Monday Master Blog: Dat wist ik nog NEAT

Wat NEAT voor je kan betekenen tijdens het afvallen.

Niet iedereen weet wat de term NEAT betekend als we even verder duiken in het afvallen en/of gezonder (fit) worden. En dit is een gemiste kans! Want het is een zeer belangrijk onderdeel in onder andere het Enforce programma De Afvalrace.

NEAT staat voor Non Exercise Activity Thermogenesis . Hier bedoelen we mee; alle fysieke activiteiten die jij dagelijks onderneemt, behalve het daadwerkelijke sporten. Dit is bijvoorbeeld: wandelen, huishouden, in de tuin werken.

Al deze activiteiten hebben een enorm effect op het aantal calorieën dat je dagelijks verbrandt. En zoals je weet, gaat een hogere verbranding (metabolisme) ervoor zorgen dat jij gemakkelijker en een stuk sneller vetmassa zult verbranden.

Oneerlijk lijkt het; sommige mensen eten alles en komen niet aan.
In theorie klopt dit natuurlijk niet echt. Want als deze mensen structureel een stuk meer calorieën binnen krijgen dan dat ze verbranden zullen ook zij meer vet opslaan en aankomen.

De kans is heel groot dat als je naar de dagelijkse activiteiten van deze mensen gaat kijken, je zal zien dat ze zeer waarschijnlijk een stuk meer bewegen. Oftewel hun NEAT is een stuk hoger dan bij anderen.

Gemiddeld verbrandt een persoon tussen de 20% en 30% van zijn calorieën met NEAT activiteiten zoals wandelen, huishouden, in de tuin werken etc. Het verhogen van je NEAT kan je dus enorm helpen met afvallen.

Meer NEAT, maar hoe doe je dat dan?
In principe maakt het helemaal niet uit wat je extra doet om je NEAT te verhogen. Belangrijk is dat je dit met regelmaat doet en blijft doen.

Het is heel eenvoudig; als je twee weken intensief aan het trainen en daarna stop je er weer mee, zal dit geen of nauwelijks effect hebben op je lichaam.
En als je een week met een voedingsplan aan de slag gaat en daarna je oude voedingspatroon weer oppakt, zal je denk ik wel begrijpen dat dit ook niet gaat werken. Maar als je dit structureel wél blijft doen, dus consistent blijft, zal je resultaat boeken!

Want je moet doen is jezelf gezonde en goede gewoontes aanleren die jou gaan helpen je doel te halen. En die ervoor zorgen dat je structureel elke dag (meer) gaat bewegen.

Het zijn simpele gewoontes die je jezelf kunt aanleren. Denk eens aan:

– De trap pakken in plaats van de lift
– Pak vaker de fiets of ga te voet
– Na de lunch naar buiten, maak een wandeling van 20 min.
– Lopend bellen
– Zet elke dag 10.000 stappen en bouw dit uit

Deze dingen liggen eigenlijk voor de hand. Maar dit doen we écht te weinig. Zonde!

Hoe harder, hoe beter?
Als je aan de slag gaat met je gezondheid, afvallen fitter worden etc., dan hebben de meeste mensen het idee dat elke training of elke extra beweging die ze extra maken, zo hard mogelijk moet. Met het idee dat je hierdoor meer resultaat zal boeken.

Maar voordat je als een malle tekeer gaat, onthoud dit:

– Een training heeft pas effect als je ervan kunt herstellen
– Verschillende onderzoeken laten zien dat je met lage intensiteit ook veel kunt verbranden.

Tijdens je (kracht)training mag/moet je hard trainen. Daar bedoel ik mee; zorg dat je jezelf uitdaagt en train gefocust. Maar net zo belangrijk is dat je je lichaam na deze training voldoende tijd geeft om te herstellen. Lage intensiteit activiteiten zoals wandelen, tuinieren en fietsen helpen hierbij. Daarnaast zorgen deze activiteiten ervoor dat je dagelijks meer energie verbrandt.

Bernd Lösing
Enforce Mastertrainer
bernd@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!