Monday Master Blog: Blessure? Geen paniek, gebruik de Peace and Love methode

Een blessure is iets wat helaas op ons pad naar een gezond en vitaal leven kan voortkomen. Bij sommige mensen roept dit meteen veel vragen en zorgen op. Geen zorgen, in veel gevallen kun je er zelf of in overleg met je trainer goed omheen werken! De methode die ik ga uitleggen voor je is eentje die wij veel gebruiken vanuit de fysiotherapie. Deze methode heet de Peace en love methode. Ik zal hem kort met je doornemen zodat je als sporter en trainer meer tools hebt om bij een acute blessure te handelen.

Peace
De letters van Peace zijn vooral van toepassing bij acute blessures. Denk hierbij aan het verzwikken van je enkel of na een flinke val. Uiteraard is bij veel pijn en handicap aan te raden toch naar een medische professional te gaan. Peace staat voor het volgende:

Protect (bescherm): Zorg na een acuut ongeval dat je de desbetreffende regio niet meer gaat belasten, dit is vaak verstandig voor 1 tot 3 dagen.

Elevatie (omhoog leggen): Leg het betreffende lichaamsdeel hoger dan het hart zodat de afvoer van vocht optimaal is. Bij letsel is er al snel sprake van zwelling. Het is belangrijk voor het herstel dat het vocht dat ontstaat ook snel weer afgevoerd wordt waardoor het zo min mogelijk hinder vormt in het verdere herstel.

Avoid (vermijd): Het gebruik van ontstekingsremmers zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen kan op lange termijn het herstel vertragen, omdat ze de natuurlijke ontstekingsreacties verminderen. Deze reacties, zoals zwelling, warmte en pijn, zijn juist belangrijk in de beginfase van het herstel omdat ze stoffen bevatten die nodig zijn voor genezing. Het is beter om het lichaam zijn werk te laten doen, omdat het zelf het beste weet wat er nodig is. Door ontstekingsremmers te gebruiken, wordt zwelling verminderd en zijn deze herstelstoffen ook minder aanwezig.

Compress (compressie): Het aanleggen van tape of bandages kan ervoor zorgen dat er geen overmatige zwelling optreedt.

Education (educatie): Educatie is heel belangrijk bij een blessure. Wanneer jij als sporter weet waar je aan toe bent en wat het verwachte beloop is van een bepaalde klacht geeft dit veel duidelijkheid. Bij Enforce hebben we veel kundige trainers en fysiotherapeuten in dienst die je hierbij kunnen helpen.

Love
De letters die bij “love” horen zijn vooral voor blessures na de acute fase. Dit is vaak na 5 dagen indien je niet over de grens bent gegaan in die 5 dagen. Hierbij de letters die bij love beschrijven:

Load (belasting): Gecontroleerde en geleidelijke belasting van het weefsel bevordert het herstel. Het herstarten van dagelijkse activiteiten is essentieel zodra het weefsel dit toelaat. Passieve technieken zoals massage en passief rekken dragen niet bij aan het versterken van het weefsel. Het geleidelijk opbouwen van beweging versterkt het weefsel stap voor stap.

Optimism (optimisme): Het brein speelt een cruciale rol in revalidatie. Angst en depressie kunnen het herstel belemmeren, mogelijk zelfs meer dan het fysieke letsel zelf. Vertrouwen hebben in herstel is essentieel. Goede educatie en advies zijn hierbij van groot belang.

Vascularisation (doorbloeding): Cardiovasculaire oefeningen hebben een positieve invloed op herstel. Ze verbeteren de algehele en lokale doorbloeding, vergroten de beweeglijkheid, bevorderen het hervatten van activiteiten en verminderen de behoefte aan pijnmedicatie.

Exercise (trainen): Oefeningen bevorderen aantoonbaar het herstel door verbetering van beweeglijkheid, kracht en balans. Pijn tijdens oefeningen leidt de belastingopbouw. Een zekere mate van gevoeligheid tijdens oefeningen is normaal en zelfs bevorderlijk voor herstel. Een fysiotherapeut of trainer met de juiste kennis kan hierin ondersteuning bieden.

Een blessure is iets wat helaas soms kan voortkomen hoe goed we ook hierop proberen te anticiperen. Bij Enforce hebben wij een groot netwerk van therapeuten en trainers die elkaar ondersteunen. Mocht je last hebben van een blessure, kan je rekenen op kundige begeleiding en ondersteuning in je traject. Hopelijk kunnen de woorden Peace en Love je hierin ondersteunen.

Ik wens je een fijne week toe.

David Wijsman
Enforce Mastertrainer & Fysiotherapeut
david@enforce.nl

 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachgesprek in met mij of één van de andere mastertrainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!