Monday Master Blog: Goede voornemens maken we zelden waar! Waarom niet en hoe lukt het wél?

Vlak voor en na de jaarwisseling maken we onszelf wijs dat vanaf 1 januari 2022 het roer nu écht omgaat. Trainen? Drie keer per week! Roken? Definitief voltooid verleden tijd! Ongezond eten? Hooguit één keer per maand, zonder twijfel! Toch komt er van al deze voornemens vrijwel nooit iets terecht? Hoe komt dat? En dan: hoe moet het wél?

Ongeveer 8 op de 10 Nederlanders heeft één of meerdere goede voornemens voor 2022, dat blijkt uit diverse jaarlijkse onderzoeken. Het goede voornemen is vaak al jaren hetzelfde: afvallen. Maar ‘minder druk maken’ neemt momenteel, wellicht door de uitdagende tijd waarin we leven, de koppositie over met 27 procent, gevolgd door ‘meer sporten’ met 26 procent. Afvallen moet het doen met een derde plek met 24 procent.

De sterkte van je motivatie is niet van invloed op het realiseren van een goed voornemen! Goede voornemens bedenken is niet het probleem, de crux zit hem in het realiseren van al die mooie visioenen. Onderzoek wijst uit dat 83 procent van de mensen aan het begin van het nieuwe jaar oprecht denkt dat ze dit jaar wél gaan slagen. Het resultaat is altijd ontluisterend: ruim 90 procent slaagt nooit! Als het gaat om het doel afvallen faalt zelfs 98 procent! Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Scranton kwamen met een vergelijkbaar resultaat in 2018: slechts 8 procent blijkt min of meer succesvol in het realiseren van zijn/haar goede voornemens.

De bekende hardloop app Strava onderzocht op basis van miljoenen gebruikers wanneer de meeste mensen hun goede voornemens definitief lieten vallen en terugkeerden naar een middelmatig leven. Het resultaat was schrikbarend: 12 tot 19 januari werd aangemerkt als zogeheten ‘Quitter’s day’. Dus na 2 tot 3 weken valt men terug in oude niet-werkbare patronen én krijgt alles en iedereen de schuld behalve diegene in de spiegel. Excuses worden als mooi als waarheid gepresenteerd!

Hoe komt het toch dat we zo slecht zijn in het realiseren van onze goede voornemens?

Daar zijn meerdere redenen voor. Het grootste probleem is: mensen redeneren vanuit hun goede comfortabel gevoel. Ze denken aan hun goede voornemen en voelen dan: “Ik ben echt heel erg gemotiveerd, dit wil ik”. Dat kan op dat moment ook echt zo zijn. Alleen heeft de sterkte van je motivatie geen invloed op het behalen van je doelen! De kans van je succes wordt bepaald door de omgang met hindernissen. Tegenslagen worden vaak gebruikt als excuses. Kijk naar het voornemen om af te vallen: net na de kerst wanneer ze zich helemaal hebben volgevreten denken ze: “ik wil dit en dit gaat me lukken”. Aanstaande zomer loop ik vol zelfvertrouwen in mijn zwemkleding. Maar je denkt niet aan alle feestdagen, sociale events, verleidingen in de supermarkt of aan de dagen waarop je minder tijd hebt gereserveerd voor een fatsoenlijke maaltijd en snel iets laat bezorgen.

En dus lukt het niet! Maar hoe moet het dan wel?

Om een goed voornemen te laten slagen moet je goed nadenken over de route er naar toe. Waar sta je nu en waar ga je naar toe? Je moet een goed plan maken. Veel mensen vinden het niet leuk om heel helder te kijken in de spiegel en te zien dat ze nu met een slap lichaam in het leven staan en geen impact kunnen maken op hun business/werk en relaties. Maar het is juist heel krachtig als je weet wat je zwakheden zijn en welke hindernissen je tegen gaat komen. Wat ga je eten als je haast hebt? Hoe pak ik het aan op feestjes? Wat doe ik als ik geen zin heb om te gaan trainen?

Bij Enforce creëren we fitte en krachtige mensen die impact maken op hun gezondheid en vitaliteit, business/werk en relaties. Samen bepalen we waar je nu staat, waar je naartoe kunt en welke weg (plan) er nodig is om af te leggen. Wij kijken naar lange duurzame resultaten, nimmer naar kort niet reël resultaat! Soms oncomfortabel en niet leuk, maar zeer waardevol!

Wil jij ook duurzaam resultaat en impact maken of check jij over 2 weken alweer uit? Voor duurzaam resultaat zijn wij bij Enforce altijd bereikbaar om te spiegelen! Neem dan direct contact op en plan een waardevol gesprek.

Het verschil in wie je bent en wie je wilt zijn is wat je DOET!

Richard Suijkerbuijk
Enforce Franchisenemer & Mastertrainer
richard@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!