Monday Master Blog: Bouw de piramide vanaf de onderste laag

Je kent hem wel, de piramide van Maslov. Deze behoeftepiramide is opgebouwd uit 5 lagen en heeft niet als doel problemen signaleren of onwenselijk gedrag beïnvloeden zoals bij veel andere modellen. Nee, Abraham Maslov legt de focus op intrinsieke motivatie en het vervullen van behoefte.

De onderste laag is de fundering van de piramide (laag 1). Wij zeggen, hoe breder de eerste laag, hoe hoger de piramide. Kortom, je bouwt geen villa op de fundering van een tuinhuisje. Deze laag gaat over fysiologische behoefte, denk aan: ademen, eten, drinken, slapen, veiligheid maar ook bewegen en gezondheid.

Laten wij daar nu dagelijks mee bezig zijn. En wat wij veel zien is dat veel mensen wel de noodzaak van een fit, krachtig lijf inzien. Maar dat ze de piramide eerst even omdraaien. Ze starten met zelfontplooiing, boeken lezen, seminars volgen en cursussen afronden (laag 5). Met andere woorden, we gaan beginnen met het dak om vervolgens de muren en de fundering af te maken. Beetje gek, vind je ook niet?

Dit vaak met als doel een vaste baan, financiële zekerheid, een koophuis om vanuit die hoedanigheid erkenning te krijgen en geaccepteerd te worden door de mensen om je heen (laag 2). Maar wat als je deze zaken zou uitvoeren vanuit een fit, krachtig lijf. Een lijf dat vitaal is, bruist van de energie, zichzelf beter kan concentreren en productiever is?

Sterker nog, onderzoek bevestigd dat fitte mensen tot 23% productiever zijn, 27% minder fouten maken en 70% beter zijn in het nemen van lastige beslissingen.

En laten we brutaal eerlijk zijn. Iedereen wil fit zijn, iedereen wil bruisen van de energie. Maar we schuiven dit altijd nog even naar maandag, na de zomer of 1 januari. En ook al ervaar je hier nu geen problemen mee, je presteert op maar 60% van wat je zou kunnen.

Het gat tussen dat wat je nu hebt en wat je zou kunnen hebben, is je grootste verlies!

Behoefte aan een oprecht gesprek om te kijken waar jij potentie laat liggen? Vraag dan een coachgesprek aan bij de Enforce vestiging in jouw regio.

Rick Berkhout
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
rick@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!