Monday Master Blog: Creatine

Ik krijg vaak de vraag van sporters: ‘’zal ik creatine gaan gebruiken voor het trainen?”. Creatine gebruiken voor het sporten kan voordelen met zich meebrengen, omdat het een positief effect heeft op fysieke prestaties. Maar wat is creatine eigenlijk en waarom zou je het wel of niet nemen? Ik zal dit in het kort uitleggen.

Creatine is een organische stikstofverbinding die in het lichaam wordt opgebouwd uit drie aminozuren: arganine, glycine en methionine. Het wordt aangemaakt in de lever en nieren en bevindt zich ook in voedselproducten zoals, vlees en vis. Het lichaam slaat deze stof op in het creatinefosfaatsysteem, dat wordt benut op het moment dat er een korte intensieve inspanning geleverd wordt.

Voordelen van creatinegebruik zijn onder andere dat het kan helpen bij het vergroten van de spierkracht en het vermogen om zwaarder te tillen, dat het de eiwitsynthese kan bevorderen en zo kan helpen bij spieropbouw, dat het de hersteltijd na de training kan bevorderen doordat de spierschade die je na de training oploopt veel minder zal zijn en dat het kan helpen bij het reduceren van vermoeidheid doordat de creatinefosfaatvoorraad in de spieren verhoogd is.

Nadelen van creatinegebruik zijn onder andere dat je lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor je in gewicht kunt aankomen als je het als extra supplement inneemt en dat te hoge doseringen van creatine misselijkheid of darmklachten kunnen veroorzaken.

Voor het sporten kan creatine zeker voordelen met zich meebrengen als extra supplement, vooral voor sporters die explosieve sporten beoefenen. Als je overweegt om het als extra supplement in te nemen, zorg dan dat je jezelf goed inleest voordat je eraan begint.

Randy Bosch
Enforce Mastertrainer
randy@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!