Monday Master Blog: Executie of excuses? Waarom uitstelgedrag je niet gaat helpen!

Heel veel mensen beginnen iedere dag met uitstellen….oftewel snoozen van de wekker. Je eerste niet productieve actie van de dag. “Nog één uurtje Netflix, en dan begin ik écht!”, klinkt het stemmetje in je hoofd… Maar voor je het weet wordt een uur Netflix twee uur, of nog langer… Tot het moment dat je jezelf afvraagt: “waarom ben ik niet eerder begonnen?”. Deze verschijnselen heten uitstelgedrag.

Ben jij een uitsteller eerste klas? Je bent niet alleen. Uitstelgedrag is voor héél veel mensen herkenbaar.

Hoe zit dat met die luie aard van ons? Die luiaard in onszelf? Datgene dat er voor zorgt dat we lastig werk uitstellen, de hele dag maar wat ad hoc aanrommelen en in de avond uitgeput op de bang hangen en onszelf afvragen waarom onze energie volledig op is en we niet productief zijn geweest.

Het is je brein, zoals gewoonlijk, het stuurcentrum van je lijf, dat verantwoordelijk is voor die scheve constructive. De prefrontale cortex om precies te zijn; het gedeelte achter je voorhoofd, is de schuldige.

Maar wat is daar mis mee? Het heeft gewoon een te kleine accu. Te weining batterij voor alle energie die jij de hele dag van hem vraagt. De hele dag vraag je hem namelijk om al je beslissingen voor jou te maken. “Zal ik direct opstaan of blijf ik nog even liggen?”, “Neem ik magere kwark met muesli of een plak ontbijtkoek?”, “Neem ik mijn agenda voor de dag door of check ik eerst NU.nl en Instagram (zal ik iets echt belangrijks hebben gemist)?”, “Zal ik vanavond een gezonde maaltijd bereiden en trainen of toch iets makkelijks (vaak ongezonds) bestellen en op de bank Netflix kijken?”. Al die keuzes vraag je aan je brein en je verwacht dan dat je brein de juiste keuzes voor jou maakt.

Onlogisch…je verstand kan helemaal niet zoveel beslissingen voor jou nemen. De batterij is te snel leeg, een natuurlijke tekortkoming die ons iedere dag in de weg zit. In de ochtend kun je je daarom misschien nog weerhouden van uitstelgedrag, maar na de lunch is je verstand er klaar mee.

Je beperkte brein batterij heeft inmiddels ook de wetenschap bereikt en ze noemen het: ego depletion oftewel ‘het opraken van je motivatie’. Motivatie is NIET iets waar we een oneindige bron van hebben. We moeten het doen met een beperkte slimme beslissingen voorraad, voordat uitstelgedrag om de hoek komt kijken. Een voorraad die we er doorheen kunnen jagen door allerlei beslissingen telkens opnieuw te nemen met de garantie dat je daarna steeds meer verkeerde (luie en gemakkelijke) keuzes gaat maken.

Wil jij je dag optimaliseren door de juiste en slimme beslissingen te blijven nemen, dan zul je slimmer en zuiniger met je batterij om moeten gaan door je beslissingen tot een minimum te beperken.

Rust, regelmaat en reinheid….wij zijn er allemaal groot mee geworden. Je brein batterij kan alleen op peil blijven door vaste gewoontes in te bouwen. Goede gewoontes die de dag beter maken en waar je, door ze te blijven herhalen, niet meer over hoeft na te denken (en dus minder beslissingen hoeft te nemen). Vaste werkbare patronen maken en die integreren in je dagelijkse leven. Dus je gaat zoveel mogelijk beslissingen wegnemen door ze te veranderen van een keuze naar een gewoonte. Goede gewoontes die samen een optimale dag vormen zonder uitstelgedrag. Dit alles kun jij ook bereiken door goede gewoontes te gaan doen in plaats van uitstellen (executie in plaats van excuses).

3 tips:
1. Hoe ziet vandaag er uit? En morgen? Beslis nu voordat de keuzes weer willekeurig en ad hoc op je af komen vliegen en je uitputten.
2. Herhaal, herhaal, herhaal enz. Je gaat je nieuwe patronen alleen maar vol kunnen houden door vol te houden.
3. Hou je energie gezond op peil. Je kunt niets zonder energie. Kies voeding in plaats van vulling.

Bij Enforce zijn we altijd open voor weerspiegeling! Onze mastertrainers helpen je bij het in kaart brengen van je huidige niet werkbare patronen en het bouwen aan nieuwe werkbare patronen. Daarom werken wij altijd op afspraak voor personal training en small group training…dat is dan voor jou al een beslissing om minder te maken…afspraak is afspraak en dat wordt een onderdeel van je nieuwe gewoonte!

Richard Suijkerbuijk
Eigenaar | Mastertrainer Enforce Zeeland
richard@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!