Monday Master Blog: Bestaat de ideale squat?

De squat wordt in veel trainingsprogramma’s ingezet als een standaardoefening. Dit om diverse redenen.

Verreweg de meest gebruikte squat is de zogenaamde back squat. Een squatvariant waarbij de stang aan de achterkant van het lichaam wordt geplaats en vervolgens een kniebuiging wordt uitgevoerd. Toch zijn er naast deze squatvariant onzettend veel varianties die niet of nauwelijks worden geprogrammeerd. Wat mij tevens opvalt, is dat er ontzettend veel gedachten en opvattingen zijn rondom de squat in het algemeen. Laat ik met name hier eens wat dieper op ingaan.

Om allereerst terug te komen op de stelling of de squat een standaard oefening is, zeg ik nee. In mijn beleving zijn er namelijk geen standaard oefeningen. Iedere oefening in een programma moet weloverwogen gekozen zijn en dient een bijdrage te leveren richting jouw specifieke doel. Als de squat daarin een bijdrage levert kun je deze dus met een gerust hart programmeren. Indien dit niet het geval is kun je deze beter weglaten en kiezen voor een andere oefening.

Indien de squat wel een bijdrage levert m.b.t jouw doel, maar kun je deze omwille van fysieke redenen niet uitvoeren doe je er verstandig aan om wederom te kiezen voor een andere oefenvorm. Ook rondom aandachtspunten m.b.t de squat zijn veel uiteenlopende gedachten en opvattingen. Een veelgehoord aandachtspunt is dat bij een squat de knieen niet voorbij de tenen mogen komen, want dat zou slecht zijn voor de knieën.

Komt er bij de squat belasting op de knieën? Absoluut. Maar een gezonde knie kan deze belasting prima aan. Indien er sprake is van een knieprobleem zal deze specifieke blessure vragen om een specifieke aanpassing.

Plaats je voeten op heupbreedte en recht naar voren wijzend. Ook dit is afhankelijk van meerdere factoren. Een van deze factoren is de anatomie van de heupen. De bouw van de heupgewrichten bepaalt namelijk hoeveel bewegingsuitslag je kunt maken. Dit heeft invloed op zowel je voetenstand en ook op je diepte. “Ass tot the grass” squaten is niet voor iedereen weggelegd en is onder andere afhankelijk van iemands heuparchitectuur.

Is de squat een bil of een beenoefening? Het antwoord hierop is dat het beide kan zijn. De uitvoering van iemands squat bepaalt of deze meer heup of kniedominant is. Heeft dat dan te maken met voetenplaatsing of bewust aanspannen van spieren, nee. Dit heeft simpelweg te maken met biomechanica (de leer van de krachten). Hoe meer graden een gewricht moet overbruggen tijdens een beweging des te dominanter deze zal zijn. Als de billen dus meer graden overbruggen dan de knie of andersom dan bepaalt dat de dominantie van de spiergroep.

De belasting op de knieën tijdens een squat wordt groter naarmate je dieper zakt. Ook dit is volledig afhankelijk vanuit welke context je dit benaderd. Komen er meer trekkrachten op weefsels (spieren en pezen)? Ja, echter ook tijdens de eerste graden van een kniebuiging ontstaat er piekbelasting. Dit omdat de knie, o.a. gevormd door het bovenbeenbot (femur) en onderbeenbot (tibia) een zogenaamd rol-back mechanisme betreft. Hierbij wil het bovenbeenbot als het waren van het onderbeenbot afschuiven.

Deze en nog veel meer opvattingen omtrent de uitvoering van de (ideale) squat kunnen we binnen Enforce ofwel bevestigen of ontkrachten.

Terugkomend op de vraag : “bestaat de ideale squat?” zeg ik ja, maar……. Deze is individueel fysiek bepaald en contextafhankelijk.

Roel Bors
Manager Kwaliteit & Opleidingen Enforce International BV
roel@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!