Monday Master Blog: Doorzettingsvermogen is trainbaar

Iedereen heeft het wel eens mee gemaakt: je was aan het sporten, en je lichaam schreeuwde om te stoppen, door de pijn die je ervaarde, of door de vermoeidheid in je lichaam.
Ook ken je waarschijnlijk het gevoel dat de wekker weer te vroeg ging, en dat de allereerste gedachte was: hoe ga ik er voor zorgen dat ik door kan slapen en niet uit bed hoef te gaan…

In beide gevallen gaat het om doorzettingsvermogen. Letterlijk: het vermogen van jouw lichaam, of beter gezegd je hoofd, om niet toe te geven aan de wil om te stoppen.

Kijk allereerst eens even kritisch naar jezelf. De afgelopen maand – hoe vaak heb jij toegegeven aan de drang om met iets te stoppen? Sportief, of misschien wel op een ander gebied. En misschien nog wel belangrijker: waarom heb jij er toen aan toegegeven? Was dit omdat het gewoon niet belangrijk genoeg was? Of was dit omdat het heel oncomfortabel werd en jij liever de makkelijkste weg kiest?
Dit zijn belangrijke vragen om voor jezelf te beantwoorden, omdat jij dan bewuster wordt waarom jij stopt met iets, en alleen zo kan jij de strijd met jezelf aangaan – want dat is het eigenlijk.
Door vaker bewust bezig te zijn met het doorzetten of juist het stoppen, kun je ook makkelijker situaties herkennen waarin dit gebeurt, en bovendien zelf bepalen om er dit keer niet aan toe te geven.
Want zo simpel is het eigenlijk: het is alleen de keuze maken om niet te stoppen (of niet rustig aan te doen), waar je dit normaal gesproken wel zou doen. Pijn in je benen tijdens het rennen? of een onaangenaam gevoel als je vermoeid je bed uitkomt? Groter dan dit moet je het ook niet maken, want er zal niets ernstigs gebeuren wanneer je dit keer gewoon langer doorgaat of misschien iets meer intensiteit in een activiteit stopt.

Door het anders te doen dan normaal, en een stap buiten je comfortzone te zetten, ben jij jouw doorzettingsvermogen aan het vergroten en dus aan het trainen. Om zo terug te komen op de titel: doorzettingsvermogen is trainbaar.

Allereerst zul je duidelijk met jezelf moeten afspreken waarom je de volgende keer verder gaat, waar je normaal op zou geven – want er komt altijd een punt waarop jouw lichaam zal vragen om zo snel mogelijk op te houden met hetgeen je nu aan het doen bent. Op dit punt moet jij een krachtige reden om door te gaan. Bijvoorbeeld omdat jij trots op jezelf wil zijn, of omdat je traint voor een specifieke prestatie. (intrinsieke motivatie)
Of wie weet vind jij het belangrijk om jouw prestatie te delen op Instagram, zodat al jouw volgers kunnen zien hoe goed je bent. Of misschien ben jij gevoelig voor competitie en wil je dit keer echt beter zijn dan een ander (beide extrinsieke motivatie). Er is geen goede of slechte motivatie; zolang het maar sterk genoeg is om de pijn, vermoeidheid, of andere mentale obstakels te verslaan.

Bovendien verschuift de pijngrens mee met jouw doorzettingsvermogen. Waar ik het jaren geleden het al zwaar vond om 1km hard te lopen zonder te stoppen, ben ik nu in staat om zo diep gaan dat ik minimaal een half uur niet kan praten. Door de grens vaak te verleggen en mijzelf te pushen buiten mijn comfortabele sportieve zone, ben ik steeds meer gaan wennen aan de ‘pijn’ van het doorzetten, en word het relatief juist weer minder zwaar. En dit is belangrijk om te onthouden, doorzetten is trainbaar en je kan er ook beter in worden. Door het vaker te doen word je er simpelweg beter in, zoals dat voor de meeste dingen geldt.

De bal ligt nu bij jou, startend bij de volgende training -kijk maar of je dit keer eens wat dieper kan gaan dan normaal; verleg de grens! Kijk ook wat dit met je doet na de training. Ik kan dit natuurlijk niet invullen voor een ander, maar durf wel te zeggen dat dit uiteindelijk een goed gevoel geeft. En ook jij weet dat je een slecht gevoel overhoud, als je in je hoofd weet dat het beter kon.

Moet je nu elke keer als je sport kotsend op de grond liggen? Zeker niet , maar zorg dat je bewust bent van het feit waarom je stopt met iets, en zorg dat jij de touwtjes in handen hebt.
Dit gaat je op alle vlakken in jouw leven krachtiger maken.

Nu je dit hebt gelezen ben ik benieuwd of jij volgende keer meer uit een training of moment haalt?
En houd dit in je hoofd voor volgende keer als je het zwaar hebt, hoe wij in Rotterdam zeggen: GEEN FLAUWEKULLETJES! Zo erg kan het niet zijn.

Gio Bobbe
Enforce Mastertrainer
gio@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!