Monday Master Blog: Bemoei je met je eigen zaken!

Ben jij iemand die te veel hooi op zijn vork neemt? Komt dat wellicht doordat jij je te verantwoordelijk voelt? Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel werkt als een magneet…voor je het weet trek je allerlei taken en andermans bullshit aan. Dat levert jou dan alleen maar meer werk en stress op.

Heb je ff…?

Je reageert op elk belletje of appje, checkt ieder moment van de dag je telefoon, denkt dat je telefoon in je broekzak of jas trilt terwijl dit niet zo is, schuift aan bij vele meetings en wil altijd van alles op de hoogte blijven. Je bent een super baas, collega of partner wat je bent altijd bereikbaar, beschikbaar en je lost problemen op. Echter één nadeel: de hoeveelheid werk en stress voor jezelf neemt alleen maar toe. Herkenbaar?

Het hoort bij je functie om vragen te beantwoorden. Toch? Het wordt echter een probleem wanneer dit constant gebeurt, op momenten dat het je eigenlijk niet uitkomt en dan uiteindelijk ten koste gaat van jezelf. Anderen blijven je lastig vallen met kleine vragen of verzoekjes. Wel vreemd…ook al komt het je niet goed uit, je staat de persoon toch te woord.

Je hebt dit gedrag zelf beloond. Ik bedoel het volgende. Als iemand iets bij jou neerlegt en jij pakt het op dan denkt de ander: ‘Zo…dat is ook weer opgelost’. Dus bij een volgende uitdaging of probleem komen ze weer naar je toe. En zo creëer je zelf een niet werkbaar patroon. Door altijd maar klaar te staan voor een ander beloon je het gedrag van die ander (namelijk: bullshit bij jou leggen). Als dat gedrag werkt dan blijven ze dat doen. Waarom zelf nadenken en oplossen als het makkelijk kan als jij het toch wel oplost? Waarom geef jij toe?

Mogelijke oorzaken:

1. Ben jij een pleaser en vind je het lastig om nee te zeggen?
Assertiever worden door nee te zeggen klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is wel nodig. Anders wordt jou to-do lijst alleen maar langer.

2. Ben jij een micro manager?
Ken je de uitspraak: vertrouwen is goed, controle is beter. Vervelende is dat je jezelf met een berg werk opzadelt en het is maar de vraag of dit ook goed is voor je (werk-)relatie tussen jezelf en anderen.

3. FOMO (fear of missing out)?
Altijd op de hoogte willen zijn? Constant je telefoon en mail checken? Stel je eens voor dat er iets ‘belangrijks’ aan de hand zou zijn wat je dan mist. Heerlijk al die notificaties op je smartphone…..weer een shotje dopamine….heerlijk en behoorlijk verslavend.

4. Ben jij een perfectionist?
“Ik kan het maar beter zelf doen, want dan weet ik tenminste dat het (goed) gebeurd.” Herkenbaar? Lastig voor je partner, collega’s of medewerkers. Hetgeen wat zij doen is vaak toch niet goed genoeg. Geeft ze geen zelfvertrouwen en is niet motiverend. Zij leveren uiteindelijk half werk af, ze weten dat jij de puntjes op de i gaat zetten….lekker makkelijk. En jij maar zwoegen.

5. Ben jij de redder in nood?
“Als ik het niet doe, wie doet het dan?” Redders trekken werk naar zich toe, ze staan open voor een ander en vinden het niet erg om extra werk(druk) op zich te nemen.

Verantwoordelijkheid dragen is belangrijk, maar te veel verantwoordelijkheid is vermoeiend en daar loop je uiteindelijk op leeg. Wanneer jij werk uit handen neemt van anderen, dan kan die persoon zich niet verder ontwikkelen. Stimuleer daarentegen eigenaarschap. Iedereen is en blijft verantwoordelijk voor zijn eigen werk/gezondheid etc. Zo ontstaat er een win win situatie. Je bent niet meer de bullshit van anderen aan het opruimen en anderen ontwikkelen zichzelf door vallen en opstaan.

Kortom: denk na voordat je te veel hooi op je vork neemt! Durf te delegeren, zeg vaker nee en……bemoei je met je eigen zaken! Laat de bullshit lekker waar die hoort!

Je bent zelf grotendeels wel verantwoordelijk voor je eigen bullshit waaronder je gezondheid! Wil jij eens met één van de mastertrainers van Enforce praten over hoe je dat nu kunt inrichten in je eigen leven? Hoe wij fysieke training, slimme inzet van voeding en coaching gebruiken om jou je volledige potentie te laten zien en leven? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Richard Suijkerbuijk
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
richard@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!