Monday Master Blog: Geestelijke gezondheid

Meer dan één miljoen Nederlanders heeft in 2014 last gehad van een depressie. Daarnaast krijgen veel mensen te maken met klachten van een burn-out en gaan zij gebukt onder stress. Eén op de zes werknemers (16%) in Nederland heeft last van burn-out klachten. In Amerikaans onderzoek blijkt dat angst en depressie tegenwoordig vijf tot acht keer vaker voorkomt dan een halve eeuw geleden met een toename in zelfmoordgevallen tot gevolg. Geestelijke gezondheid is relevanter en meer prevalent dan het ooit is geweest.

De Wereldgezondheidsorganisatie beschrijft de volgende definitie van geestelijke gezondheid:

“A state of well-being in which the individual realizes his or her own abilities, can cope with the normal stresses of life, can work productively and fruitfully, and is able to make a contribution to his or her community”.

Het gaat hierbij dus om het ervaren van competentie, het omgaan met stress en het productief kunnen zijn. Het is relevant om het onderscheid te maken tussen geestelijke gezondheid en levensgeluk. Geestelijk gezond betekent niet hetzelfde als gelukkig zijn of welbevinden. Geestelijke gezondheid gaat over kunnen functioneren in de samenleving en niet per definitie over gelukkig zijn. Uiteraard hebben deze twee wel overlap: iemand die gelukkig is zal over het algemeen beter in staat zijn om te kunnen omgaan met de stress van het leven.

Een geestelijke stoornis wil niet automatisch zeggen dat iemand ook geestelijk ongezond is. Iemand met een stoornis als autisme, ADHD of depressie kan nog steeds geestelijk gezond zijn. Uit onderzoek blijkt dan ook dat geestelijke gezondheid en geestelijke stoornissen op verschillende wijze gemeten kunnen worden. In de praktijk zien we geestelijke gezondheid af aan indicatoren zoals het aantal gemiste werkdagen, beperkingen van dagelijkse activiteiten, duidelijke levensdoelen, onafhankelijkheid en weerbaarheid. In ander onderzoek komen een vijftal thema’s terug die een geestelijk gezondheidsprobleem in kaart kunnen brengen.

Dit zijn:

– Eenzaamheid

– Een gebrek aan zingeving

– Problemen in omgaan met verandering

– Angst en neurose

– Perceptie van mentale problemen als onoverkomelijk en somatisch (lichamelijk).

Samenvattend is de allerbelangrijkste indicator voor geestelijke gezondheid normaal dagelijks kunnen functioneren en copen met de gewone stressoren van het leven. Dit hangt samen met, maar is niet hetzelfde als geluk en welbevinden.

Roel Bors
Manager Kwaliteit & Opleidingen Enforce International BV
roel@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!