Monday Master Blog: Een doel vs Een commitment!

Iedereen heeft doelen in het leven. Lange termijn doelen, korte termijn doelen, grote doelen, kleine doelen enzovoort. Januari is een van de bekendste maanden als het gaat om nieuwe doelen stellen. Je hoort overal de nieuwjaarsdoelen en de goede voornemens. Helaas zien we dat deze nieuwjaarsdoelen en voornemens weer snel komen te vervallen bij de meeste mensen.

Uit de cijfers van de bekende bezorgdienst Deliveroo blijkt dat er in de eerste week een piek is van gezonde en veganistische bestellingen. Helaas in de week erna zien ze dat er 40 procent meer hamburgers en 80 procent meer alcohol worden verkocht dan de week ervoor. Bij zoetigheid is de verkoop zelfs verdubbeld, zegt Deliveroo.

Maar waarom hoor je mensen eigenlijk zo weinig over commitments? Wat is een commitment überhaupt? En wat is dan het verschil met een doel of een voornemen?

De betekenis van het woord commitment in de van Dale: verplichting, belofte, overtuiging, inzet en betrokkenheid.

Een commitment is een “done deal”! Er is geen twijfel meer of het behaald gaat worden of niet. Het is gewoon besloten, en je doet er alles aan om dat commitment te verwezenlijken. Het verschil met een doel is dat een doel vaak nog vaag of niet concreet is. Je wil iets heel graag, maar je weet niet precies hoe je het voor elkaar gaat krijgen. Je hebt geen concreet stappenplan. Bij een commitment heb je de belofte aan jezelf gemaakt iets te behalen en weet je precies wat daarvoor moet gebeuren.

Vraag jezelf eens af over de dingen jij nu doet?: Heb ik doelen of heb ik commitments in mijn leven? Het is beide niet goed of fout, maar het zegt vaak wel wat over het resultaat wat je zult behalen. En het is nooit te laat om een doel te switchen naar een commitment. Pak een doen besluit er een “done deal” van te maken en werk je stappenplan uit hoe je daar komt.

GOOD LUCK BUT YOU WON’T NEED IT!

Joren Wielart
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
joren@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!