Monday Master Blog: Functioneel trainen vs het krachtapparaat

Een veel gestelde vraag die ik als trainer vaak krijg is: wat is effectiever, functioneel trainen met een oefening zoals de deadlift, of het gebruik van een apparaat zoals de leg press? Eerlijk gezegd is er geen eenduidig antwoord op die vraag.

Beide trainingsmethoden hebben hun voor- en nadelen. Een voordeel van de deadlift is natuurlijk dat er meerdere spiergroepen worden aangesproken, maar een verkeerde uitvoering kan blessuregevoelig zijn. Aan de andere kant biedt een machine zoals de leg press meer stabiliteit en is de kans op fouten kleiner, maar je beweegt geïsoleerder.

Dus wat is de beste keuze?

Persoonlijk geef ik om de navolgende redenen de voorkeur aan functioneel trainen:

Betere prestaties in het dagelijks leven: Functionele training richt zich op bewegingen die we in het dagelijks leven vaak uitvoeren, zoals tillen, buigen, draaien en tillen. Door deze bewegingen te trainen, kunnen we onze algehele functionele capaciteit verbeteren, wat resulteert in meer gemak en efficiëntie bij het uitvoeren van alledaagse taken.

Blessurepreventie: Door functionele bewegingen te trainen, versterken we niet alleen specifieke spieren, maar ook de stabilisatoren en coördinatie die nodig zijn om deze bewegingen correct uit te voeren. Dit kan helpen bij het verminderen van het risico op blessures, zowel tijdens het sporten als in het dagelijks leven.

Verbeterde sportprestaties: Veel sporten vereisen een combinatie van kracht, stabiliteit, mobiliteit en coördinatie. Door functionele training kunnen sporters deze aspecten van fitness verbeteren, wat kan leiden tot betere prestaties en een verminderd risico op blessures tijdens het sporten.

Efficiëntie: Functionele training maakt gebruik van samengestelde bewegingen die meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreken, waardoor je in minder tijd een complete workout kunt doen. Dit kan vooral handig zijn voor mensen met een druk schema.

Al met al is functioneel trainen niet alleen gericht op het opbouwen van spiermassa, maar op het ontwikkelen van een sterker, veerkrachtiger lichaam dat goed kan functioneren in alle aspecten van het dagelijks leven.

Bart Brussé
Enforce Mastertrainer
bart@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachgesprek in met mij of één van de andere mastertrainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!