronen. Kortom, verveling beïnvloedt onze mentale gesteldheid.
Daarom moeten we bewust zijn van de gevolgen van verveling op ons welzijn en leren hoe we op een gezonde manier onze verveling kunnen verminderen. Verveelde mensen raken beetje bij beetje, To Bored To Bother. Een citaat van de onderzoekers Martarelli en Wolff.

Er komen eigenlijk twee types “vervelers” voor, die iedereen in zijn eigen omgeving zo kan aanwijzen. Zo kennen we de geagiteerde verveler, die wel gemotiveerd is om een activiteit te ondernemen, maar waarbij het gewoon niet lukt om daadwerkelijk tot actie te komen. De experts spreken in dit geval van de verveelde mens die rusteloos en geïrriteerd reageert op een oninteressante situatie, dus in hoge staat van opwinding verkeert. Eigenlijk zoekt deze verveler een echte uitdaging, is overprikkeld, maar er komt niets op zijn/haar pad wat die prikkels kan voeden.

Daarnaast heb je de apathische verveler, die het met zijn onverschillige houding allemaal niets meer uitmaakt. Er is dan juist sprake van een lage mate van opwinding, doorgaans toegeschreven aan onvoldoende prikkels. Los van de achterliggende theorieën, voelen beide “vervelers” zich lusteloos, ongeïnteresseerd en hangerig. In tegenstelling tot vrije tijd of lekker niksen voelt verveling afgedwongen en onaangenaam.

De verveling is vaak het gevolg van gebrek aan betekenis. Mensen voelen zich niet uitgedaagd, terwijl ze denken dat de situatie en hun actie betekenisloos of zinloos is. Dit gevoel leidt zelfs sneller tot verveling dan verdriet.

We zijn zo gewend om naar kantoor te gaan, we zijn verpest met het theater, de bioscoop, uit eten gaan, naar een concert gaan enz. Waar je wordt vermaakt.
Nu dat allemaal niet kan en je ook nog eens tijd over hebt omdat je geen reistijd hebt en dus vanuit je bed achter je computer kunt rollen slaat de verveling toe. We zijn niet meer gewend om onszelf te vermaken, om onszelf uit te dagen. Om onszelf zo uit te dagen dat we er een betekenis aan kunnen geven.

Alle tips die je op internet kan vinden zijn weinig uitdagend. Ga de was doen, maak een wandeling, update je kledingkast, verbouw je huis (ok, dit kan wel uitdagend zijn), schoon je emailbox eens op verwijder alle nieuwsbrieven die je toch niet leest………. Enzo nog veel meer tips.

Kortom, om ons minder te vervelen moeten we betekenisvolle en uitdagende dingen ondernemen. Maar hoe doen we dat dan, we kunnen toch nergens heen.

Misschien is dit een mooie tijd om jezelf eens echt uit te dagen. Om je leven zoals je het leeft op dit moment eens onder de loep te nemen. En er eens met een brutaal eerlijke blik naar te kijken.

Ben je tevreden met je leven? Wordt je intens gelukkig van het leven dat je nu leid?
Ga eens naar je toekomst kijken. Hoe ziet jouw toekomst eruit op dit moment? Is het wat je in gedachte had?
Of zijn er uitgestelde of zelfs afgestelde dromen? Dit is de tijd om ze beet te pakken en waar te maken. Dit is de tijd om ze uit te werken.

Bepaal eens per uitgestelde droom:

• Waar je op dit moment staat.
• Wat je nodig hebt om je droom waar te maken.
• Om het commitment te maken om die droom na te jagen.
• Om de acties te gaan bepalen die hiervoor nodig zijn en per wanneer.
• Om een stappenplan te maken om deze droom te verwezenlijken
• En dat stappenplan te gaan uitvoeren.

Ik durf te wedden dat als je dit doet, er geen verveling op zal treden.
Je zult het er druk mee hebben om nu eindelijk eens alles op een rijtje te gaan zetten, alles beet te pakken om je leven te gaan leven dat jij wilt leven.

Uiteraard sta je hier niet alleen voor en kunnen onze trainers en mastertrainers je hierbij helpen.
Vraag een gratis coach gesprek aan.

Daniëlle de Jong-Roet
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
danielle@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!