Monday Master Blog: Het belang van weerstandstraining

Wanneer we praten over weerstandstraining, denken veel mensen vaak aan bodybuilding. Echter, dit is slechts een van de vele voordelen van dit type training dat een diepgaande en veelzijdige invloed heeft op onze fysieke en mentale gezondheid. In de wereld van fitness trends is een constante factor juist weerstandstraining, daarom zal ik me in deze post op dit aspect concentreren.

Steeds meer mensen hebben te maken met problemen bij alledaagse fysieke activiteiten zoals lopen, zitten of opstaan. Om ons lichaam geschikt te houden voor dergelijke activiteiten, wordt weerstandstraining noodzakelijk.

Bij het nadenken over de voordelen van dit type training, benadrukken we enkele belangrijke aspecten:
1) Spieropbouw: Weerstandstraining heeft rechtstreeks invloed op het vergroten van de spiermassa, waardoor de lichaamsverhoudingen veranderen en kracht en uithoudingsvermogen verbeteren.
2) Versterking van botten: Het belasten van het lichaam tijdens training stimuleert een toename van de botdichtheid, waardoor het risico op osteoporose en botbreuken afneemt.
3) Vermindering van het risico op chronische ziekten: Regelmatige weerstandstraining kan het risico op hartziekten, type 2 diabetes en andere chronische aandoeningen verminderen.

Naast fysieke veranderingen is het belangrijk om ook de positieve effecten op de mentale gezondheid te benadrukken:
1) Verbeterd zelfvertrouwen: Het behalen van fysieke doelen door weerstandstraining kan het gevoel van zelfvertrouwen en prestatie verbeteren.
2) Verbeterde stemming: Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van gelukshormonen zoals dopamine en serotonine, waardoor de stemming verbetert en stress en angst verminderen.
3) Beter slapen: Weerstandstraining kan de kwaliteit van de slaap verbeteren, wat het mentale welzijn en algemeen welbevinden verder ondersteunt.

Gezien al deze voordelen is het duidelijk waarom weerstandstraining een essentieel onderdeel van onze dagelijkse routine moet zijn. Ongeacht de levenssituatie kan iedereen die oprecht verandering wil bereiken dit doen, met de steun van een trainer en eigen inspanning.

Stjepan Barbalic
Enforce vestigingsmanager & Mastertrainer
stjepan@enforce.nl

 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachgesprek in met mij of één van de andere mastertrainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!