Monday Master Blog: Als je wilt leren voor jezelf te kiezen, moet je weten wat je écht wil

Veel mensen waarmee ik werk staan altijd klaar voor een ander, maar zelden tot nooit voor zichzelf. Het is altijd eerst de; moeder, vader, kids, partner, vriend of vriendin, collega, bewoner, cliënt of patiënt die zorg en aandacht nodig heeft. Daar is op zich niks mis mee, maar wel als het altijd maar ten koste gaat van jou.

Eerst voor jezelf kiezen kun je op allerlei manieren invullen, maar ik heb het nu over goed voor jezelf zorgen. Dat is iets wat je zelf zal moeten doen, want een ander kan dat niet doen voor je.

Maar hoe doe je dat dan, voor jezelf zorgen?

Omdat mensen zo veel bezig zijn met andermans behoeftes te vervullen, hebben ze vaak geen idee meer wat ze zelf nou echt willen. Om te kunnen kiezen voor je eigen behoeften, moet je eens nagaan wat je diep van binnen écht wil. Ik heb het dus over willen, niet moeten. Want moeten kan weer als een verplichting voelen of dat je een ander wil pleasen. Een ander onbaatzuchtig helpen kan alleen maar als je goed in je vel zit en dit kan alleen als je eigen behoeftes ook vervuld worden. Er is balans nodig.

Te vaak zijn mensen uitgeput omdat ze over de grens zijn gegaan, wat resulteert in fysieke klachten. Je lichaam geeft dit op een gegeven moment aan: ‘tot hier en niet verder’. Je slaapt niet lekker, je wordt vermoeid wakker en zo blijf je in een neerwaartse spiraal hangen waar je niet zomaar uitkomt tot je interne batterij bijna op is. Deze interne batterij raakt maar niet opgeladen, maar toch presteer je het elke keer weer om jezelf op de tweede plaats te zetten. Want ‘oh wee als je een keer voor jezelf kiest’… Dan komt het punt dat je eigenlijk niet eens meer weet wat je wil.

Herken jij jezelf hierin? Dan bij deze de volgende uitdaging om weer voor jezelf te leren kiezen:

Ga na wat je vandaag gedaan hebt voor wat je zelf écht wil en wat je gedaan hebt voor de verwachting van een ander. Ga daarna eens na bij jezelf of dit ook daadwerkelijk door die ander zo is uitgesproken, of dat dit zelf bedacht hebt. Met deze zelfopgelegde verplichting kunnen we héél druk zijn namelijk. Er voor een ander zijn is vaak ook nog eens de makkelijke weg, een (onbewuste) vluchtroute. Op deze manier ontwijk je de confrontatie over het nadenken van wat je nu echt wil. Dit is wat wij vaak beschrijven als het reptielenbrein, altijd maar teruggrijpen naar de veiligste route.
Je moet dus ballen hebben om voor jezelf te kunnen kiezen, waarbij je bereid moet zijn jezelf te onderzoeken, jezelf te reflecteren en als laatste jezelf te accepteren zoals je bent.

Je denkt; als ik voor mezelf kies dan doe ik de ander tekort.

Denken dat je door voor jezelf te kiezen een ander tekort doet is precies waarom velen niet voor zichzelf durven kiezen. Jij neemt dan ‘meer’ en daardoor krijgt de ander automatisch ‘minder’. Dat denk je. Het is niet zo. Het gevoel van schuld en schaamte dat zich aan je opdringt zit in de negatieve energie. En 9 van de 10 keer ben jij zelf degene die het schuldgevoel of schaamtegevoel oproept. Niet die ander.

Maak de keuze voor jezelf voor het te laat is.

Je wil voorkomen dat je pas voor jezelf kiest als die batterij al leeg is. Ga na of jouw aanpak je energie oplevert, of dat het alleen maar energie kost. Dit kan op allerlei lagen:

• Je huidige baan/carrière
• Je relatie met je partner of iemand anders in je leven
• Je fysiek

Er zijn signalen waar je op moet letten:

• Je ervaart fysieke klachten (je lichaam geeft allang signalen af maar jij hebt deze altijd genegeerd).
• Van tijd tot tijd ben je ziek of je valt een keer langdurig ziek uit. Je neemt vrije dagen op maar je batterij laadt niet meer op tijdens die rustperiode.
• Je komt steeds vaker in ruzie en conflicten terecht, thuis of op het werk.
• Je kunt een depressie ontwikkelen of zelfs een burn-out ontwikkelen omdat je er altijd maar voor een ander bent en nooit voor jezelf.
• Je durft geen nee te zeggen als je agenda eigenlijk leeg is en een ander beroep op je doet.

Dicht bij jezelf blijven is jezelf serieus nemen.

Als jij naar een ander kijkt waarvan jij denkt dat die voor zichzelf kiest, oftewel goed voor zichzelf zorgt, vind je diegene egoïstisch of bewonder je dat gedrag? Om voor jezelf te kunnen kiezen moet je keuzes kunnen maken. Kiezen voor wat jij écht wilt en daarvoor gaan. Het is ontzettend krachtig als je het durft en doet. Helemaal niet egoïstisch zoals sommigen weleens denken. Als er maar een gezonde balans is waarbij jij én voor jezelf zorg draagt en er voor een ander kunt zijn. Want er écht voor een ander zijn kan alleen maar als je goed voor jezelf zorgt.
Ga dingen doen waar je energie van krijgt en/of dingen doen waar je goed in bent. Kies de juiste mensen om je heen waar je energie van krijgt en kijk hoe jij hun op een positieve manier iets kan bijdragen. Zodoende ga je vanzelf weer goed in je vel zitten en heb je de energie om:

1. goed voor jezelf te zorgen
2. om er echt voor een ander te zijn.

Dan ben je weer die toffe vader/moeder, collega, ondernemer of partner die je wil zijn.

Remy Jean Le
Enforce Mastertrainer
remyjean@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!