Monday Master Blog: een doel of een commitment?

Commitment is een term die steeds vaker wordt gebruikt, maar veel mensen gebruiken het zonder echt te begrijpen wat het inhoudt.

Laten we beginnen met de definitie van een doel: het is een specifiek punt waarop men zich richt, een gewenste toestand die men in de toekomst wil bereiken. Het draait vooral om willen en actief ernaar streven.

Een commitment daarentegen wordt gedefinieerd als een verplichting of belofte. Het is als het ware een ‘done deal’. Het zal hoe dan ook plaatsvinden. Er bestaat geen andere optie meer. Een commitment verschilt dus aanzienlijk van een doel. Vaak voelt het ook ongemakkelijk aan, omdat er geen weg terug meer is.

Een goede manier om te testen of iemand een doel of een commitment heeft, is door de vraag te stellen: “Wat als ik er iets tegenover stel?” Als die persoon antwoordt met “Dat hangt ervan af,” is het eigenlijk al duidelijk dat het geen commitment is maar een doel. Bij een echt commitment zou het hoe dan ook worden behaald, ongeacht de omstandigheden.

Waar in je leven heb jij gezegd dat je een commitment had of hebt? En als je dit nu leest, blijft dit nog steeds een commitment? Of overweeg je misschien van een doel een commitment te maken?

Eén ding is zeker: door meer commitments in je leven aan te gaan, zal je meer resultaten en succes behalen dan met alleen maar doelen stellen.

Joren Wielart
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
joren@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!