Monday Master Blog: Het effect van inspanning op je slaap

Heb je jezelf wel eens afgevraagd of het verstandig is om een inspanning te leveren voordat je gaat slapen?

Welke invloed fysieke inspanning heeft op de kwaliteit en kwantiteit van onze slaap is van veel factoren afhankelijk waaronder het soort inspanning, de duur, intensiteit van de inspanning en het moment van de dag waarop je inspanning plaatsvindt.

Wat gebeurt er tijdens het trainen met je lichaam? En wat is het gevolg daarvan?

Door het sporten worden stresshormonen sneller afgebroken en komt het hormoon endorfine vrij. Dat hormoon zorgt ervoor dat we ons gelukkiger voelen en minder stress ervaren, maar het houdt ons ook alert en wakker.

Bovendien komt er bij het sporten ook adrenaline vrij en stijgen onze lichaamstemperatuur en hartslag. Daardoor hebben we tot enkele uren na de inspanning meer energie. Om makkelijk in slaap te vallen moet het lichaam eerst afkoelen en de hartslag zakken. Het lichaam heeft na het sporten een aantal uur nodig voor deze aanpassing, zodat je goed kan inslapen.

Dus voor een goede nachtrust, probeer je lichaam minimaal één uur de tijd te geven om wat tot rust te komen voordat je naar bed gaat/gaat slapen.

Björn Aertssen
Enforce Mastertrainer
bjorn@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!