Monday Master Blog: Het verschil tussen afvallen en droogtrainen

De lente is net begonnen en dat betekent dat de zomer ook weer om de hoek staat. Veel mensen zullen nu de keuze gaan maken om zichzelf fysiek klaar te stomen zodat ze er goed bij lopen in de zomer. Maar hoe doe je dit nou eigenlijk op de meest efficiënte manier?
Het start met het kunnen onderscheiden van twee begrippen, afvallen en droogtrainen?

Afvallen

Afvallen is een afname van het lichaamsgewicht dit is het gevolg van een bewust of onbewust dieet, of als gevolg van meer bewegen of ziekte. Bij het ‘afvallen’ is per definitie het gewicht leidend. Hier kiezen we vaak dus voor een groter energie tekort omdat er dan vaak sneller en meer resultaat bereikt wordt, en kijken we minder naar het esthetische eindresultaat.

Droogtrainen

Het esthetische eindresultaat staat hier op nummer 1! Daar hoort dus een andere aanpak bij dan bij het ‘afvallen’. Bij het droogtrainen ligt de focus op het verlies van ALLEEN vetmassa en daarbij het maximaal behouden of zelfs opbouwen van de spiermassa. Tijdens het droogtrainen kiezen we dus ook voor een minder groot energietekort en zal het verliezen van gewicht relatief langzamer gaan dan tijdens het afvallen. Het duurt dus langer voordat je resultaat haalt, maar het resultaat dat je behaald is vaak wel een stuk duurzamer.

Nu je dit weet, kies jij dan nog steeds voor het ‘afvallen’?

De focus wordt bij veel mensen te vaak gelegd op het verliezen van gewicht, kiezen voor snel resultaat levert problemen op de lange termijn op. Het verliezen van spiermassa heeft een nadelig effect op je metabolisme. Vergelijk het met een kleine en een grote auto, een grote auto (veel spiermassa) heeft een zware motor nodig om vooruit te komen en verbrand dus meer. Daardoor heb je meer brandstof nodig om de zelfde afstand af te leggen als een kleine auto.

Door een groot energietekort aan te houden voor een langere tijd zul je veel spiermassa verliezen, en ben je genoodzaakt om snel nog minder calorieën te gaan eten om nog wat extra kilo’s kwijt te raken. Dit resulteert vaak in een skinny fat verhouding. Hierbij is je BMI wel in de gezonde range 19 – 25 maar heb je dus teveel vet en te weinig spier waardoor je lichaamsverhouding niet gezond is en/of niet mooi is.

Het komt uiteindelijk allemaal neer op het maximaal behouden van je spiermassa en het verliezen van je vetmassa, hier onder aan aantal tips die je op weg kunnen helpen!

1. Hanteer een klein energietekort (maximaal 300 kcal onder je onderhoud)
2. Focus op krachttraining voor spierbehoud of spiergroei
3. Cardio is een tool om in een energietekort te komen, en dus geen MUST om toe te voegen aan je schema!
4. Eet minimaal 1.6 x je vetvrije massa (dit is je lichaamsgewicht zonder vetmassa) aan eiwitten en maximaal 2.2 x (Uitzonderingen daar gelaten voor veganisten).
5. Drink 30 ML per kilo lichaamsgewicht aan vocht, vul dit aan met een halve liter op trainingsdagen
6. Houdt je aan je calorieën, en heb geduld! Rome is niet in één dag gebouwd 😉

Heb je hulp nodig bij het personaliseren van jouw plan van aanpak? Vraag dan een vrijblijvend coachgesprek aan bij een Enforce locatie bij jou in de buurt!

Mitchell Bakker
Enforce Mastertrainer
mitchell@enforce.nl
 

Plan een gratis coachgesprek of doe de online lidmaatschapstest

Klinkt dit goed en ben jij ook klaar voor een fitter & gezonder leven? Plan dan nu een gratis coachingsgesprek in met mij of één van de andere master trainers! 100% risicoloos, de eerste stap was nog nooit zo gemakkelijk!

 

Twijfel je nog? Doe dan de vrijblijvende online lidmaatschapstest: 6 korte vragen (slechts 1 min. invultijd) om te ontdekken of Enforce bij jou past!