Monday Master Blog: Dit is waarom jij jouw doel niet behaalt

Heb jij een belangrijk sportdoel voor jezelf gesteld, wat je niet lukt om te behalen? Dat kan aan verschillende factoren liggen. Tijdens deze blog leg ik je het belang van het behalen van je caloriebehoefte en macro voedingsstoffen uit.

Als je een belangrijk doel hebt, en je dit graag wilt realiseren dmv bewegen, betekent het waarschijnlijk dat je ook aan de slag zal moeten gaan met je voeding. Voeding speelt een belangrijke rol mbt bijvoorbeeld afvallen of aankomen, droogtrainen of bulken en noem maar op. En voor de meeste mensen is dit ook een valkuil. Het bijhouden en bezig zijn met voeding vergt wat discipline en motivatie. Maar wat maakt voeding dan zo belangrijk in dit gehele proces?

Laten we starten met calorieën. Het aantal calorieën is een maat voor de hoeveelheid energie wat zich bevind in een product. Dit wordt vermeld op de producten bij de voedingswaarde, vaak op de achterkant van het product. Je lichaam gebruikt calorieën voor voornamelijk twee processen: de basale lichamelijke processen die we zelf niet heel goed kunnen aansturen, bijvoorbeeld het ademhalingsstelsel, je spijsvertering, het regelen van geleiding in je hart- en bloedvaten etc. Hier verbrand je lichaam dus energie (calorieën) voor. Maar daarnaast verbruikt je lichaam ook energie met fysieke activiteiten. Opstaan uit bed, een actieve houding op werk, maar ook lopen, fietsen en noem maar op.

Om deze activiteiten optimaal uit te kunnen voeren, maar ook om jouw sportdoel te realiseren, heb je dus een bepaald aantal calorien nodig. Overleg met jouw eigen coach welk caloriebehoefte het beste past bij jouw doelstelling.

Alle calorieën bestaan uit voedingsstoffen. Deze noemen we de macro voedingsstoffen. Het gaat om koolhydraten, eiwitten en vetten.

Koolhydraten: dit is een belangrijke bron van energie voor het menselijk lichaam. Je kan koolhydraten halen uit voeding zoals brood, pasta, rijst, aardappelen, fruit, groente etc. Er zijn verschillende soorten koolhydraten, namelijk enkelvoudige en tweevoudige (melkproducten, banaan, witbrood met zoet beleg, krentenbollen, ontbijtkoek, frisdrank etc.). Ook heb je meervoudige koolhydraten, deze laten je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen en dalen, en hierdoor ben je langer verzadigd (rijst, havermout, aardappelen). Hier is een gezonde balans van nodig in je voedingspatroon en dit is weer afhankelijk van jouw doel.

Vetten: vetten is een belangrijke bron van energie. Vetten kun je vinden in producten, zoals bijv volle zuivelproducten, maar ook noten, vlees, vis etc. Er zijn verschillende vetten, namelijk: verzadigde, onverzadigde en transvetten. Laten we als eerst starten met cholesterol. Cholesterol is een stof wat het lichaam zelf aanmaakt. Het lichaam gebruikt dit voor aanmaak van cellen en hormonen. Dit heb je nodig, maar je lichaam maakt hier van zichzelf al genoeg van. Bouwstof voor cholesterol is verzadigd vet/transvet. Op moment dat je veel verzadigd vet binnenkrijgt, verhoogt het je cholesterolgehalte in je bloed. Verzadigd vet vind je in producten zoals kaas, volle melkproducten, roomboter etc. Onverzadigd vet zorgt er dan juist weer voor dat het ´slechte´ cholesterolgehalte in je bloed wordt verlaagd. Onverzadigd vet kun je vinden in olijfolie, zonnebloemolie, noten, vette vis, avocado etc.

Transvet is een type vet wat het lichaam moeilijker kan verwerken, door de structuur van het vet. Daarnaast verhoogt het net als verzadigde vetten, het cholesterolgehalte in je bloed. Het komt voor in gebak, cake, koek, halvarine en margarine etc etc. Deze variant van vetten wil je dus zo veel mogelijk beperken. Ook in vetten moet er dus een gezonde balans zijn in hoeveelheid en soort vetten binnen je voedingspatroon.

Eiwitten: eiwit is een voedingsstof net als koolhydraat en vet, en levert ook energie. Zie dit meer als een reservetank aan brandstof. Maar daarnaast heeft eiwit meerdere belangrijke functies, en een daarvan is: het is een bouwstof. Eiwitten kun je vinden in bijvoorbeeld kip, vlees, vis, noten, zuivel, en noem maar op. De scheikundige structuur van eiwit bestaat uit kleinere deeltjes. Deze deeltjes noemen we aminozuren. Daar heb je misschien al eens eerder van gehoord. Hier zijn er een aantal van die je lichaam zelf kan aanmaken, en een aantal wat je misschien nodig zult hebben vanuit voeding. Eiwit is heel belangrijk omdat ons lichaam bestaat uit cellen. Denk aan bijvoorbeeld je spieren, botten, maar ook je huid, nagels, haren, tanden etc. En al deze cellen bevatten eiwit.

Tijdens krachttraining maak je eigenlijk kleine beschadigingen in de spiercellen. En om ervoor te kunnen zorgen dat jouw spiercellen weer sterker gebouwd kunnen worden, hebben die spiercellen dus eiwitten nodig. Vandaar is het van belang dat je jouw eiwitbehoefte per dag behaald in je voedingsplan.

Deze voedingsstoffen zijn dus zeer belangrijk binnen het behalen van jouw doel. Bespreek dus met jouw coach welke hoeveelheid jij nodig hebt en welke balans je daarin moet zoeken!

Yusuf Akbas
Enforce Mastertrainer
yusuf@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!