Monday Master Blog: Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest

De afgelopen maanden zijn ‘anders’ geweest. Anders in veel opzichten, fysiek, mentaal, spiritueel, zakelijk en privé. Direct en indirect zijn we allemaal geraakt.

En wat gaan mensen doen in tijden van stress en weerstand?

Zich druk maken over de dingen die niet goed gaan, niet (meer) mogelijk zijn, anders zijn dan ze gewend zijn of er simpelweg niet toe doen.

En weet je wat dit creëert?

Onrust, frustratie, irritatie en nog meer stress. Wat weer leid tot (nog) minder resultaat en zo raak je in de vicieuze cirkel. Het lijkt een inkoppertje en dat is het ook, maar hier win je de Champions League niet mee.

Johan Cruijff heeft een prachtige uitspraak die ik wel toepasselijk vind in dit onderwerp. Die luid als volgt: “Als je niet ken winnen, moet je zorgen dat je niet verliest”.

Deze uitspraak kan je lezen en in meerdere contexten zetten. Maar ik zie het zo:

Als we met zijn allen nu iets meer zouden focussen op wat wel kan, en wat wel mag. Dan zal je zien dat er toch nog een hoop mogelijkheden zijn waar je eerder niet over nagedacht had.

Ik denk dat je pas verliest wanneer je mentaal gezien de handdoek in de ring gooit. Het moment dat je de Marathon loopt en je er zowel mentaal als fysiek helemaal doorheen zit na een kilometer of 35. Dan moet je er nog 7 en heb je 2 keuzes:

Door buffelen en het resultaat halen waarvoor je gestart bent: de hele Marathon uitlopen. En dit hoeft niet te betekenen dat je stug vasthoud aan dat wat je gepland had, maar wel afstand doet van dat wat niet (meer) werkt.

Of besluit je uit te checken omdat het misschien toch te zwaar is, toch te moeilijk gaat of omdat het even anders gaat dan je gedacht had. Het werkt dus wel, maar het gaat niet zoals je gehoopt had of gepland had. En dus check je uit.

Welke keuze je maakt is uiteindelijk niet relevant zolang jij daar vrede mee hebt.
Maar ik besluit door te lopen, gas te geven en niet af te wijken van mijn plan. De spelregels zijn wat aangepast, maar het spelletje blijft hetzelfde en er kan nog steeds gewonnen worden. Of ik zorg er in ieder geval voor dat ik niet verlies 😉

Rick Berkhout
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
rick@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!