Monday Master Blog: De sleutel tot transformatie, praktijk tips van een mastertrainer

Ik was laatst voor het eerst weer eens in een lokale (budget) oud ijzer sportschool om eens te genieten van een klassieke oud ijzer krachttraining. Ik vond het persoonlijk heerlijk! Dat is waar mijn persoonlijke trainingsverhaal ooit mee is begonnen. Maar het bracht mij ook tot een ingeving waarom 95% waarschijnlijk niet hun lange termijn doel behalen.

We kiezen een mooie eindbestemming die wij gaan rijden met de auto om daar vervolgens onze vakantie door te brengen. Wat doen we dan? We pakken een route beschrijving erbij om ervoor te zorgen dat we op punt B terechtkomen. Wat moeten we nog meer doen om daar op tijd te komen? Zorgen dat de auto niet kapot is, we niet roekeloos rijden, niet te langzaam gaan anders komen we er niet op tijd, de juiste benzine in de auto gooien om te blijven rijden, etc etc etc..

Wat ik dus zag was dat veel mensen niet weten hoe zij naar punt B moeten en dat ze dat niet duidelijk weten. Ze willen wel, maar kijken niet naar de route planner, ze denken dat een snelweg maar een snelweg is en dat je daarmee op alle plaatsen van bestemming terecht komt.

Ik ga je tips geven die je als een regelrechte lijndraad kan gebruiken om op lange termijn de meeste resultaten te boeken.

1. Maak gebruik van je status als “beginner”
Waarom willen we dat? Als beginner kan jij de allergrootste progressie boeken met vrij weinig inspanning en vaak is meer trainen dan ook nog helemaal overbodig. Je hoeft niet gelijk 4a5 keer per week te trainen. Keep It Simpel!

2. Behoud een vaste routine van oefeningen
Kies niet voor 10 verschillende oefeningen voor bv. Je benen in de week, je lichaam is nog aan het wennen en kan goed beter worden als je de oefeningen herhaalt en je de beweging leert. Even een voorbeeld wat ik zelf deed, ik was ca. 19 weken hetzelfde schema aan het doen en boekte daarmee nog steeds een mooie lineaire progressie. Dit is nog vrij extreem maar bewijst dat juist herhaling (weliswaar met een iets hogere belasting) juist zorgt voor progressie.

3. Focus op je beweegpatronen en niet op het voltooien van herhalingen
De klassieke gym bro’s zullen zeggen “Feel the mind muscle connection” dat wil zeggen, voel je spieren werken. Dat is weliswaar wat uit de hoogte want je hoeft een spier niet op moment van trainen hard te voelen, om hem aan te spreken.

Wat ik er wel mee wil zeggen en wees bewust van de oefening die je doet. Let op je uitvoering.
Iets wat ik al regelmatig hoor is dat iemand geblesseerd is geraakt tijdens bv. Crossfit omdat ze zo snel mogelijk een x aantal herhalingen binnen een x tijd gedaan moeten hebben onder een belasting. Ik heb geen probleem met crossfit of lekker gasgeven tijdens een training, maar wel als het gedaan wordt onder verkeerde omstandigheden en of dat je jezelf de uitvoering nog niet bewust hebt aangeleerd van een oefening.

4. Micro stappen
Ik zag vandaag een video van een olympisch gewichtheffer die er 16 jaar heeft over gedaan om gouden plak te kunnen winnen. Dit laat zien hoe iets eerder een leefstijl wordt dan een “traject”. Je lichaam is geen sprinter maar een duurloper. Je leeft niet 1 jaar maar wordt misschien inmiddels al wel 110. Heb geduld, een lichaam dat ook 10 jaar lang ongezond heeft geleefd, moet ook even tijd krijgen om weer in shape te komen.

De stappen die je maakt zullen klein zijn, maar wil je wel constant hebben. SO WHAT als je deze week maar 1 KG meer kon dan 2 weken geleden of dat je maar 0,5 kg bent afgevallen in 1,5 week. Zolang je niet achteruit gaat wil je je geen zorgen maken. Een flinke daling van bv. 3kg in een week… wow dan moet je je pas eens even zorgen gaan maken want dan gaat er iets niet goed.

5. Log je voortgang
Als je weet wat je de vorige keer hebt gedaan en wat je nu doet, weet je automatisch al of je vooruitgang boekt. Ook als je je gewicht als maatstaf neemt kun je zien of je iets moet bijsturen of niet.

Ho hooo nu niet gaan denken dat als er 1 week weinig of niets gebeurd dat je geen vooruitgang maakt. Omstandigheden spelen natuurlijk altijd wel een rol. Wees consequent en zorg dat je doorzet. Rijk worden duurt lang maar geld uitgeven is zo gedaan.

Quinten Aarts
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
quinten@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!