Monday Master Blog: Gedraag jij je als een koe of als een bizon?

Beide dieren zijn zich bewust van een naderende storm. De koe rent hard van de storm weg en probeert deze te ontlopen. Dat lukt natuurlijk niet, waardoor de tijd dat de koe zich in de storm bevindt langer duurt dan nodig, de koe rent mee met de storm. En daarmee duurt de pijn en ongemak die gepaard gaan met de storm langer.
De bizon daarentegen rent juist naar de storm toe en gaat er dwars doorheen. Daarmee voorkomt de bizon geen pijn of ongemak, maar het beperkt wel de duur van deze pijn en ongemak.

Op deze manier kan je ook naar mensen kijken en het gedrag dat vertonen in bepaalde situaties. We willen natuurlijk niemand beledigen door ze te vergelijken met een koe of een bizon, maar er is veel ‘koeien- gedrag’ zichtbaar bij de mens. Mensen zijn zich bewust van problemen of uitdagingen die zich aantonen. Toch zullen ze de storm proberen te ontlopen. Dit uit zich in ontkennen, denken dat het wel overwaait, het zal mij niet raken, het zal wel meevallen, hakken in het zand en niet meedenken over de problemen en uitdagingen die zich voortdoen. Al deze gedragingen leiden maar tot 1 ding: meer pijn en ongemak omdat de storm toch wel komt en op deze manier ook langer aanhoudt.

Andere mensen gedragen zich zoals bizons en gaan de uitdagingen en problemen direct tegemoet. Dit wil niet zeggen dat ze met open ogen en zonder vrees elk probleem of uitdaging omarmen. Natuurlijk zijn ze ongerust over wat de toekomst zal brengen en op welke manier het ze zal raken. Maar door er open in te gaan en mee te bewegen, zijn ze in staat zich sneller de verandering eigen te maken. Een verandering die je ‘overkomt’, gaat meestal niet zonder wrevel, ongemak, frustratie of gevoel van verlies. Daar heb je weinig invloed op. Je kan er wel voor kiezen deze periode minder ‘zwaar’ te maken.

Joren Wielart
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
joren@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!