Monday Master Blog: Het coachgesprek is essentieel!

Vaak krijg ik potentiële nieuwe deelnemers aan de telefoon die meer informatie wensen over bijvoorbeeld de inhoud van de programma’s, de kosten, enzovoort. Dit is voor ons als coaches enorm lastig omdat mensen vaak denken te weten wat ze nodig hebben, terwijl dat in 99 van de 100 gevallen niet het daadwerkelijke probleem is dat opgelost moet worden. Op basis van een telefoongesprek van 10 minuten en oppervlakkige informatie kunnen wij slecht bepalen welk programma het meest waardevol zou kunnen zijn.

In deze blog ga ik proberen uit te leggen wat het verschil is tussen een trainer en een coach en waarom het coachgesprek essentieel is als je écht duurzaam resultaat wilt behalen.

Wat doet een Personal Trainer?

Een personal trainer is een professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen en begeleiden van persoonlijke trainingsprogramma’s. Ze werken vaak één-op-één met hun klanten of in kleine groepen, waarbij ze veel persoonlijke aandacht en begeleiding bieden. Het primaire doel van een personal trainer is om hun cliënten te helpen hun fitnessdoelen te bereiken door middel van fysieke training.

Personal trainers zijn opgeleid en hebben uitgebreide kennis van training en beweging. Ze kunnen hun klanten adviseren over de beste trainingsmethoden, de juiste intensiteit en frequentie van oefeningen, en hoe ze hun trainingen kunnen structureren om maximale resultaten te behalen.

Wat doet een Personal Coach?

Een personal coach richt zich daarnaast ook op de mentale en emotionele aspecten van het behalen van doelen. In tegenstelling tot een personal trainer, die voornamelijk gericht is op fysieke training, gaat een personal coach dieper in op de behoeften en doelen van hun cliënten. Ze helpen cliënten om zelfbewustzijn te ontwikkelen, obstakels te identificeren en hun eigen kracht en capaciteiten te benutten.

Een personal coach stelt de juiste vragen en luistert actief naar hun cliënten om een beter begrip te krijgen van wat er speelt en wat er nodig is om hen te helpen. Ze richten zich op het bevorderen van persoonlijke groei, het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het creëren van positieve veranderingen in het leven van hun cliënten. Een personal coach helpt cliënten om obstakels te overwinnen, nieuwe perspectieven te verkennen en hun potentieel te realiseren.

Verschil in Benadering

Het belangrijkste verschil tussen een personal trainer en een personal coach ligt in hun benadering van het begeleiden van cliënten. Een personal trainer werkt voornamelijk vanuit zijn expertise op het gebied van training en beweging. Ze vertellen hun cliënten wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen. Ze bieden structuur en richtlijnen voor fysieke training.
Aan de andere kant kijkt een personal coach naar de behoeften en verlangens van de cliënt zelf. Ze stellen de juiste vragen om erachter te komen wat er speelt en wat er nodig is om de cliënt te helpen. Ze zien hun cliënt als de expert over hun eigen leven en werken samen met hen om oplossingen te vinden die aansluiten bij hun behoeften en doelen. Personal coaches moedigen cliënten aan om hun eigen kracht en capaciteiten te benutten.

Samenvatting

Personal trainers richten zich vooral op fysieke training en het behalen van fitnessdoelen, terwijl personal coaches dieper ingaan op mentale en emotionele aspecten van persoonlijke groei. Beide kunnen succesvol zijn, maar in de praktijk denken klanten vaak een personal trainer nodig te hebben die hen vertelt wat ze moeten doen. Maar in werkelijkheid hebben ze vaak een coach nodig die vragen stelt en hen helpt inzien wat er nodig is om duurzaam resultaat te behalen.

Er is daarom niet zoiets als one-size-fits-all. Wil je dit keer écht een doorbraak creëren, dan is het coachgesprek een essentieel onderdeel. Op basis van dit gesprek kunnen we samen bepalen wat er écht nodig is en welk programma hier het beste bij past. Zonder dit gesprek doen we simpelweg geen voorstel voor een samenwerking.

Wij verkopen resultaat, geen personal-training sessies 😉

Rick Berkhout
Startup Manager Enforce International BV
rick@enforce.nl

 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!