Monday Master Blog: De mythe van hard werken voor succes, de rol van toeval en compassie

In de afgelopen jaren is het idee ontstaan dat zolang je maar hard genoeg werkt, je alles kunt bereiken en alle doelen haalbaar zijn. In onderzoek van de Zweedse psycholoog Ericsson is naar voren gekomen dat meesterschap en het ontstijgen van middelmaat bereikt wordt door meer dan 10.000 uur/10 jaar bewuste oefening (Ericsson, 1993). Dit idee is verspreid door Malcom Gladwell in zijn boek Outliers en gepopulariseerd als de 10.000 uur regel. Na meta-analyses bleek dit echter wat genuanceerder te liggen: het aantal benodigde oefenuren varieert enorm en veel middelmatige presteerders hebben veel meer uren dan de elite. Daarbij zou het aantal uren van bewuste oefening slechts ongeveer een derde van het verschil in prestatie verklaren en zijn er dus andere factoren die het verschil verklaren dan het aantal uren/jaren bewuste oefening (Hambrick, et al., 2014). De hypothese is dat natuurlijk/aangeboren vaardigheden en omgevingsfactoren een belangrijke variabele zijn die een groot deel vormen. Hard werken voor succes dient dan ook genuanceerd te worden.

De mythe dat we allemaal succesvol kunnen worden en onze dromen behalen als we maar hard genoeg werken is schadelijk, omdat het niet juist is. Voordat mensen deze harde waarheid ontdekken, investeren ze jarenlang tijd en energie in het najagen van hun doelen. Wanneer ze vervolgens het doel niet halen en de culturele norm stelt dat het hun eigen schuld is en ze harder hadden moeten werken, is dat hetgeen wat leidt tot overspannenheid, burn-out en depressie. Vijf of tien jaar lang werken aan iets dat je niet leuk of belangrijk vindt en vervolgens falen, is een doemscenario dat voor veel mensen realiteit wordt. Het probleem is dat men de factor toeval vergeet. Wanneer ik geboren word in armoede, is de kans groot dat ik een leven lang in armoede leef. Wanneer ik niet langer word dan 1,70 meter kan ik zo hard trainen als ik wil, de kans dat ik professioneel basketballer word is nihil. Een effect dat het belang van toeval benadrukt is het ‘geboortemaandeffect’. Zo zien we bij professioneel ijshockeyspelers en bij voetballers dat het merendeel is geboren in het eerste kwartaal van het jaar. Een ander voorbeeld is Steve Jobs. Steve Jobs had destijds het geluk dat op zijn school toevallig één van de twee (voor die tijd moderne) computers ter wereld stond en hij de tijd kreeg om daarop te oefenen. Als Steve Jobs in een andere tijd of plaats was geboren, hadden wij Steve Jobs niet gekend en had niemand ooit van Apple of een Macbook gehoord. Het moge duidelijk zijn dat de factor toeval vaak vergeten wordt, maar van enorm belang is.

Samenvattend is de mythe dat je succesvol bent als je maar hard genoeg werkt schadelijk en één van de oorzaken die heeft bijgedragen aan de burn-out epidemie, en een reden waarom vitaliteit zo belangrijk is. Een meer genuanceerde uitspraak die dichter bij de waarheid komt is de uitspraak: “Chance favors only the prepared mind” (van Louis Pasteur), oftewel geluk heeft een voorkeur voor mensen die voorbereid zijn. Wanneer ik hard werk, proactief ben en veel onderneem kom ik vaker in situaties waarin ik geluk en succes kan hebben.

Een belangrijk begrip om de mythe te bestrijden is compassie. Compassie is aanvaarden dat iedereen in het leven met tegenslagen te maken krijgt en het nu jouw beurt is. Dit is iets anders dan zelfmedelijden. Zelfmedelijden wordt gekenmerkt door de gedachte: waarom ik? Waarom moet de wereld altijd mij hebben? Compassie is gezond en zelfmedelijden ongezond. Om compassie te kunnen hebben moet aan twee voorwaarden voldaan worden: hard werken en eerlijkheid. Als je eerlijk tegen jezelf kunt zeggen dat je hard gewerkt hebt, maar je faalt dan mag je compassie hebben: ik heb mijn best gedaan, het zit iedereen wel eens tegen en nu is het mijn beurt. Bij Enforce coachen we op vitaliteit en is het waardevol dat wij mensen bewust maken van de mythe, we ze wijzen op de rol van toeval en werken we aan het mogen hebben van compassie.

Remy Jean Le
Enforce Mastertrainer
remyjean@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!